Home » Recenzii » Recenzii de august, 2023

Recenzii de august, 2023

În mintea comisarului

Teodora Matei

colecția Thriller, Mystery, Tritonic, 2017

Dacă până acum am reușit doar să “gust” esența scrierilor lui @teo.matei.9 , acum am avut ocazia să fac cunoștință cu comisarul Anton Iordan, care suferise un accident, provocându-i o amnezie temporară. (…) M-am convins (din nou) că îmi place stilul autoarei, folosind umorul și suspansul și creând niște personaje foarte umane. Inclusiv

recomandare de unbias.books pe Instagram

 

 

Ultima fotografie, ediția a II-a

Bogdan Hrib

colecția Serie de autori, Tritonic, 2015

A fost o lectură relaxanta unde Alex un fost fotograf la 50 de ani merge într-o croazieră că să-și „ia viața de la început” și așa o întâlnește pe Diana , colega lui din clasa a 2-a. Cei doi sunt copleșiți de amintiri și bune și rele și cu foste iubiri iar așa își petrec multe ore târziu în noapte.Asa ajung sa se cunoasca mai mult și să se împrietenească. Mi-am plăcut amintirile lor de pe vremea comunismului dar și faptul că Alex nu a scăpat nici pe nava de febra pozelor pentru tinerele de pe vas. Stilul de scriere este unul ușor dar cu o descriere ce am adorat-o a evenimentelor. Daca cei doi rămân sau nu împreuna aflați din carte.

recomandare de adultul cititor pe Instagram

 

O lume perfectă

Lucian Dragoș Bogdan

colecția SFFH, Tritonic, 2022

Un volum de povestiri sci-fi, scurte dar cu impact, de la AI la nemurire sau un viitor îndepărtat. Perfect pentru iubitorii acestui gen.
Părerea mea: Mi-au plăcut povestirile deși nu toate mi-au intrat sub piele. Unele m-au făcut să uit de prezent, dar cele care au fost pline de explicații sf m-au pierdut. E un risc pe care mi-l asum la orice carte sci-fi citită. Dar, per total, a fost o experiență faină, mi-am luat doza de sci-fi pentru o perioadă. Două povestiri mi-au plăcut mult: Dincolo de orizont + Tratament nediscriminatoriu
Le-am citit cu mare interes, una mai serioasă, cealaltă mai lejeră, s-a lăsat cu râs!

recomandare de adela.reads pe Instagram

 

Al Punto

Anamaria Ionescu, Radu Costescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Raul Vancea este găsit mort, cu urme de violență pe corp, în localitatea catalana Castelldefels, în restaurantul unde era chef. Tot pe atunci, Tudor Dobre, cetățean roman și el, se întâmplă să se afle în apropierea respectivului restaurant, acest lucru fiind suficient să atragă atenția poliției. Unde mai pui că drumurile acestuia se mai intersectaseră în trecut cu cele ale chefului ucis? Am citit cartea în mai puțin de două zile, curioasă fiind să aflu dedesubturile acestei crime. Deși am intuit un oarecare amestec al unei persoane aparent complet nevinovate, suspansul mi-a fost menținut până la final și am avut parte și de niște surprize.

recomandare de julie.anne_is_booked pe Instagram

 

Tatăl meu, IosifTatăl meu, Iosif

Răzvana Niță-Lupu

colecția Lit, Tritonic, 2023

Cartea de astăzi îmbină durerea și nostalgia cu ironia fină dată de contextul în care este relatată, și anume prin prisma unei copile care crește și se chinuie să supraviețuiască în epoca ceaușistă, sperând ca însemnările sale epistolare să își găsească cumva, în mod miraculous, drumul spre tatăl care a părăsit țara în mod ilegal în timp ce era forțat să facă parte din grupul Canal 77, înainte de a o cunoaște. Sau mai bine spus, de a le cunoaște, căci povestea implică destinele a două surori gemene – Răzvana (autoarea în sine) și sora sa, Raluca. (…) Lipsuri, improvizații, vise neîmplinite, tachinări, boli și dureri ascunse, toate depășite cu resemnarea celui care a fost învățat de mic că altă variantă nu există. Iar dincolo de neputință, tronează speranța că, poate într-o zi, Iosif va da un semn din S.U.A, unde locuiește cu cea de-a doua familie a sa și va aduce cu sine cea mai mare bucurie, revederea. (…) O carte răscolitoare și autentică, pe care am savurat-o în doze mici ca să permit poveștii care aduce cu sine trăirile unui destin încercat de soartă, să se sedimenteze în ceva ușor de digerat.

recenzie de Dana Nichițelea pe Literatura pe tocuri

 

Viața și faptele haiducului Tănase Vlăsia

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2015

„Viața și faptele haiducului Tănase Vlăsia” m-a cucerit și a devenit pe bună dreptate preferata mea printre cărțile ce poartă semnătura lui Dănuț Ungureanu. Am descoperit o scriere extrem de simbolistică, inteligentă și încântătoare, cu elemente de basm vechi, dar cu un suflu complet nou, inedit și ofertant luând în considerare că decorul acțiunii este Bucureștiul contemporan. (…) Numele personajelor din scrierile lui Dănuț Ungureanu nu sunt niciodată alese întâmplător, dar aici am simțit asta mai mult ca în orice alt roman al său. Această atenție la detalii mă fericește de fiecare dată. Am regăsit cu mare plăcere câteva personaje din volumul precedent, „Urme de sfinți”, pe care vi-l recomand la pachet pentru acea viziune de ansamblu. Acestă regăsire a personajelor gândite de scriitor și în alte volume ale sale, într-un fel sau altul, fie doar amintite, fie continuate într-o altă direcție, este un alt artificiu de mare efect pe care îl apreciez enorm. Așa că de abia aștept să o cunosc mai pe îndelete pe misterioasa Zilliconda în „Însemnările damei de silicon”.

recomandare de Raluca Furdui pe Instagram

 

Filiera grecească, ediția a IV-a

Bogdan Hrib

colecția Crime scene, Tritonic, 2015

Dupa ce am facut cunostinta cu Stelian Munteanu in volumul de povestiri “Vanatoarea de asfintituri pe Strada 42”, am decis ca e cazul sa aflu mai multe despre acest personaj. Am profitat de faptul ca in oras a fost Targul de carte Gaudeamus si am achizitionat primul volum in care apare sus-numitul si acum regret ca nu am luat toata seria atunci caci tare curioasa sunt sa vad ce se intampla in continuare (…) Stelian Munteanu se afla in vacanta in Grecia atunci cand prezenta ii este ceruta pentru a ajuta la rezolvarea unui mister. Mister care, trebuie sa recunosc, m-a pus si pe mine la incercare pentru ca nu am reusit sa descopar ceea ce s-a intamplat cu adevarat, iar finalul cartii a fost o surpriza. Va las pe voi sa descoperiti mai multe despre carte caci altfel as strica suspansul. Mi-a placut faptul ca romanul este unul plin de umor, personajele sunt bine conturate, actiunea complexa si bine dezvoltata, nefiind deloc grabita.

recomandare de amelie.readingcorner pe Instagram

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.