Home » Interviuri » „Probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte” – un interviu cu Irina Munteanu

„Probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte” – un interviu cu Irina Munteanu

Mini-interviu de Lucian-Dragoș Bogdan, cu ocazia lansării volumului Crimă la Grădina Botanică, un roman de Irina Munteanu, la Gaudeamus 2017.

  1. Cine este Irina Munteanu?

Irina MunteanuNăscută într-un sat din Botoșani, participantă la olimpiade de matematică, română și franceză, jurnalist, autor de reportaje la revista Olivia, Jurnalul Național și la altele, fost expert într-un minister, acum redactor de carte, iubitoare de cărți polițiste, dar și de știință, de pozat păsări, de Premier Jour și de vin roșu sec, de plimbări, alergări și de oameni.

2. Cum a fost drumul de la jurnalist la scriitor?

Probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, după ce presa a intrat în declin și eu nu am mai găsit un loc unde să scriu reportaj, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte. Pentru care m-am documentat așa cum o făceam și când lucram la ziar. Drumul a fost ușor.

  1. Faptul că ai ales genul crime are legătură cu meseria de jurnalist sau ține doar de gusturile literare?

Am ales să scriu un roman polițist pentru că mie îmi place să citesc genul acesta de literatură. I-am devorat pe Georges Simenon, Agatha Christie, P.D. James, Yrsa Sigurdardottir și pe mulți alții, care au reușit nu doar să mă țină în priză, dar și să mă învețe ceva despre ființa umană. După ce am citit atât de multe romane polițiste, mi-am dorit să scriu și eu unul. Experiența din presă a însemnat și să cunosc foarte mulți oameni, foarte diferiți, așa că aveam material pentru personaje și nu mi-a fost prea greu să trec la ficțiune. Eu cred că lectura unei cărți polițiste este amuzantă și te poate învăța ceva: dincolo de satisfacția de a afla ucigașul, ca într-un joc, aceasta îți poate oferi și alt gen de revelații.

  1. Romanul cu care debutezi la editura Tritonic se numește Crimă la Grădina Botanică. Locul ales are o poveste anume?

Crimă la Grădina Botanică, un roman de Irina MunteanuÎn perioada în care nu am avut serviciu, printre alte lucruri am făcut și voluntariat alături de Team Work la Grădina Botanică, un spațiu pe care îl iubeam. Acolo, după o zi de săpat, smuls buruieni, tăiat placaj, lipit, bătut cuie, vopsit, plimbându-mă agale pe o alee am văzut o cărare ce era aproape ascunsă de ierburi. Și am avut o revelație: am văzut un cadavru pe cărare, ascuns, și am știut că acolo va începe povestea. Mai mult decât acel cadavru din imaginația mea nu aveam în acel moment, dar apoi lucrurile s-au legat, nu știu cum. Am căutat pe internet informații despre Dimitrie Brândză, întemeietorul Grădinii Botanice, și am văzut că nu se găsește mare lucru, în afară de propriile lui opere, în întregime, în format electronic pe un site gestionat de Biblioteca Metropolitană.

Astfel, a apărut ideea unui al doilea fir în roman, pe lângă cel al anchetei polițiste: o tânără află că biologul a fost strămoșul ei și începe să cerceteze trecutul. Cele două fire se întâlnesc la un moemnt dat, evident.

  1. Ce așteptări ai de la acest prim pas? Există și niște planuri de viitor?

Îmi doresc ca acest roman să placă celor care-l vor citi așa cum mi-a plăcut mie să îl scriu. Sper să învăț din această experiență și să continui să povestesc și despre alte anchete ale visătorului comisar Mario Cristescu.

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.