Home » Noutăți » Recenzii de februarie, 2019

Recenzii de februarie, 2019

Imaginea elitelor politice în literatura română. Studiu istorico-sociologic

de Nicolae Frigioiu

Colecția Istorie, Tritonic, 2018

Tema cărții de față este una puțin atinsă până acum în literatura de specialitate. ”Imaginea elitelor politice în literatura română – susține autorul ăn introducere – se structurează şi se restructurează în funcţie de dinamica proceselor obiective de stratificare socială, ca urmare a fenomenului de modernizare po­litică şi economică a României. De fapt, acestea se şi fixează, prin medieri simbolice succesive, în mentalitatea şi sensibilitatea unei epoci. Printre mecanismele politice care contribuie la crearea aces­tor imagini sunt sistemul de valori al ideologiilor, concepţia despre viaţă şi lume de la baza unei culturi politice, specificul regimului po­litic. Literatura română reflectă cu destulă fidelitate aceste mutaţii ale sensibilităţii, conştiinţei şi sistemului de valori social-politice.”

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews.ro

 

Ultima fotografie, ediția a-II-a

de Bogdan Hrib

Colecția Serie de autor, Tritonic, 2015

„Ultima fotografie” e o scriere cu impact emoțional, dar împletită cu spirit. Personajele își împart lecții, suspine cauzate de drame personale, greșeli, într-un aer deprimant și încărcat, acțiunile lor punând în perspectivă fapte necugetate dar care trezesc totodată la realitate. Printr-o ultimă fotografie se eliberează de iluzia neîmplinirii, ochiul focalizând în prezent o imagine vie și nu prin obiectiv una înșelătoare, statică. „Singurătatea ne dă nesiguranță, de acolo pleacă totul”, apogeu și declin al freamătului interior, stările sunt doar un pilon din întreaga construcție a vieții care este plină de surprize.

recenzie de Alina Dinu pe ideilaintamplare.blogspot.com

 

Filiera grecească

de Bogdan Hrib

Colecția Crime Scene, Tritonic, 2015

 

Frica mea permanentă în cazul cărților subțiri este că acțiunea ori personajele nu au loc să se dezvolte cum se cuvine, nu au loc de evoluție firească, ceea ce nu este cazul în ceea ce privește Filiera grecească. Totul curge ușor, acțiunea te prinde, curiozitatea crește, îți faci, bineînțeles, propriile scenarii, doar pentru a le ajusta din mers și a le abandona, căci nu coincid cu evoluția poveștii.

recenzie de Cititor necunoscut pe cititornecunoscut.ro

 

3.2

de Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Dănuț Ungureanu

Dacă vă plac povestirile SF, atunci trebuie să citiţi volumul 3.2. Acesta reuneşte câte două povestiri ale celor trei autori: Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Dănuţ Ungureanu, povestiri care vă vor purta în lumi şi epoci diferite şi vă vor provoca să gândiţi în afara tiparelor. (…) Volumul include şi câte o scurtă prezentare a autorilor pentru a-i ajuta pe cei care nu sunt familiarizaţi cu cei trei să afle mai multe despre ei. Cu siguranţă însă, o dată începută prima povestire, nu veţi lăsa volum din mână până la ultima pagină, cuceriţi fiind de stilurile diferite, abordările inedite, problemele aduse în atenţie, lumile imaginate şi talentul autorilor.

recomandare de Violeta-Loredana Pascal pe prwave.ro

 

De la ideologie la hegemonie. Explorari critice in postcomunismul romanesc

de Emanuel Copilaș

Colecția Științe politice, Tritonic, 2018

Lucrul însă cu adevărat important este acest efort de demitizare a unor emisiuni-cult și inițiative civice și publicistice în România postcomunistă, cum este Memorialul durerii. Altminteri, pentru încercarea de a aduna laolaltă și a explica elemente care pot părea disparate din postcomunismul românesc lucrarea va rămâne una importantă atât pentru cercetători, cât și pentru publicul larg.

 

recenzie de Maria Cernat pe baricada.org

 

Vizionarea TV și dinamica social – modele de analiză a audienței TV și tipare de vizionare

de Iosif Kălăuz

Colecția Sociologie, Tritonic, 2018

Vizionare TV din România, dar nu numai, trebuie privită ca un comportament social, susține autorul acestui volum, încă de la primele rânduri. (…) Concluziile lui Iosif Kălăuz: ”Această lucrare pune în evidență construcția unui model explicativ care face apel la patru segmente ce pot explica variația comportamentelor de vizionare TV: vremea, evenimentele speciale, demograficele și posesia de bunuri IT&C.”

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews.ro

 

DOMINO 2. Misterele Râșnovului

de Petru Berteanu, Lucian Dragoș Bogdan, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu

Cele opt părți ale ”Domino 2” deși bine închegate ca tablou final, surprind negreșit pragul de trecere între scrieri, un punct care pe mine m-a făcut să anticipez de la pagină la pagină misterul și să îmi doresc și mai multă acțiune. E drept că am pornit în sens invers atât seria ”Domino” cât și descoperirea personajelor, dar doza de thriller compactată în acest volum este capabilă să deschidă apetitul pentru mai mult.

recenzie de Alina Dinu pe ideilaintamplare.blogspot.com

 

 

Ops files: Intelligenex – seria Gemini, vol. 3

de Monica Ramirez

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Monica Ramirez ne poartă cu sufletul la gură într-o lume a investigației. Ceea ce ar părea o poveste pasivă, se transformă într-o adevărată întrecere contra-cronometru unde atât abilitățile fizice cât și cele psihice trebuie să se supună timpului și să acționeze într-un mod reflex dar bine gândit. Peste toată această adrenalină, nu ne putem însă desprinde nici de fiorii pasiunii care se interpun în inimile noastre dându-ne operațiunea peste cap și sucindu-ne logica. OPS Files: Intelligenex este un James Bond combinat cu Sherlock Holmes și asezonat cu niţică Mr. & Mrs. Smith.

recenzie de Diana Daniela Macovei pe readingforsouls.wordpress.com

 

Filiera grecească

de Bogdan Hrib

Colecția Crime Scene, Tritonic, 2015

„Filiera grecească” este punct ochit, punct lovit în materie de roman noir și scurt și la obiect în materie de acțiune polițistă. Personajul principal, ce dă și numele seriei, se face rapid simpatizat și îi urmărești, întâmpini și aștepți aventurile cu surprindere și trepidare. Așa cum am sperat, povestea este plină de suspans, complexă în modestia ei de pagini, o scriere pe care o lecturezi cu plăcere, în stare de încordare sau cu zâmbetul pe buze. Este lesne de înțeles că și celelalte volume subiectivate de Stelian Munteanu se vor adăuga listei de cărți citite, cu mic, cu mare, întregind colecția.

recenzie de Alina Dinu pe ideilaintamplare.blogspot.com

 

Gastro Noir

volum coordonat de Bogdan Hrib

Colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2018

Gastro NOIR este un volum de povestiri legate de mancăruri otrăvite, detectivi și mister. Împărțite că mese ale zilei, adică mic dejun, gustări, feluri principale și desert, povestirile autorilor se desfășoară atât în prezent cât și în trecut (ca Plăcintele cu ighemonicon a lui Horia Gârbea). Pe lângă prozele propriu-zise sunt publicate la final și rețetele folosite în povestiri de fiecare autor. Deci o lectură interesantă pentru iubitorii de literatură de gen. (…) Poveștirile reunite de Bogdan Hrib nu sunt „de groază” și încurajează atracția pentru mister și intrigă. Gastro NOIR încurajează atât scriitorii de Mystery&Thriller cât și citorii să se apropie de acest gen care ia amploare în ultimii ani.

recenzie de Alina pe recenzii-carti.ro

 

Seducția apei

de Monica Ramirez

Colecția Cașmir, Tritonic, 2012

Împărțită armonios între scene antrenante, tensionate, sub semnul întrebării, surprinzătoare și scene debordând romantism, farmec, povestea se cere a fi citită rapid și bucură prin cadrul concentrat pus pe seama personajelor ce fiecare ocupă un rol cheie și scenariul bine trasat. Un historical romance purtat pe ape învolburate de thriller și spionaj, „Seducția apei” este călătoria în timp care surprinde imaginea colorată a iubirii complicate, a balurilor fastuoase, dar și pe cea sumbră a unui război de interese, de putere, de recurgeri la otrăviri și crime. Atenția acordată scrierii din prisma detaliilor, a făcut ca povestea să fie una bogată și pe planul descriptiv și pe cel emoțional, contrabalansând cu momente de umor care fac cu atât mai mult să îndrăgești deopotrivă personajele și creatorul lor.

Gastro Noir

volum coordonat de Bogdan Hrib

Colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2018

Sunt reunite 13 povestiri, semnate de 13 autori. Fiecare este precedată de o prezentare-introducere alcătuită de Bogdan Hrib. Autorii sunt: în ordinea apariției în volum – LucianDragoș Bogdan, Horia Gârbea, Anamaria Ionescu, Ștefania Coșovei, Rebeca Cojocaru, Petre Berteanu, Raymond Clarinard (un francez stabilit în România), Bogdan Hrib, Daniel Timariu, Teodora Matei, Ligia Enache, Monica Ramirez, Lucia Verona. Iar finalul volumului aduce surpriza: rețetele care au stat la baza povestirilor. Doar că acestea sunt 14, Lucia Verona prezintă două rețete (veți înțelege din povestirea dumneaei de ce). Sunt povestiri polițiste, nu ne vom opri asupra acțiunilor lor, dar garantăm că, cel puțin o parte dintre ele, îi vor încânta pe cititori.

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews.ro

 

Gastro Noir

volum coordonat de Bogdan Hrib

Colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2018

Editura Tritonic iubește volumele colective, așa că, după consistentul „Noir de București”, spre finalul anului trecut a venit rândul unei alte colecții de povești polițiste și de acțiune să vadă lumina tiparului: „Gastro Noir”, volum de povestiri reunite de Bogdan Hrib. (…) Fiind vorba, în mare, de autori consacrați, n-o să aveți surprize neplăcute în ceea ce privește scrierile: poveștile sunt variate, sunt în general bine construite și curg firesc, au subiecte din realitatea imediată sau cu iz de istorie, aruncându-ne printre polițiști la început de carieră sau sătui de muncă, criminali ingenioși cu motivații dintre cele mai diverse, hoți abili, decese mai mult sau mai puțin suspecte și, bineînțeles, rețete de plăcinte, ciorbe, prăjituri și nu numai.

recomandare de Cristina Mitrea pe 4arte.ro

 

O noapte la castel

de Teodora Matei

Colecția Cașmir, Tritonic, 2018

Bref: pe zona de fiction  (…) e o carte care merită citită și mai ales că prin asta o încurajați pe coleguța să continue pe linia asta, pentru că (…) mai are muuulte de zis, ceea ce îi doresc foarte tare.

recomandare de Cristian China Birță pe Facebook

 

 

Nume de cod: Arkon

de Anamaria Ionescu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2014

Recomand primul volum al seriei Sergiu Manta, asta în timp ce abia aştept să achiziţionez al doilea volum al seriei. Recomand Anamaria Ionescu pentru viteza cu care te prinde în mrejele poveştii sale, pentru turnurile de situaţie, pentru personajele carismatice şi pentru suflul de altceva ce-l insuflă poveştii exact când crezi că nimic nu se poate schimba. Dacă vreţi o poveste captivantă care să-ţi răpească doar câteva ore, dar care să te ţină cu ochii deschişi spre noi aventuri, Nume de cod: ARKON este ceea ce cauţi.

recenzie de Diana Daniela Macovei pe readingforsouls.wordpress.com

 

Început de anotimp ploios la Ezary

de Marian Truță

Colecția SFFH, Tritonic, 2017

Povestirea are multe puncte forte, dintre care amintim: Profunzimea personajelor și, implicit, a relației de iubire care se înfiripă între salvator și fata salvată; Densitatea atmosferei distopice; Frumusețea estetică a unor pasaje încărcate de lirism (…) structura narativă neconvențională (despre povestirea Nopțile noastre la tropice)

Finalul mi s-a părut în scădere de miză față de premisele de la care pleacă povestirea. Mă așteptam la confruntări mistice între SS-iști și salvatorii închipuiți, din umbră. Autorul are, însă, o altă opțiune, care ține mai degrabă de miturile creației. Dacă a fost sau nu inspirată alegerea sa în ceea ce privește deznodământul, vă invit să descoperiți. (despre povestirea Pământ alternativ)

Recomandare de Ciprian-Ionuț Baciu în helionsf online #93 / februarie 2019

 

 

Gastro Noir

volum coordonat de Bogdan Hrib

Colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2018

Un text suplu, elegant construit, în jurul unor personaje credibile, bine individualizate. Intriga, este, de asemenea, închegată, la fel și locul unde se desfășoară conflictele, de cele mai multe ori letale. Mi-a plăcut, de asemenea, titlul și modul în care acțiunea baleiază după o logică specifică relațiilor dintre mafioți și asasini. (despre O pungă de alune tăvălite, de Anamaria Ionescu)

O nuvelă specifică stilului în care Daniel Timariu își construiește universul narativ: ritm alert, personaje dinamice, replici tăioase ori sarcastice, după context, intrigă ce stârnește curiozitatea. (…) Finalul este unul complex, structura textului și a dialogurilor, elaborată, până și interlopii au o prezență sofisticată. Un text în care se simte migala, atenția la detalii și mâna unui scriitor sigur pe tehnica sa. (despre Fire ascunse, de Daniel Timariu)

recomandare de Ciprian-Ionuț Baciu în helionsf online #93 / februarie 2019

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: