Home » Recenzii » Recenzii de decembrie, 2022

Recenzii de decembrie, 2022

Thomas-Enger-copertaInstinct criminal

Thomas Enger

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Cartea are două planuri: cel al prezentului, cu Even în sala de judecată chestionat de un procuror, și cel al trecutului, cu fapte petrecute în diferite perioade dinaintea crimelor. Istoria se dezvăluie treptat, cu multe răsturnări de situații, cu devăluiri de secrete, cu incriminări multiple, cu personaje bine conturate, cu mai mulți posibili vinovați, cu un final neașteptat. Iar întreg adevărul trebuie adus la lumină de detectivul Ynge Mork, un personaj și el cu multe probleme. Nu vom dezvălui subiectul, e un roman polițist. Dar subliniem că trama este excelent condusă de Thomas Enger.

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Eroina Gigi Alexa este medic legist, lucrează împreună cu poliția la diferite cazuri de omoruri, este un personaj complex, a trecut prin traume diverse, o copilărie tulbure, un viol și câțiva iubiți neserioși pe care i-a abandonat, are momente de instabilitate psihică, cu dorințe de sinucidere (asta în primele volume, în precedentul să-și fi revenit) – toate par puțin exagerate pentru meseria eroinei și față de modul cum acționează. Dar Gigi Alexe își iubește meseria, e admisă la un doctorat în Olanda; e tenace, cu idei și firește lesne invidiată de o parte dintre colegi. (…) Și totul pornește de la un studio de video-chat care ascunde o rețea de prostituție, cu implicarea unor polițiști corupți, nu se putea altfel, cu ramificații în Italia, unde erau duse adolescente naive și neștiutoare și cu un deznodământ în care sunt implicate polițiile din ambele țări. Firește, un final victorios, dar care lasă loc de o continuare sau noi continuări

recenzie de Stelian Țurlea pe amosnews

 

PENTRU PROSTIE: Mic îndreptar de culturologie estică și cinema (post) socialist

Lucian Țion

colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Cartea lui Lucian Țion este un pamflet academic remarcabil care se înscrie pe linia direcției unei generații ajunsă acum la maturitate, care cere revizuirea tezelor dominante ale teoriilor anti-comuniste în artă. Stilul cărții este de analiză teoretică, atât polemic cât și didactic, și pleacă de la premisa că studiile culturale și de film în România au nevoie de o perspectivă materialistă, a istoriei adânci și regionale. (…) Cartea se impune ca o realizare puternică în noile studii culturale românești și ea se adresează unui public intelectual larg, nu numai specialiștilor. Ea plasează în centrul discuțiilor legate de teoria de film problema subalternului și a refuzului colonialismului. Aștept cu nerăbdare următoarea lui carte.

recenzie de Bogdan Popa în Revista Cultura

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

În ultimii câțiva ani am semnalat cu o frecvență constantă cărțile acestei scriitoare harnice, dar câteva informații preliminare credem că trebuie reluate. Am mai spus-o în cadrul acestei rubrici, când am semnalat precedenta carte semnată Tony Mott: nu este vreun scriitor australian, ci o româncă din Brașov. Numele e un pseudonim, o cheamă, de fapt, Antoaneta Galeș, s-a născut în 1970. „Am ales să scriu sub pseudonim din două motive: primul a fost acela că Tony era apelativul care-mi era familiar, iar Mott e numele de fată al mamei mele. Am vrut să fie un simbol al recunoștinței față de ea și de bunicul meu.” (…) Scriu editorii: „Un nou caz al medicului legist Gigi Alexa, care, împreună cu Matei Vălean, comisar-șef de poliție la Brașov, încearcă să dezlege misterul uciderii unui controversat avocat local. De la practici religioase la trafic de persoane, povestea se dezvoltă treptat, cu suspans bine dozat, cu umor și un pic de romantism.”

recomandare de Stelian Țurlea pe mediafax

 

PENTRU PROSTIE: Mic îndreptar de culturologie estică și cinema (post) socialist

Lucian Țion

colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Lucian Țion – Pentru prostie. Mic îndreptar de culturologie estică și cinema (post)socialist, Editura Tritonic, 2022. O descoperire neașteptată: o perspectivă proaspătă, inteligentă și neașteptată despre cinemaul postcomunist și nu doar.

semnal editorial de Vasile Ernu în Libertatea

 

 

 

Către o istorie a cărții: carte, lectură și comert în Romania secolului XX

Sebastian-Raul Pavel

colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Pavel Sebastian-Raul – Către o istorie a cărții: carte, lectură și comerț în România secolului XX, Editura Tritonic, 2022. Iată că se poate face cercetare și la noi. Cartea lui Pavel Sebastian-Raul e un bun exemplu. O carte necesară și bine făcută.

semnal editorial de Vasile Ernu în Libertatea

 

 

Istoria jurnalismului român – studii

Marian Petcu

Colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Marian Petcu este profesor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Licențiat în Jurnalism, doctor în Sociologie. Predă cursurile Introducere în teoriile comunicării, Metode de cercetare, Istoria jurnalismului din România, Istoria publicității, Sociologia luxului. A inițiat periodicele Revista Română de Jurnalism & Comunicare, Revista Română de Istorie a Presei, Studii și cercetări de istorie a presei. Istoria cenzurii, istoria profesiei de jurnalist, istoria publicității din România, istoria jurnalismului, istoria economică a presei au fost câteva dintre domeniile sale de interes. A publicat mai multe monografii relative la aceste domenii, precum și lucrări colective de mari dimensiuni – Istoria jurnalismului din România în date, Enciclopedia cenzurii din România, Dicționar enciclopedic de comunicare și termeni asociați și altele.

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 12 (90) / decembrie 2022

 

LES AGENCES DE PRESSE DE ROUMANIE ET LA CIRCULATION INTERNATIONALE DE L’INFORMATION

Carmen Ionescu

Colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Agențiile de presă au fost pionierii comunicării globale. Inființate pe baza logicii circulației și a fluxurilor, profitând de fiecare etapă de dezvoltare a progresului tehnicilor de comunicare, aceste medii ale mass-media creaseră rețele planetare puternice de colectare și distribuție a informatiilor. Lucrarea își propune prezentarea și documentarea dezvoltării agențiilor de presă în România precum și a circulației internaționale a informațiilor, din 1877 până în 1940; două date simbolice, pentru că, 1877 se referă la înființarea primei agenții de presă din România, Havas, iar 1940, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Prezentarea acestui parcurs este îmbogățită cu două studii de caz, „decupaje” în unele „momentele tari” din spațiu-timp studiat.

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 12 (90) / decembrie 2022

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.