Home » Noutăți » Mami, tati, uite cămilele!

Mami, tati, uite cămilele!

Roxana Farca Mami, tati, uite cămilele!

Cămilele și călătoriile…

Un interviu cu Roxana Farca înainte de debutul său editorial.

 

Cine este Roxana Farca?

Cine sunt? Greu de spus, pot fi atât de multe. În contextul de care vorbim noi acum, sunt cea care a scris tot ce a crezut că poate fi util părinților iubitori de călătorii, pentru a-i inspira și a le arăta cât de frumoasă e lumea atunci când o descoperi alături de cei mici. În online, sunt bloggerul care scrie pe LumeaMare.ro și, din când în când, în National Geographic Traveler, încercând să conving cititorii că se poate călători lent și responsabil, că ecoturismul nu e doar un cuvânt, ci un mod de a aduna amintiri durabile și a proteja lumea cu care interacționăm. Când vreau să fac ceva doar pentru mine, sunt omul fericit dacă îl lași cu o carte în mână sau îi dai o foaie de hârtie și un creion, ca să deseneze. Acasă sunt mama Petrei, nu cu mult diferită de alte mame, dar și o femeie norocoasă să aibă susținerea și dragostea celui mai bun soț și tătic din lume, Alexandru.

2.

Cât de mare este lumea? Avem timp o viață?

Lumea Mare este extraordinar de mică, mi se dovedește asta în fiecare zi. Dar o viață ne este suficientă să călătorim în locurile care ni se potrivesc. Nu cred în cantitate, în bifarea de liste impresionante de continente, capitale, situri UNESCO, vârfuri montane sau mai știu eu ce alte ambiții turistice. Cred că sunt destinații în care putem reveni, pentru care putem simți un atașament deosebit, motiv pentru care merită să le descoperim pe îndelete. Mai cred că trebuie să avem motive personale adevărate și profunde pentru care să alegem calea sau ținta unei călătorii, dincolo de influențele din exterior. Pentru o singură perioadă din viață este posibil să nu ne ajungă timpul, dacă nu-l folosim înțelept. E vremea în care putem călători alături de copil sau copii. Cresc imediat și, dacă nu o facem de la bun început, timpul nu ne așteaptă.

3.

De ce de la online la hârtia tipărită?

De ce nu invers? Adevărul este acesta: am început să scriu un blog de călătorie din dorința de a scrie o carte. E adevărat, au trecut șapte ani până când m-am simțit pregătită, dar consider să disciplina pe care mi-am impus-o pe blog și exercițiul de a scrie frecvent, au fost cele mai bune lecții pentru a ajunge la ceea ce, la început, mi se părea doar un vis.

4.

Mai ai și alte proiecte editoriale?

Am o grămadă de idei, trebuie doar să mă hotărăsc pe care mă voi concentra în perioada viitoare. Pe termen mai lung, sper că va exista o continuare a cărții adresată părinților de adolescenți, o etapă nouă în care tocmai intru cu emoție. Dar asta va fi posibil abia peste cel puțin trei sau patru ani.

 

Roxana Farca este autoarea volumului

MAMI, TATI, UITE CĂMILELE! Cum să supraviețuiești în călătoriile alături de copii.

Sfaturi serioase pentru părinți și povești fantastice pentru copii, însoțite de ilustrațiile naive ale autoarei, care vă apărea la început de martie la Tritonic.

 

Roxana Farca scrie despre ecoturism, călătorii cu copii, natură și cultură. În 2009 a renunțat la lumea publicității și a lansat blogul LumeaMare (www.lumeamare.ro), locul în care a început să împărtășeasă impresii și sfaturi din călătoriile făcute alături de familie și nu numai. Blogul face acum parte din Asociația de Ecoturism din România, iar articolele și poveștile Roxanei promovează consecvent un turism responsabil, cu un accent deosebit pe activitățile în aer liber și călătoriile lente, cu barca, bicicleta sau calul. Roxana a publicat mai multe articole în National Geographic Traveler și a organizat o serie de evenimente dedicate călătorilor pasionați, numite Povești din LumeaMare.

 


Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.