Home » Recenzii » Recenzii de august, 2020

Recenzii de august, 2020

Autor de unul singur. Rețete pentru scrierea creativă

Dănuț Ungureanu

Colecția Comunicare media, Tritonic, 2016

Unul dintre autorii reprezentativi de ficţiune speculativă din România este Dănuţ Ungureanu. El este nu doar un pilon solid al literaturii science fiction, ci şi un extrem de incisiv autor de ficţiune politică, domeniu cu puţini reprezentanţi în geografia literară românească. (…) tot mai prolificul autor bucureştean îşi va încerca puterile, cu bune rezultate, şi în alte arii, în fantasy şi romance, fiind prezent în câteva serioase antologii tematice. Se va manifesta şi în domeniul creative writing, cu volumul provocator Autor de unul singur.

recomandare de Lucian-Vasile Szabo în revista Arca nr. 1 / 2020 a USR Arad

 

Luna în orașul blestemat

Dănuț Ungureanu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017

Luna în oraşul blestemat a apărut la Editura Tritonic şi este un roman science fiction evident, una dintre cele mai bune cărţi ale genului din ultimii ani, printre cele scrise de autori români. În cadrarea în gen nu ar trebui să fi e prea difi cilă, pentru că regăsim uşor câ teva dintre elementele SF: viitorul catastrofi c, cu o societate în regres, vor bind despre limitele sistemului de-mocratic, de prăbuşirea lui, dincolo de care nu mai există sistem şi o minimă coerenţă, ci doar haosul, viaţa la întâmplare, pândită de pericole la fi ecare pas, o societate dominată de frică, în care drepturile şi libertăţile sunt (aproape) o iluzie sau o amintire pentru cei mai în vârstă. (…) Totuşi, un sentiment de uşoară duioşie, devenită o trăsătură specifi că scrierilor scri-itorului complex care este Dănuţ Ungureanu, o umbră de sentimentalism, adică de umanism evanescent, foarte ceţos totuşi, răzbate în anumite pasaje, făcând mai uşor de suportat această confruntare permanentă, fără sfârşit, o violenţă greu de suportat de protagonişti şi de lectori.

recenzie de Lucian-Vasile Szabo în revista Arca nr. 1 / 2020 a USR Arad

 

Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

Colecția Serie de autori, Tritonic, 2019

Noua poveste reduce din apetitul aventuros, intriga poliţistă este în-locuită cu una politică, thrillerul lasă loc dramei satirice, iar istoria contrafactuală este înlocuită de fi cţiunea politică. Ne afl ăm însă în faţa unei fi cţiuni foarte… realiste, aproape de documentar, deoarece în centru se afl ă fapte şi personaje din istoria recentă a României. Satira grosieră, anihilantă, mai reduce din senzaţia apăsătoare a delirului evenimenţial ca realitate istorică. Autorul intră în subteranele şi detaliile, adesea scabroase, ale vieţii politice româneşti, având grijă ca universul diegetic să se contureze fără fi sură. În acest sens, Dănuţ Ungureanu este permanent atent la coerenţa interioară a operei, capabilă să supravieţuiască şi după ce reperele concretului se vor fi şters din memoria unor martori reali.

recenzie de Lucian-Vasile Szabo în revista Arca nr. 1 / 2020 a USR Arad

 

Rezilienta, Bogdan HribReziliență. Un roman cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade

Bogdan Hrib

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Mi-a plăcut ideea romanului pentru că eu sunt fata care nu se dă în lături să mai citească una alta despre vreo teorie a conspirației. Mi-a plăcut totodată scriitura lui Bogdan Hrib, faptul că descrie cu atâta acuratețe orașele și străzile pe care te plimbă. Mi-a plăcut umorul, dialogurile savuroase. Mi-a plăcut pentru că sunt amatoare de romane polițiste bune, iar Reziliență e fix asta, un roman de calitate. Mi-a plăcut pentru că, poate părea ciudat, mi-a dat cumva  vibe-ul Rodicăi Ojog Brașoveanu prin prisma faptului că surprinde atât de bine moravurile societății, și totodată vibe-ul cărților scrise de Camilla Lackberg prin structură oarecum – capitole formate din mai multe secvențe, urmărind personaje diferite – și prin trimiterile la secția de poliție. (…) Recomand romanul oricui, indiferent de vârstă și sex. Îl recomand amatorilor de romane polițiste, celor care se dau în vânt după teorii ale conspirației, celor care vor să călătorească puțin prin Maria Britanie sau pur și simplu au chef de o plimbare prin București sau Iași. Îl recomand, nu în ultimul rând, celor în căutare de o lectură de weekend, ușor de parcurs și totodată de calitate.

recenzie pe blutopia

 

Protocol 9

Monica Ramirez

Colecția Thriller & Mystery, Ramirez books

Mi-a plăcut felul în care autoarea pătrunde în mintea criminalului, iar gândurile, sentimentele și felul în care își găsește echilibrul psihic prin crimă mi s-a părut extraordinar de interesant.  Am fost oripilat de fanteziile sexuale absolut morbide și  de modul în care își urmărea victimele și le ucidea. (…) Romanul se citește relativ ușor, iar odată ce te prinde cursul evenimentelor te ține cu inima la gură și pățești ca mine. Citești până apar zorii… Viața protagoniștilor este pusă în primejdie, iar  indiciile oferite sunt plasate cu mult profesionalism astfel încât să nu fii tu cel care intuiește cursul evenimentelor și ești nevoit să aștepți cu nerăbdare să îți fie dezvăluite. Printre aceste ingrediente întâlnim și puțină iubire care ornează frumos acest roman, iar acum sunt foarte curios ce se va alege de relația aparent fara viitor a Emmei…

recenzie pe ursulescu.blogspot

 

Sfârșitul inocenței (și alte povestiri)

Cristian Vicol

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Cristian Vicol este scriitor, adică are imaginaţie, are talent, fraza îi curge sigură, iar textele sale sunt structurate atractiv. (…) Preocupările scriitoriceşti ale lui Cristian Vicol rămân însă legate de genul science fiction, iar aici cea mai importantă realizare a lui este volumul intitulat Sfârşitul inocenţei, de data aceasta unul de proză scurtă, două texte având caracteristicile unor nuvele. Textele se remarcă printr‑un amestec de SF şi fantastic, în naraţiuni pure, nervoase, deşi uneori vascularizate de un lirism difuz, care nu se autonomizează pentru a domina. (…) Piesa de rezistenţă din acest volum este nuvela Iluzia magicianului. Textul este reprezentativ pentru întregul demers scriitoricesc al autorului, evidenţiind câteva dinte caracteristicile prozei sale. Subiectul ţine mai degrabă de sfera fantastică: un zeu sau spirit (evident nemuritor) încearcă să schimbe soarta lumii, acţionând sub formă umană.

recenzie de Lucian-Vasile Szabo în revista Arca nr. 2 / 2020 a USR Arad, preluată de Galaxia 42 nr. 9 / august 2020

 

La Străini: viețile secrete

George David

Colecția Lit, Tritonic, 2020

Timpul nu mai există. Doar sufletul se ridică deasupra vorbelor pe care autorul le-a pus în paginile acestei cărți. Intrăm de fapt într-o buclă temporală în care poveștile se nasc din povești, amintirile nu mai sunt amintiri, bucuria nu mai este bucurie, doar tristețea rămâne tristețe. Cerul nu cade pe uriașul pământ, ci huma din suflet se înalță deasupra cerului. Acesta este sentimentul pe care îl trăiești citind aceste basme din care se naște realitatea. Sunt rare cazurile în care substanța prozei te absoarbe cu atâta forță și magie în interiorul unei fantasme. Pentru asta e nevoie de mult talent, iar George David ne dovedește aici că este înzestrat cu acest har. Lectura devine trăire și cititorul, complice la tot ceea ce se întâmplă. – LIVIU VIȘAN

semnal editorial în Buletin editorial nr. 40/62 al agenției RADOR

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.