Home » Noutăți » Recenzii de aprilie, 2019

Recenzii de aprilie, 2019

Editor de unul singur. Management în industria cărții

Bogdan Hrib

Colecția Smart Books, Tritonic 2019

Bogdan este the big kahuna la Editura Tritonic. Și o arde prin meandrele cărțografice (pardon my French) de peste 25 de ani. Deci știe cât e ceasul.

El ne povestește, ca la bere, despre ce înseamnă industria cărții de pe la noi. Cei care sunteți în domeniu s-ar putea să nu vă intereseze prea tare (maximum să aveți niște confirmări; sau nu). Dar noi, ceilalți, pafariștii chiar receptăm cu o anumită curiozitate de ce ne zice Bogdan.

recomandare de Cristian China Birta pe blog personal

 

Fata cu rochii înflorate

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Cașmir, Tritonic, 2019

(…) fiind o persoană cultă, un bun observator și analist al realității și un om trecut prin viață, Lucian e capabil să scrie satisfăcător (ba chiar extraordinar, ar zice unii, unele) și în alte genuri și pentru alte tipuri de cititori. În romanele de dragoste, cum e și „Fata cu rochii înflorate”, mie personal îmi place că are grijă să nu o dea în siropuri nedigerabile, ci își construiește poveștile pe terenuri solide, udate cu realități crunte. (…) Cu ce ar rămâne un cititor care ar pune mâna pe „Fata cu rochii înflorate” cândva în viitor? Cu o poveste care închide în ea nu doar relații de iubire, indiferență sau ură, atent creionate, ci și momente de istorie necosmetizată, în care oamenii își arată antitetic atât fețele subumane, cât și inimile larg deschise.

recenzie de Cristina Mitrea pe site 4arte.ro

 

Aripile tatălui

Teodora Matei

Colecția SFFH, Tritonic, 2017

Aripile tatălui a fost o carte minunată şi vă recomand să nu vă luaţi după prejudecăţile tip ,,autorii de la noi nu scriu la fel precum cei din străinătate”, pentru că o să regretaţi. Eu una abia aştept să mă reîntâlnesc cu stilul Teodorei Matei şi în alte volume, deoarece acesta şi-a pus amprenta pe mine. Scrisă cu delicateţe şi răbdare , vă recomand această cărticică pentru zilele ploioase de toamnă sau cele călduroase de vară.

recenzie de Karina Szauftman pe blog One girl thousand books

 

Somalia, Mon Amour. Editia a II-a Bogdan HribSomalia, mon amour, ediția a-II-a

Bogdan Hrib, Sofia Matei

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2016

Complexă și documentată, Somalia, mon amour este o aventură palpitantă, care menține interesul cu notă maximă de suspans și freamăt. Romanul poartă un romantism care împinge la sacrificiu, o iubire nu doar dintre un bărbat și o femeie, ci și una părintească, care este farul ce îi ghidează pentru a se regăsi. Cuvintele sunt alese cu măiestrie de cei doi autori iar eu nu pot anexa un șir ce nu e demn de scriere. Toate elementele rezonante genului mystery & thriller sunt îmbogățite cu suflul adus de Sofia Matei, iar tot ce trebuie făcut ca efectul să fie resimțit este să citiți cartea.

recenzie de Alina Dinu pe blog Idei la întâmplare

 

catalina-fometici-imperiul-de-sticlaImperiul de sticlă

Cătălina Fometici

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Imperiul de sticla de Catalina Fometici este o carte faină. Că nu știu cum să îi zic altfel, mai direct. Este pe stilul SF/fantasy. Bine, mai mult fantasy decât SF, dar mie oricum nu prea îmi place să trag granițe, mai ales atunci când ele nu se cer trase, știți cum zic. Cătălina rupe norma la creat de lume ciudată (stai, că distopică este la modă să i se zică acuma), dar are și talentul de a aduce din condei în așa hal (pardon my French) această lume, încât deschizi cartea și o iei la pigulit până la ultima pagină.

recomandare de Cristian China Birta pe blog personal

 

România parte a ecosistemului european de riscuri

Dorin-Mihai Rânceanu

Colecția Studii de securitate, Tritonic, 2018

Născut în 1988, autorul este ofițer MAI, cu un doctorat în domeniul științelor militare la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” (cu titlul ”Modalități de abordare a riscurilor asimetrice – necesitatea redefinirii conceptului de securitate în actuala dinamică a relațiilor internaționale. Rolul pro-activ al României în contextul unui mediu de securitate prin cooperare”)

recomandare de Stelian Țurlea pe site amos news

 

 

Cartea haosului II. Criptele timpului

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Young Adults, Tritonic, 2019

Poate că Universul ar fi mai lesne de înțeles dacă nu l-am privi ca pe o culegere de teorii abstracte, aride pentru vremelnicul locuitor al Terrei. Lucian Dragoș Bogdan ne propune, cu acest al doilea volum al seriei Cartea Haosului, să abordăm ideea rezolvării unui puzzle tri-, cvadri-, penta-dimensional, să acceptăm existența unor lumi paralele ce se pot întrepătrunde, într-o măsură mai mare sau mai mică, dar și relația de inter-cauzalitate ce le-ar face viabile. Volumul se adresează, cu siguranță, tuturor cititorilor cu spiritul tânăr, deschiși la provocarea de a vedea dincolo de ce putem distinge cu privirea sau atinge cu degetul arătător.

recenzie de Teodora Matei în Gazeta SF #92 / aprilie 2019

 

Protocol 9

Monica Ramirez

Colecța Ramirez books, Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Un roman fabulos, creepy, scris impecabil de inteligent. O incursiune terifiantă în mintea criminalului. Un roman ambițios, oribil de strălucitor, orin intermediul căruia descoperim o altă latură a autoarei Monica Ramirez – autorul psiholog care poate sufla în ceafă autorilor de romane polițiste / thrillere suedeze.

recenzie de Iasmy pe Literaura pe tocuri

 

 

Conspirația femeilor

Dănuț Ungureanu

Colecția Serie de autor, Tritonic, 2018

Foarte fain scrie omul. Deși, este drept, durează un pic să treci peste momentul WTF?!, în sensul că inițial crezi că trollează sau că o arde cu niște cvasi-misoginisme sau ceva de genul asta de aduce atingere neștirbitei întru plictiseala corectitudine politică. Dar, după ce te prinzi de feng shuiul autorului (că nu mi-a ieșit altceva mai inteligent…), îți place și începi să rânjești masiv fasolea.

recomandare de Cristain China Birta pe blog personal

 

 

Nume de cod: Arkon. Primul roman din seria Sergiu Manta

Anamaria Ionescu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2014

Personal, mi-ar fi plăcut să conțină mai multe explicații cu privire la anumite acțiuni ale personajelor și să se pună mai mult accentul pe evoluția personajelor principale. 

recomandare de Teodora C. pe blog Fata din bibliotecă

 

 

Vânătorii de capete. Seria Vagabond, vol. 1

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2016

Povestea propusă de Lucian este cât se poate de fascinantă și de realistă, modul de relatare al evenimentelor fiind cât se poate de natural. Acțiunea îl are în prim plan pe Dinu, un bărbat la 40 de ani care se simte neîmplinit și nemulțumit de viața pe care o duce. În momentul în care liniștea orașului este perturbată de o serie de crime petrecute în rândul cerșetorilor, protagonistul renunță temporar la viața pe care o duce și la familie, alegând să se infiltreze în rândurile oamenilor străzii cu scopul de a elucida misterul crimelor.

recomandare de Teodora C. pe blog Fata din bibliotecă

 

Apărarea siciliană. Seria Vagabond, vol. 2

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017

Apărarea siciliană s-a ridicat la nivelul primului volum, oferind o poveste interesantă și captivantă, în care cititorul este nevoit să fie atent la orice detaliu, oricât de nesemnificativ ar părea, pentru a putea descifra ițele cazului pe care îl investighează.

recomandare de Teodora C. pe blog Fata din bibliotecă

 

 

Ops files: Intelligenex, seria Gemini, vol. 3

Monica Ramirez

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Monica Ramirez are un mare „bravo” din partea noastră și pentru viziunea cinematografică, pentru talentul cu care ne poartă din nou într-o călătorie fictivă pe glob. „Intelligenex” e la fel de bine documentat și de strălucitor ambalat precum predecesoarele sale, dar deja ne așteptam la aceste atuuri. Personajele sunt, din nou, fascinante, iar dilema morală „aș folosi/nu aș folosi Intelligenex dacă mi s-ar oferi ocazia” e dublată de cea sentimentală, „ce aș face dacă m-aș îndrăgosti de fratele logodnicului meu mort?”.

recenzie de Andreea Baluteanu pe site Diva hair

 

Tot timpul din lume

Teodora Matei

Colecția Cașmir, Tritonic, 2017

Nu am mai citit până acum nimic de la Teodora Matei, însă am fost uimită de povestea pe care am întâlnit-o în romanul ‘’Tot timpul din lume’’. De asemenea, m-am îndrăgostit de stilul de scriere al autoarei, reprezentând o combinație între clasic și actual, între trecut și prezent. Prin intermediul muzicii, aceasta a reușit să transmită o multitudine de stări și sentimente, dar și sa creeze o atmosferă deosebită.

recenzie de Ana Oprea pe blog Printre cărți

 

 

Vraciul de pe norul interior, ediția a-II-a

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Science fiction, Tritonic, 2017

De la primele pagini, suntem introduși într-un univers inedit ce pendulează între basm, mit și legend. Lumea are o problem gravă de rezolvat. În clipa în care Copacii Abundenței își vor pierde vigoarea, urklinele se vor pregăti să dispară din lume. (…) Structura basmului se pliază pe acest roman. Propune, prin urmare, o lectură din această perspectivă. (…) science fantasy este considerat un gen bastard care combină elemente de science fiction și fantasy.

recenzie de Rodica Gabriela Chira în revista Discobolul Nr. 253-254-255

 

 

Cartea haosului

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Young Adults, Tritonic, 2018

‘’Cartea haosului’’ reflectă într-adevăr o lume haotică, un univers în care au evadat creaturi mitice precum vampiri și vârcolaci, iar oamenii vor trebui să suporte consecințele venirii acestora. De-a lungul cărții am avut parte de întâmplări paranormale, coincidențe stranii și legături ascunse, autorul creionând un adevărat mister în jurul poveștii sale.Ce mi-a plăcut cel mai mult la scrierea lui Lucian Dragoș Bogdan a fost modul în care a adaptat povestea lui Dracula la vremurile noastre, adăugându-i elemente SF, fantasy.

Recenzie de Ana Oprea pe blog Printre cărți

 

Fata cu rochii înflorate

Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Cașmir, Tritonic, 2019

Este o carte cu niște lumi cam cum se întâmplă cu ciocnirea apelor la Sfântu Gheorghe în Deltă. Adică lumea nemților (generic zic) peste care vine lumea imigranților. De unde tot felul de învârtoșeli, și de o parte, și de alta.

Dar ce vă zic mai sus este doar contextul în care se întâmplă acțiunea (acțiunile, de fapt) romanului. Care acțiuni sunt niște povești personale nu doar credibile, ci aproape că îți vine să zici ”păi, io parcă am auzit ceva…”.

recomandare de Cristian China Birta pe blog personal

 

Seria Sergiu Manta:

Nume de cod: Arkon (Tritonic, 2014)

Zodiac (Tritonic, 2017)

Anamaria Ionescu

Cărțile din seria scrisă de Anamaria Ionescu încântă – în proporții mai mari – și supără – în proporții mai mici, acest lucru pentru că autoarea este poate puțin prea sadică cu unele personaje. *angry face* Asta nu scade aprecierea pentru compunerea poveștii, căci și episodice, personajele își joacă bine rolul. „Zodiac” este o lectură antrenantă, una în care dedici atenție și simpatii. Sergiu Manta se construiește puternic cu fiecare acțiune și nu vrei să îi ratezi următoare peripeții.
În fiecare volum, Anamaria Ionescu a subliniat viu aspecte ale vieții, puncte ce nu te lasă rece și se alătură perfect planului ficțional. O serie thriller pe care o parcurgi rapid dar cu patos, plină de semnificații și personaje fascinante.
Seria Tenebre

E inepuizabilă capacitatea autorului de a imagina noi și noi creaturi, fie captivante, fie înfricoșătoare, și nu doar din punct de vedere estetic. Se simte pasiunea pentru descrierea trăsăturilor șocante, făcută și cu o doză de umor, uneori poate exagerat și căutat. Și tocmai această pasiune trădează, de fapt, scopul lui Daniel Timariu: acela de a realiza tabloul Lumii Tenebrelor, un spațiu incredibil, suprapus peste cel cunoscut, banal prin comparație. În ciuda ființelor care agresează vizual, olfactiv și auditiv, descrierile lor nu sunt, din fericire, dezgustătoare. Este una din reușitele celor două volume din Tenebre, axate pe mistere și stranietate. Intriga este una polițistă, și ea specifică fanteziilor urbane.

recenzie de Antuza Genescu în Helion SF online #95 / aprilie 2019

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.