9 bloggeri români au participat la blogtour-ul romanului 1991. Prima anchetă a lui Sharko, de Frank Thilliez, lansat la Gaudeamus 2023. Mai jos, câte un fragment din recenziile apărute pe bloguri și link spre articole:
Excepțional! Bine scris, grotesc, tranșant, alambicat, complex, cu personaje puternice și ritm alert, „1991. Prima anchetă a lui Sharko” are tot ce ți-ai putea dori de la un thriller Polar. E sângeros, chiar dacă nu curg râuri de sânge, atmosfera e întunecată și apăsătoare, așa cum îi place „psihopatului” din mine, iar frigul îți intră în oase încă de la primele pagini, odată ce e descoperit omorul. Dacă, prin absurd, nu aș fi știut că povestea îi aparține lui Franck Thilliez, cu siguranță le-aș fi atribuit-o lui Jean-Christophe Grangé, pentru oroare și suspans, sau lui Bernard Minier, pentru construcția narativă amplă și psihologia geniului criminal. Deci, da, deja o recomand, de la mine primește cinci steluțe și trece, fără nicio obiecție, pe lista cu cele mai bune lecturi din 2024.
Romanul scris de Franck Thilliez este o capodoperă a genului procedural de școală veche, fiind extrem de captivant. Intriga rapidă și bine scrisă creează o atmosferă claustrofobică, rău-prevestitoare, unde mentalismul, ritualurile voodoo și iluziile escapiste se suprapun, definind o epocă în care intuiția și emoția ghidau anchetele mult mai mult decât în mediul polițienesc din ce în ce mai regimentat și computerizat al zilelor noastre. Nostalgia evocată prin referințele culturale și istorice de la începutul anilor 1990 oferă o evadare atrăgătoare din mediul intens informatizat al cititorului contemporan. Titlul palindromic al romanului sugerează jocuri de numere, trucuri magice și jocuri de cuvinte. Inserția unui exercițiu mental preliminar, care câștigă relevanță pe măsură ce investigația se desfășoară, demonstrează în mod ingenios modul în care societatea influențează gândirea individuală.Ca punct de intrare în universul autorului și al protagonistului său, 1991 se constituie într-o alegere excelentă. Pentru fanii înrăiți, acest roman răspunde la multe întrebări cheie despre unul dintre cei mai apreciați eroi populari ai polar-ului francez.
Autorul îmbină în poveste crime, cercetări de laborator, abuzuri sexuale asupra copiilor, experiențele monstruoase făcute aparent în numele binelui, de fapt acoperind vicii și răutate. Totul este îmbinat cu măiestrie și talent, făcându-te să participi alături de Sharko și ceilalți polițiști la toți pașii anchetei.
Cumva, cu aceste romane simt că eu devin un anchetator mai bun, mai pregătit pentru următoarele lecturi din această categorie. Învăț să privesc în unghiurile acoperite, acolo unde nu mulți s-ar aventura, după lucrurile care se ascund la prima vedere. (…) Am regretat teribil faptul că m-am îndoit de carte și de puterea lui Thilliez de a-mi livra o poveste greu de uitat. Aproape că mi-am și cerut iertare de la personaj. Dar am fost prea fermecată de tot ce s-a întâmplat sub ochii mei, m-am minunat de toate întorsăturile de situație, de riscurile asumate de Sharko… Când pericolul își aruncă cei mai negri și mai periculoși demoni în ringul de luptă, cine mai are timp de scuze, nu-i așa? (…) 1991 – Prima anchetă a lui Sharko este o carte pentru cei care iubesc să fie în prima linie, acolo unde pericolul mușcă cel mai tare și lasă cele mai ascuțite urme.
Bun! Un thriller bun rău! Am să-ncerc să fiu cât mai scurt în recenzarea acestei cărți pentru că, vorba aia, despre cărți bune numai de bine! Mi-a fost dor de un thriller la sfârșitul căruia să-mi spun wow-da-chiar-a-meritat-tot-timpul-meu și în-sfârșit-un-thriller-bun-după-atâtea-rateuri. Înainte de toate, am să vă spun că nu mă așteptam mai deloc, sincer, să mă prindă atât de tare și să-mi placă atât de mult. Nu-i pot găsi absolut niciun defect, fiindcă mi s-a părut că a avut toate ingredientele necesare unui thriller care, într-adevăr, își merită titulatura de thriller: crime ritualice (√), atmosferă tensionată (√), dinamică (√), niscaiva profunzime (√), avem și personaje geniale (√), și să nu uităm de detaliile absolut delicioase (sper să nu par bolnav spunând asta) privitoare la anchetă (indicii de la locul crimei, autopsii, detalii din culise privitoare la cum trebuie înțelese și traduse, în fapte reale, indiciile). Avem nebunie și mister și avem și un criminal (doi-trei-patru?) absolut dizgrațios, mânat de niște demoni întunecați pe care îi vom fi descoperit mai încolo… Sau, cine știe?! În orice caz, eu n-am mai putut să mă desprind de această carte și cred că mi-au trebuit doar două reprize dintr-alea intense de citit pentru a o da gata. (…) Dacă vă plac thrillerele, și mai ales dacă simțiți că le-ați citit mai pe toate (adică mai toate cărțile thriller tind să aibă aceeași direcție și, deseori, același plot), chiar vă recomand cu cea mai mare încredere cartea lui Franck Thilliez, 1991. Prima anchetă a lui Sharko. Din câte am înțeles, nu-i primul volum din serie, ci un fel de „experiment” în care autorul, care deja a scris multe alte cărți cu cei doi detectivi, se-ntoarce în anul 1991, prezentându-ne chiar prima anchetă a lui Franck Sharko. Păi, dacă asta-i prima, vă dați seama ce a urmat după? Sincer, tare aș vrea ca prietenii de la editură să mai traducă și alte cărți ale autorului, fiindcă mi-a plăcut mult, mult de tot. Și-aș vrea să mai descopăr universul literar al lui Thilliez – după cum un prieten zicea, nu pui de un buchet cu o singură floare, nu-i așa? Și totuși… Dacă floarea este îndeajuns de frumoasă, oare mai e necesarul buchetul întreg?
Volumul este alert, cu o dinamică a anchetei bine echilibrată. Nu avem nici detalii inutile, dar nici lipsuri, naratorul reușind să balanseze borna spre indicatorul unui roman polițist bun, poate chiar foarte bun.Cu toate că această carte evidențiază începuturile detectivului Sharko, este de fapt penultima publicată din seria dedicată detectivului francez. Naratorul este așadar mai mult decât familiarizat cu polițistul inteligent, ceea ce a facilitat o fluiditate închegată a întregii povești.Mi-a plăcut cartea, mi-a plăcut executarea intrigii, mi-a plăcut finalul, mi-a plăcut alternarea celor două cazuri, mi-a plăcut chiar și de detectiv. Sper să se mai traducă și alte romane ale seriei Sharko, cred că este un protagonist redutabil, pe care naratorul știe cum să îl plaseze în atmosfere tenebroase, rezultând lecturi captivante și antrenante.
Un thriller ca la carte, un polar în adevăratul sens al cuvântului, cu criminali grețoși, anchetă detectivistică fără cusur și exact cum scrie la manual și un protagonist pe care pur și simplu nu ai cum să nu-l îndrăgești. Adică toate ingredientele necesare care să sprijine încă o dată ideea că thrillerul francez poate sta oricând alături de partenerul său nordic-noir mult mai răsfățat sau de cel britanic mult prea supraevaluat. Ce sprijină această afirmație? Gândiți-vă doar la Bernard Minier și extraordinarul Înghețat, la Jean-Christophe Grangé și aproape toate romanele sale sau la Fred Vargas cu comisarul Adamsberg. Asta așa, la o primă strigare, fără să mă gândesc prea mult și citând doar câteva titluri și autori pe care le-am citit eu în ultimii ani. (…) Și totul se închide perfect, fiecare piesă se așază la locul ei, toate cazurile sunt rezolvate nu din întâmplare, nu printr-un noroc chior, nu cu vreo soluție scoasă din pălărie sau a intuiției formidabile a vreunuia dintre detectivi. Și mai trebuie să ținem cont că acțiunea se petrece la finalul lui 1991, în era cabinelor telefonice, a subsolurilor pline de dosare și a bătutului la mașină și citirea de dosare prăfuite, cu mult înainte ca multe chestii să se rezolve prin apăsarea unui buton și gata, am aflat cine a învățat și unde în anul de grație 1970 sau cine a experimentat și unde pe cine nu trebuia.
Mai presus de profunzimea tematică, stilul de scriere al lui Thilliez se remarcă prin calitatea sa cinematică. Descrierile vii și atenția meticuloasă la detalii creează un sentiment de imersiune, permițând cititorilor să-și vizualizeze evenimentele care se desfășoară cu claritate vizuală. Această alegere stilistică nu numai că accentuează suspansul, ci subliniază și angajamentul lui Thilliez de a oferi o experiență de lectură bogată și captivantă. (…) Romanul este structurat pe filiere care vizează atât munca polițiștilor, cât și bătălia individuală a lui Sharko, omul care se pomenește într-o adevărată cursă dintre Bine și Rău. Va reuși oare să câștige? Va putea să descopere cine stă în spatele unor crime monstruoase? „1991. Prima anchetă a lui Sharko” e un roman despre care sigur îți vei aminti, drag cititor, mult timp după final, ceea ce îl face net superior concurenților de pe segmentul literar de suspans.
1991. Prima ancheta a lui Sharko ne prezinta un caz foarte intortocheat, cu 2 crime extrem de brutale, ritualice. Pentru a deslusi intregul caz, anchetatorii trebuie sa mearga mult in trecut. In multe cazuri, victimele nu sunt alese la intamplare. Nu va spun mai multe, nu vreau sa stric in niciun fel placerea lecturii, insa va pot spune ca aici a fost cu adevarat “tacamul complet”: indicii la locul crimei, detalii care ies la iveala in urma autopsiei, crime ritualice. Este un thriller complet, unul excelent, cum rar poti citi. (…) Nu in ultimul rand, 1991. Prima ancheta a lui Sharko este un roman cu o poveste interesanta. Desi actiunea se petrece in 1991, cartea a fost scrisa in pandemie, in plina criza COVID-19, in plin proces de dezumanizare, distantare si izolare. In ce ordine vreti. Si tot aici merita sa aduc aminte biografia autorului: omul la baza este inginer IT (inginer Calculatoare si Tehnologia Informatiei, ca sa folosesc titulatura oficiala de la noi). Veti observa cat de importanta este tehnologia intr-un roman a carui actiune se petrece in 1991. Atat va spun. Restul descoperiti singuri.