Chiar cine se sperie? Autorii sau cititorii? Nu prea avem de unde să știm ce gândesc cititorii pentru că nu există pe piață, în România, prea multe romane polițiste traduse sau autohtone. Dacă vă doriți să citiți în engleză încercați să căutați ceva pe lista celor de la NYC Public Library și sunt sigur că vă va tenta câte ceva, poate din Evul Mediu…
Dar să lăsăm străinătatea. Pe la noi era pustiu de tot în ultimii ani până acum câteva luni. Desigur nu putem considera un thriller istoric romanul lui Franck Thilliez (apărut la Tritonic) cu titlul 1991! Parcă e totuși prea recent să fie istorie. Și oricum mă refeream la autori români.
Așadar, final de 2023 și deodată răsar cele două romane:
Prin toamnă Dragoș C. Costache, un autor la debut, aruncă (tot la mai sus pomenita Tritonic) volumul În tăcerea nopții, din a cărui prezentare aflăm că este doar primul din seria Popescu și Popova. (Suntem amenințați de autor și editori că în toamna 2024 va apărea al doilea volum Lăudați și cântați.) Înainte de orice să știți că e vorba de 1926, într-un alt fel de București… cum adică? Păi, e vorba despre… istorie alternativă: WWI s-a încheiat în 1920, femeile au intrat în poliție, autralienii ne-au fost camarazi de front…
(…)
Și tot prin toamnă (dar nu la Gaudeamus Sibiu, ci la FICT Cluj), apare un volum cu un titlu neașteptat Gladius, cu un subtitlu lămuritor Crimă la Colosseum, publicat de Crime Scene Press. Ei bine da, un roman polițist în Roma Antică, semnat de Dănuț Ungureanu și Marian Truță (un cuplu de autori care nu sunt la prima… aventură împreună. Aruncați un ochi la Nemira și veți mai găsi titluri semnate de ei). La fel ca În tăcerea nopții, Gladius este primul dintr-o serie (nu știm cât va fi de lungă!). Și aici avem detalii minunat creionate de autori, amănunte despre… viața cotidiană în Imperiul Roman, amănunte care nu vă vor plictisi și nici nu vă vor distrage de la acțiune. (…)
text integral pe culturemix.facultateademanagement.ro