Home » Recenzii » Recenzii de februarie, 2023

Recenzii de februarie, 2023

Mihaela MotreanuFata cu un singur ochi

Mihaela Motreanu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Un roman de debut bine scris, cu personaje conturate și ținute în frâu, care se citește ușor, dar care i-ar putea îndepărta pe cititorii mai pudibonzi: nu numai că e o carte plină de sex, dar unele personaje sunt bisexuale. (…) Cu amoruri, trădări, complicații sentimentale, sex pentru bani sau avantaje materiale. Cu violență, domestică mai ales. Cu realități care există, deși le ignorăm – droguri și drogați, infidelitate la greu, prostituție și cluburi de swinging (schimbare de parteneri, pentru a obține apropierea și eliberarea partenerului! și pentru a învăța cum să-ți gelozia în frîu), eroi gay care își ascund tendințele. O lumea în care „agresivitatea e un mecanism de autoapărare”. Cu un sfârșit care poate promite o continuare, cei mai mulți cititori și-o vor dori. (…) Am aproape convingerea că, dacă această carte ar fi fost o traducere, ar beneficia aproape automat de un succes rapid.

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Kaleidoskop

Andra Samson

colecția Lit, Tritonic, 2019

Întocmai ca într-un caleidoscop, un mic detaliu, o mică schimbare, aduce fiecare povestire pe o nouă linie. Titlul devine astfel deosebit de inspirat, iar povestirile captivante, aducând aminte de Eliade. Timpul este iluzoriu – planurile se suprapun (uneori și momente sau personaje), iar misterul și fantasticul sunt cheile în care se citesc povestirile. Atmosfera adesea adâncește misterul (spre exemplu, o ceață care înghite tot, în care nici persoana cu probleme de vedere nu își găsește ochelarii căzuți, dar nici persoana fără probleme de vedere nu îi vede). (…) Cinci povestiri – cinci oglinzi, un caleidoscop în toată regula și o oportunitate pentru cititor să dobândească o privire de ansamblu asupra povestirilor și să găsească tâlcuri ascunse.

recomandare de Violeta-Loredana Pascal pe prwave

 

Povești la Castel (volum omnibus, conține 3 romane și 1 povestire)

Teodora Matei

colecția Cașmir, Tritonic, 2022

Teodora Matei scrie o proză fantasy fluidă și captivantă, ce se învârte în jurul unui personaj misterios și intrigant, Baronul Nikos. Seria Poveștile castelului cuprinde 3 romane și o povestire, toate reunite într-un volum Omnibus lansat în urmă cu câteva săptămâni. Pentru mine romanele au fost lecturi rapide, antrenante și interesante, cu o poveste bine țesută în jurul Baronului Nikos și altor personaje asupra cărora s-a presărat iz fantastic ingenios și câteva petale de romance dulce. Pentru mine a fost o provocare să citesc fantasy, și românesc pe deasupra, dar nu am avut deloc momente de plictiseală sau confuzie, așa că vă îndemn și pe voi să dați o șansă fantasy-ului miorotic, și mai ales, acestei minunate serii.

recomandare de Ciobanul de azi pe Facebook

 

O numărătoare inversă

Emilia Toma

colecția Lit, Tritonic, 2019

Tare m-a atras ideea unei povești despre un cuplu toxic până în măduva oaselor și care să conțină într-un volum, partea ei (“De la zero”) iar în celalalt, confesiunea lui („O numărătoare inversă”).
Așadar cu Vanda și Ovidiu pornim de la o oglindire pentru că își apăsă reciproc butoanele sensibile. Iar pe acest fundal ambii caută să se repare reciproc pe parcursul relației lor zbuciumate. Gelozia patologică, narcisismul profund, complexele de superioritate, adicție, lipsa crasă a educației emoționale și nu numai, toate se zbat în Ovidiu. Iar în prezența tulburătoare a Vandei, care poartă vina de a fi avut un trecut, toate aceste trăsături alterate ating cote alarmante și se revarsă într-o relaționare furibundă. (…) A fost mai mult decât interesant să citesc pe tema asta dincolo de non-ficțiunea din facultate și să descopăr impactul schemelor trans-generaționale într-o poveste de viață.

recenzie de Raluca Furdui pe Instagram

 

Mihaela MotreanuFata cu un singur ochi

Mihaela Motreanu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Cartea ”Fata cu un singur ochi” a fost interesantă de la copertă până la ultimul cuvânt. M-a scos din zona mea de confort, m-a obosit, dar surprinzător, mi-a plăcut. Nu pot spune că am citit-o ușor, am avut momente în care am dat pagini înapoi ca să fiu sigură ca am înțeles bine. ” Fata cu un singur ochi” are de toate și nu este ușor de digerat. Se adresează oamenilor isteți, care nu au prejudecăți și au mintea liberă. (…) Un debut bun, o scriitură cursivă, mai multe povești care se țes ca pânza unui păianjen.

recomandare de Carolina Bianca Moroianu pe citescromaneste

 

Mediamorfoze VII. Presa de nișă din România

Cătălin Negoiță

colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Deși, la începuturile sale, părea a rămâne o Cenușăreasă, ce nu putea amenința puterea și influența exercitate de media generaliste, presa de nișă a început, treptat, să se poziționeze pe piață, „rupând” din audiența celei dintâi. Are de partea sa câteva avantaje incontestabile, cele mai importante fiind calitatea producției proprii (fie că este publicație print sau online, emisiune/canal de televiziune etc) și credibilitatea conținuturilor, realizate de redactori proprii sau de colaboratori cu expertiză în domeniile de interes abordate, ceea ce duce la validare din partea unui public specializat și fidelizat. (Cătălin Negoiță)

semnal editorial în buletin editorial RADOR nr. 2 (92) / februarie 2023

 

Împușcături pe sub neoane

Remy Lasource

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

De data asta Făt Frumos e-un infractor și prințesa lui o prostituată pe care o smulge din rețea. Vor reuși oare să fugă undeva departe, într-o lume în care să poată trăi în pace, ascunși și uitați de toți?
O prind și o așază în genunchi, lângă mine. Ochii ei exprimă doar teama. Împușcătura împrăștie în spatele craniului ei fragmente de os, jetul de sânge roșu întunecat țâșnește pe pietriș. Sângele ei mă
împroașcă pe față; s-a prăbușit imediat, fără zgomot; ca o păpușă. E straniu când te gândești că s-a terminat. Totul s-a întâmplat ca într-un coșmar. Mâna îmi transmite impulsuri electrice dureroase acolo unde nu mai am degetele, ca și cum nervii îmi trimiteau semnale de viață în golul unde se aflaseră cândva falangele mele, dar apoi mesajele revin transformate, pline de suferință intensă. Pietrișul îmi rănește ceafa. Simt sânge în gură și n-are gust bun. Este lipicios, călduț, grețos. În noaptea fără stele, privesc papagalul de neon roz de pe firma restaurantului Paradise, reflectând luminile de un albastru electric, roșu kitsch și galben strălucitor; vor fi ultimele lumini pe care o să le mai văd vreodată.

semnal editorial în buletin editorial RADOR nr. 2 (92) / februarie 2023

 

Noir de Brașov

Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Povestirile sunt fluide, ușor de citit, și marea majoritate dintre ele te țin cu sufletul la gură. Faptul că toate au ca punct comun toposul, și anume Brașovul, orașul meu natal, m-a făcut să le îndrăgesc și mai mult dintr-o perspectivă subiectivă. Mi s-a părut foarte interesant să pot percepe vizual fiecare loc în care se petrec acțiunile, fiecare străduță și fiecare traseu pe care îl parcurg personajele. De departe, povestirea Rebecăi Cojocaru, „Ultima zi”, și cea a lui Lucian-Dragoș Bogdan, „Cum se nasc poveștile”, mi-au plăcut cel mai mult, însă toate merită citite pentru că fiecare are ceva diferit, o poveste și o viziune aparte.

recenzie de elisa.moondust pe Instagram

 

Ia-le viețile, Angel!Ia-le viețile, Angel!

Dănuț Ungureanu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Știți vorba aia cu „n-am cuvinte să vă spun…”? Ei bine, exact așa, chiar n-am cuvinte să vă spun cât de mult mi-a plăcut „Ia-le viețile, Angel” de Dănuț Ungureanu. În mod clar este preferata mea de la Dănuț Ungureanu, dar asta și pentru că toate celelalte volume m-au familiarizat frumos cu stilul său. Prin urmare, am simțit-o ca pe o întoarcere binevenită și așteptată în universul comisarului Dani Luna. Un personaj drag, remarcabil și ofertant. Personajele fac deliciul întregii povești. Chimia lor este fabuloasă și extrem de antrenantă, cu dialoguri pe măsură. La momentul potrivit, scriitorul ne servește și o crimă pentru un platou cât mai complet. Așa că aveți de unde alege. Dacă încă nu v-am convins să-i dați o șansă, închei prin a vă spune că are și capitole scurte din perspective multiple, astfel că putem trage puțin cu ochiul în lumea fiecărui personaj, ceea ce transformă totul într-un veritabil spectacol.

recenzie de Raluca Furdui pe Instagram

 

Către o istorie a cărții: carte, lectură și comerț în România secolului XX

Pavel Sebastian-Raul

colecția Comunicare media, Tritonic, 2022

Volumul „Către o istorie a cărții: carte, lectură și comerț în România secolului XX” de Sebastian-Raul Pavel este o lucrare despre dezvoltarea pieței de carte în România, de la finalul secolului al XIX-lea și până în zilele noastre, trecând prin perioada comunistă și cea de tranziție.

recomandare de Cristina Maria Mitrea pe canal youtube 4arte.ro

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.