În perioada 14-20 decembrie, editura Tritonic a organizat un „blog tour” pentru varianta în limba română a romanului polițist Instinct criminal”, de Thomas Enger. Cartea s-a bucurat de prezentare și recenzii de la șapte bloggeri.
Cartea e disponibilă pe site-ul editurii Tritonic și pe libris.ro.
Instinct criminal ne duce pe urmele unei duble crime a avut loc în seara unui concert liceal. Victimele: o tânără elevă, ce lucra la ziarul școlii și solistul trupei ce tocmai a încântat zeci de elevi și invitați la concert. Suspectul principal este fostul prieten al tinerei, Even Tollefsen, cu care aceasta se despărțise cu doar câteva zile în urmă. O fi fost Even mânat de gelozie, crezând că prietena lui l-a părăsit pentru solistul trupei? Sau crimele să îi aparțină unei alte persoane? În jurul acestor întrebări să învârte romanul lui Enger, care promite o lectură incitantă și alertă. (…) Personajele au fost foarte bine creionate, naratorul având grijă să nu îi dea cititorului prea multe detalii, dar oferindu-i suficient pentru a suspecta o cât mai mare masă de oameni. Faptul că suspectul principal este un tânăr de 17 ani este o alegere curajoasă din partea naratorului, însă cred că acesta s-a descurcat de minute cu partea mai profundă a protagonistului și cu multitudinea de motive din spatele primelor impresii ce ar putea duce la uciderea celor două persoane. (…) Per total, cred că cei ce îndrăgesc genul murder mystery vor avea parte de o lectură savuroasă, romanul fiind un Nordic Noir mai temperat, dar cu mult suspans și mister. Lectura merge foarte repede, cele 360 de pagini fiind secționate în capitole scurte și alerte, ce mențin interesul cititorului pe tot parcursul cărții.
recenzie pe Ciobanuldeazi
Structura cărții e surprinzătoare, povestea alternând între prezentul din sala de judecată unde Evan e luat la întrebări de o procuroare, trecutul povestit de Evan la persoana întâi și ancheta detectivului relatată la persoana a treia. În general, când e vorba de un caz aflat la proces, așteptarea mea e că se știe deja cine e suspectul, miza fiind să demonstreze unui judecător că într-adevăr acela e vinovatul. Și de-a lungul poveștii, am avut multe momente când am fost convinsă că Evan e criminalul, însă și multe momente când mi-am dat seama că e foarte posibil să nu fie el. De aceea am spus că structura e surprinzătoare: nu m-aș fi așteptat să am îndoieli cu privire la identitatea ucigașului citind o despre un caz ajuns deja la proces. Însă felul în care autorul jonglează cu povestea, indiciile și planurile narative funcționează foarte bine pentru a crește suspansul. Personajele sunt ba suspicioase, ba complet nevinovate și povestea trece de la suspect la suspect, punându-i pe toți sub lupă și lăsând în urmă doar îndoieli. Tocmai de aceea m-a surprins finalul, pentru că deși ajunsesem să suspectez pe toată lumea (inclusiv pe adevăratul criminal), mi se părea că fiecare pistă scârțâie. Până în ultima clipă, aveam cel puțin doi sau trei posibili vinovați în minte, așa că abia atunci când n-a mai fost nicio umbră de îndoială în carte am putut și eu să mă opresc din bănuit pe toată lumea. (…) Trăgând linie la final, nu am ce să-i reproșez poveștii în sine. Mi s-a părut captivantă, misterul mi-a ținut mintea ocupată continuu pentru că pur și simplu nu reușeam să-i dau de capăt și, bonus, atmosfera de orășel mic în care toată lumea cunoaște pe toată lumea și toți își dau cu părerea despre ceilalți mi s-a părut extrem de veridică.
recenzie de Georgiana Vlădulescu pe Jurnalul unei cititoare
Încă din primele pagini care constituie prologul, autorul reușește să stârnească intrigă și un foarte mare mister în ceea ce-l privește pe un anumit personaj și modul în care acesta este omorât cu butalitate după concertul susținut la liceu. (…) În continuare, cartea este împărțită în capitole cu ce s-a întâmplat „atunci” și ce se întâmplă „acum”. Polițiștii au fost anunțați de către portarul liceului că există un corp neînsuflețit pe hol, iar la sosirea acestora s-a mai descoperit încă un cadavru – Mari. Astfel, capitolele „Atunci” încadrează cercetările cu lux de amănunte ale poliției, dar și toate cele întâmplate povestite fiind din perspectiva lui Even – colegul de liceu al celor doi. (…) În urma postării făcute de Even pe pagina lui de Facebook oamenii s-au împărțit în două tabere: cei care îl credeau și cei care erau nesiguri de adevărul spuselor lui. Un singur comentariu a atras atenția, și anume cel în care Borre Halvorsen spunea că l-a văzut pe Even la geamul de la etajul unu al liceului, fix locul prin care, potrivit polițiștilor, vinovatul a iesit din liceu. (…) Din acest punct al acțiunii, consider că fiecare ar trebui să descopere continuarea și să afle deznodământul citind cartea. Romanul este un adevărat roller coaster de sentimente și gânduri, unul dintre cele mai bune dintre toate cele pe care le-am citit. Dacă sunteți fani ai acestui gen – vă promit că nu o să fiți dezamăgiți, iar dacă sunteți la prima întâlnire cu asemenea subiecte – e un roman potrivit pentru a începe această călătorie.
recenzie pe travelbooks
Instinct criminal începe cu Even, un băiat de 17 ani, interogat în timpul unui proces pentru o dublă crimă, fosta prietenă a acestuia şi solistui unei trupe. La început totul pare să îndrepte vina spre băiat, crimă realizată din gelozie, fata se despărțise de el cu două zile înainte de crimă şi nimeni nu părea să ştie motivul. Planurile alternează de la acum, la atunci, Even povestind cum au decurs pentru el zilele din perioada crimelor.Pe parcurs, totul ia o întorsătură neaşteptată. Ajung să suspectez pe mai toată lumea😅, iar când am aflat deznodământul, am fost pur şi simplu wow, pe asta nu o vedeam venind. (…) Dacă vă place genul thriller şi romanele polițiste, vă recomand această carte, pe care o puteți găsiți la editura Tritonic şi pe Libris.
recenzie de @books.and.nutella pe Instagram
Instinct criminal, un roman polițist extrem de accelerat ce s-a jucat cu mintea mea apărut recent la Editura Tritonic. Acesta a fost ca o simfonie plină de note atât joase spre grave cât și din acelea duse la limita celor acute. O poveste ce s-a ramificat într-un mod unic chiar sub ochii mei aducându-mi în față un mister greu de descifrat! (…) Și totuși întrebarea ce mi-a bântuit gândurile pe parcursul lecturii este, ce poate transforma un băiat într-un criminal?… încă îmi dă de gândit. Ce buton se apasă pe mintea acelui ce săvârșește o fărădelege de este impulsionat să ducă până la capăt un omor, o crimă săvârșită cu sânge rece într-o secvență de furie necontrolată? Dintr-o nelămurire în alta, dintr-un cadru tenebros în altul autorul ne pune în fața unor acțiuni ce răscolesc, ce te fac să dai un pas în spate pentru a analiza nu doar textul în sine ci și ceea ce a vrut să spună scriitorul. Care i-au fost emoțiile în urma cărora s-a născut această poveste ce a surprins plăcut. (…) Cartea (…) este un thriller literar captivant și inteligent, mâna antrenată a autorului a scos ce e mai bun din tot ce se putea scrie aducându-ne în față o poveste pe cât de emoționantă, tot pe atât de complicată ce a venit ca o introspecție la tot ce a fost și ce urmează să fie. (…) „Instinct criminal” este un roman învăluit în mister într-un orășel în care liniștea ar trebui să troneze, o cartea cu iz de film noir ce m-a prins între filele ei și nu mi-a dat drumul decât la ultima bătaie a ciocanului într-o sală de judecată în care adevărul a atins cote ridicate tranșând suflete și zguduind un trecut, prezent și viitor.
recenzie de Cristina Apostol pe vorbepentrusuflet
O dublă crimă se petrece în Fredheim, iar suspectul principal este un tânăr în vârstă de 17 ani. În urma unui concert organizat la liceu, Mari și Johannes sunt ucisi cu sânge rece, însă nimeni nu înțelege de ce. Ce legătură are însă Even, fostul iubit al lui Mari și totodată un elev popular al liceului cu această întâmplare? Autorul nu se axează numai pe Even cel din prezent, ci și pe relația pe care a construit-o cu mama și fratele său de-a lungul timpului. Cred ca acesta este aspectul pe care eu îl apreciez la o carte de acest gen- să cunosc cu adevărat personajele. Am rămas impresionată de stilul de scriere al lui Thomas Enger, de modul în care împletește trecutul cu prezentul, jucându-se cu mintea cititorului. De-a lungul cărții, am urmărit destul de multe piste, astfel încât nu am putut fi în totalitate sigură de adevăratul criminal.
recenzie de @anaread.s pe Instagram
Instinct criminal prezintă povestea lui Even Tollefsen, un adolescent de 17 ani a cărui fostă iubită este găsită moartă la liceu, împreună cu solistul trupei școlii, după un mult așteptat concert. Yngve Mork, în vârstă de 63 de ani, rămas văduv recent este inspectorul poliției din micuțul orășel Fredheim care conduce ancheta crimelor.
Având conexiuni cu victimele, atât ca iubit, cât și în rol de coleg de trupă, Even este audiat alături de toate persoanele apropiate, însă faptele lui recente îi fac pe colegii de liceu și locuitorii din Fredheim să îl suspecteze mai mult decât își susține el nevinovăția.. Cine e în spatele acestor crime odioase? Pe cine au supărat adolescenții?
recenzie de @the_reading_otter pe Instagram