Fostă jurnalistă pentru televiziunile și presa franco-spaniolă, Johana Gustawsson trăiește la Londra cu cei trei fii și soțul. Lăudat de cititori și apreciat de critica internațională, „Block 46” primul ei roman se strecoară în inima nebuniei criminale naziste și revigorează amintirea Holocaustului. „Mör”, a doua anchetă a duetului Emily Roy și Alexis Castells, se întoarce la rădăcinile unui alt rău, în secolul XIX, la Londra, pe străzile străbătute de Jack Spintecătorul. „Sång”, care va fi publicat în septembrie, plonjează de această dată în trecutul tulbure al epocii lui Franco. Laureată cu premiile Nouvelle Plume d’argent, Marseillais du Polar, Balai de la Découverte și Balai d’Or, seria romanelor Roy & Castells a cucerit douăzeci de țări și va fi în curând transpusă pe ecran de grupurile Banijay și Alexandra Lamy.
1. Cum ai început să scrii? Și de ce tocmai polar?
Compuneam poezii din copilărie, apoi această comuniune cu scrisul, această poftă de a povesti și de a împărtăși s-a dezvoltat pentru că am citit Agatha Christie. Îndrăgostindu-mă de Hercule Poirot, detectivul ei belgian, am vrut să pot și eu să disec corpurile și sufletele. Pasiunii mele pentru romanele polițiste i s-a adăugat și pasiunea pentru psihologia criminală, influențată fiind de Poirot. La acel moment am început să studiez psihologia și comportamentul criminal citindu-i pe fondatorii acestei științe, americanii John Douglas și Robert Ressler, apoi pe francezul Stéphane Bourgoin.
2. Într-o frază: de ce ar trebui să citim „Block 46?”
„Block 46 este o călătorie atât luminoasă, cât și întunecată, ce te transpune în inima istoriei contemporane, dar în același timp în adâncurile sufletului uman.
3. Câte volume va cuprinde seria?
Pentru moment sunt trei: „Block 46”, „Mör” și apoi „Sång”, care va apărea în toamnă în Franța și în Marea Britanie. Un al patrulea volum se află acum în pregătire. În timp ce „Block 46” ne aruncă în infernul lagărelor de concentrație naziste, în „Mör” parcurgem străduțele londoneze pe vremea când erau bântuite de Jack Spintecătorul, iar „Sång” vizitează înspăimântătoarele închisori și internate pentru femei din epoca franchistă, în Spania.
4. Prima dată în România. Ce știi despre noi și ce ți-ai dori să vezi și să afli?
Despre România nu știu decât puține lucruri și cele mai multe dintre ele sunt aflate de la Bram Stoker. Aștept să învăț mult mai multe din întâlnirea cu voi!
A consemnat BH, aprilie 2019