Home » Noutăți » Recenzii de decembrie, 2020

Recenzii de decembrie, 2020

Și ne vom întâlni de Crăciun

Octave von Broda

colecția Cașmir, Tritonic, 2020

Cartea se aseamănă cu un film romantic, atât la durată, cât și la construcție, având un tipar clasic și bine definit, a-l cărui subiect știi unde merge, dar tot vrei să cunoști povestea în detaliu. Estera și Matthew se luptă atât cu incertitudinea relației lor, cât și cu neputința de a înainta spre o posibilă poveste de dragoste, asta din cauza Coronavirusului ce a neutralizat orice fel de călătorii peste oceane. Acest context actual și recent aduce un element veridic cărții, care ne expune în cele 170 de pagini un posibil scenariu rezultat în urma pandemiei. Astfel de lecturi romantice sunt menite să îți ia gândul de la problemele cotidiene și să le înlocuiască cu o oază de bine și optimism, Și ne vom întâlni de Crăciun reușind chiar acest lucru, păstrând însă o legătură strânsă cu realitatea pesimistă, ceea ce aduce cititorul mai aproape de imaginația lecturii.

recenzie pe ciobanuldeazi

 

Etică şi derapaje în comunicarea publică

Mariana Bafană Tocia

colecția Comunicare media, Tritonic, 2020

Luna aceasta, lect. univ. dr. Mariana Tocia, profesor în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, şi-a lansat volumul „Etică şi derapaje în comunicarea publică”, o lucrare la care a muncit foarte mult şi care numără 304 pagini. Apărută la Editura „Tritonic”, lucrarea cadrului didactic îşi propune să sublinieze importanţa eticii şi a deontologiei profesionale în mass-media. Fără a pretinde că deţine adevărul absolut, autoarea îi invită pe cititori să fie parte din această privire microscopică asupra a ceea ce înseamnă în ziua de azi comunicarea publică. Adresată atât mediului academic, studenţilor din domeniul Ştiinţelor Comunicării, dar mai ales practicienilor din mass-media, lucrarea reuşeşte să reunească armonios perspectiva teoretică şi aspectele practice ce ţin de comunicare la momentul actual.

semnal editorial în Cuget liber

 

O noapte la castel

Teodora Matei

colecția Cașmir, Tritonic, 2018

Lumea de azi, în care omul se lasă atras în vârtejul grijilor și obligațiilor, acesta uită să se gândească la sine, să analizeze bine situațiile, să aleagă corect prioritățile și să se lase de oamenii nepotriviți, pe care cu încăpăținare vrea să îi țină alături. Anume aici trebuie să fie păstrată acea mică cantitate de neîncredere în oricine, deoarece nimeni și niciodată nu știe cu exactitate ce se petrece în gândurile și sufletul omului. „O noapte la castel” este cartea despre om și despre semnificația numelui, despre prieteni adevărați și destin, suflet curat și încredere și „răsplata” pentru o dragoste necondiționată.

recenzie pe blog La o ceașcă de carte cu Naty Budu-Grati

 

Crăciunul care nu a mai venit

Anamaria Ionescu

colecția Lit, Tritonic, 2017

Volumul se aseamănă mult cu un bildungsroman, prezentându-ne viața Anei și încercările prin care trece de-a lungul anilor. Mi-a plăcut structurarea compactă a lecturii, cât și construcția personajelor, în fruntea cărora stă Ana, cu a sa personalitate bine creionată și bine argumentată. Crăciunul care nu a mai venit dă glas unei generații marcate de regimul comunist și de căderea acestuia, punând accent pe schimbării produse în omul de rând, în mintea și conștiința eliberate de sub jugul strict al unei ideologii opresive. (…) Vocea naratorului se pierde printre substraturile a trei decenii de schimbări și idealuri. Anamaria Ionescu pune un văl foarte subțire între imaginație și realitatea, ficțiunea pălind în fața istoriei concrete. Pe fondul unui stil cursiv și curat, lectura pictează un tablou sumbru, dar autentic, al renașterii generației postdecembriste folosindu-se de dramele unei familii normale, în fruntea căreia este Ana și ale sale suișuri și coborâșuri. Recomand cu mare drag romanul Crăciunul care nu a mai venit, va trezi multe amintiri în cititorii din generația în cauză și îi va intriga pe cei mai tineri care nu au trecut prin comunism și care nu au trebuit să se adapteze unei așa schimbări.

recenzie pe ciobanuldeazi

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Iarna crimelor perfecte este un roman atipic pentru ca ancheta porneste invers de cum suntem noi obisnuiti: de obicei psihologul (psihiatrul) traieste si ajuta la aflarea vinovatului. Daca v-ati gandit vreodata cum ar arata ancheta privitoarea la moartea unui psihiatru, romanul Iarna crimelor perfecte va poate oferi un raspuns. Nu singurul, dar unul extrem de interesant si captivant. (…) Iarna crimelor perfecte este un roman excelent, care m-a facut sa constientizez ca in 2020 nu am citit atat de multi autori romani. Sper sa rectific in 2021.

recenzie pe citestemil

 

PARTENERIATUL NATO-UE. ABORDARI CONCEPTUALE SI CONCRETIZARI OPERATIONALE

Dragoș-Daniel Ilinca

colecția Studii de securitate, Tritonic, 2020

Definirea și structurarea relației de cooperare între NATO și UE reprezintă elemente esențiale ale oricărui studiu privind evoluțiile mediului de securitate internațional din ultimele decenii. Procesele asociate celor două dimensiuni au evoluat gradual către o matrice instituțională complexă, susținută printr-o agendă practică multidisciplinară, înglobând domenii de relevanță strategică pentru articularea răspunsului eficient la o gamă extinsă de amenințări și provocări.

semnal editorial în Buletin editorial nr 12 (66) decembrie 2020 al agenției RADOR

 

Mass media din Romania dupa 30 de ani

Marian Petcu

colecția Comunicare media, Tritonic, 2020

Omagiem cei 30 de ani de jurnalism postcomunist prin acest volum, în care am reunit 28 de studii și cercetări. În acest mod acoperim o bună parte a „mediamorfozelor” din țara noastră. Este vorba despre evoluții ale mass media din Timișoara, Alba Iulia, Constanța, Harghita, Covasna, Argeș și Bihor, relevante pentru ceea ce s-a întâmplat în mai toate județele. Apoi, cercetări punctuale relative la presa militară, religioasă, cinematografică, culturală, automobilistică. Două schițe monografice privesc o importantă formă asociativă – Mediasind și Societatea Română de Radiodifuziune. Presa alternativă, cea a comunității aromâne, presa privită ca obiect științific / statistic, consumul de media, poziționarea presei față de relațiile publice, trivializarea jurnalismului și alte abordări le completează pe cele de mai sus și oferă o imagine coerentă a transfigurărilor, evoluțiilor, chiar a revoluțiilor înregistrate în media autohtone.

semnal editorial în Buletin editorial nr 12 (66) decembrie 2020 al agenției RADOR

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.