Ei bine, a existat și un pic de export în 2018. Mai mult în a doua jumătate a anului trecut.
Toamna a debutat cu expediția Anamariei Ionescu la festivalul crime sloven Alibi, organizat de Renato Bratkovici în ultimul week-end din septembrie. Pentru prima dată un autor român participa la acest festival boutique în care cinci autori străini sunt invitați ca într-un week-end să scrie o poveste noir, în limba engleză, pe care apoi să o prezinte publicului.
Iată ce zice chiar Anamaria despre eveniment:
Alibi s-a desfășurat în Slovneska Bistrica, lângă Maribor, în perioada 28-30 septembrie. Anul trecut a fost ediția a patra. Programul oficial:
- Friday, September 28th — dinner at Gora pod lipo (http://www.gorapodlipo.com/en), writers receive the title for their story
- Saturday, September 29th — each writer writes a short story
- Sunday, September 30th — literary event, reading stories created the day before, talking with authors, hanging with audience.
Participarea la Alibi a fost o experiență inedită. Evenimentul sloven nu este unul de mari dimensiuni. În fiecare an sunt cinci invitați. Eu am avut plăcerea de a fi colegă de ediție cu Johnny Shaw, un scriitor american care și-a asumat, împreună cu soția, o existență de nomad modern prin Europa, Marko Popović din Serbia – un scriitor aflat la debut, autor de scenarii pentru televiziune, Robert Perišić din Croația – șapte cărți la activ, unele traduse chiar și în Statele Unite și gazda noastră, Renato Bratkovič.
Rezultatul concret al festivalului este câte o povestire scrisă de fiecare participant, al cărei titlu este tras la sorți și pentru care am avut la dispoziție o zi. Titlul care mi-a picat mie a fost Nobody’s Innocent. Dacă sunteți curioși, povestirile născute la toate cele patru ediții de Alibi sunt publicate pe site-ul festivalului, adică aici.
Dincolo de faptul că fiecare eveniment de acest gen este o ocazie de a spune lumii că și România are autori de crime, ceea ce rămâne este sentimentul plăcut ca lumea este interesata de ceea se scrie în țara ta. De ceea ce scrii tu. Asta ca să nu mai spunem că Renato și slovenii în general sunt gazde excelente.
Știam deja de prin mai că va apărea în Grecia, la prestigioasa editură Kastaniotis din Atena, un volum colectiv cu titlul BalkaNoir.
Așa cum am mai tot scris (lăudându-ne fără nici un pic de modestie) între cele șapte țări balcanice din volum, România (ca și ceilalți, de altfel) avea trei reprezentanți: Lucia Verona, Lucian-Dragoș Bogdan și Bogdan Hrib. Dar în octombrie, la Târgul de carte de la Frankfurt, am avut chiar ocazia unei lansări minunate (chiar minunate, nu exagerez), la care am ajuns din motive de ceață-avion-întârziere cu 5 minute înainte de începere. De fapt, mai curând o conferință de presă la care participau ca invitați cei doi coordonatori greci ai volumului Iannis și Vassilis (vom mai povesti despre ei), un croat, un sloven (chiar Renato Bratkovič, organizatorul Alibi) și un român, iar în public oficiali greci și multă presă, tot din Grecia. Întâlnirea, planificată pentru o oră, a durat aproape două…
Dar nu am respectat cronologia pentru că în final de septembrie (simultan cu Alibi!) doi autori români de Mystery & thriller – Stelian Țurlea și cu mine – am fost invitați la Târgul de carte de la Goteborg, care a devenit și locul de întâlnire al pasionaților de mistere din nordul Europei pentru că a găzduit festivalul suedez CrimeTime. Așadar, în fața unor săli cu public local, cu editori și autori am vorbit despre noi tendințe în romanele polițiste contemporane, despre locuri și personaje și, mai ales, am povestit despre autorii români de noir, chiar pe scena CrimeTime. Să mai zic că nu e deloc rău să ai parte de un badge pe care scrie invitat special?!
Vom reveni cu proiectele de export pentru 2019… Ohohooo și ce proiecte!