Home » Recenzii » Recenzii de ianuarie, 2019

Recenzii de ianuarie, 2019

NORDUL și NOI

de Teodora Hrib

Colecția Studii de securitate, Tritonic, 2018

Cartea aceasta a fost inițial lucrare de doctorat, prima la noi pe această temă. Cercetarea științifică pentru realizarea ei a început în anul 2014, premisa fiind că Nordul contează și va conta din ce în ce mai mult în spațiul european și, implicit, în relația cu România. Metodologia cercetării, impedimentele întâlnite și stadiul actual al cunoașterii în domeniu sunt explicate pe larg în introducere.

semnal de Stelian Țurlea pe amosnews.ro

 

 

Ultima fotografie, ediția a-II-a

de Bogdan Hrib

Colecția Serie de autor, Tritonic, 2015

Romanul promite a fi o istorie a două sisteme, comunismul și capitalismul românesc. (…) O bilă albă primește (…) autorul pentru rememorarea amintirilor din trecutul comunist român, pe care eu, ca basarabeancă, nu prea am de unde să îl știu.

Recenzie de Corina Moisei pe BookNation.ro

 

Ops files: Intelligenex, seria Gemini, vol. 3

de Monica Ramirez

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Ops Files: Intelligenex, un ultim volum excepțional al seriei Gemini. Și preferatul meu. Mi-a plăcut trilogia cu totul, fiecare volum în parte e foarte bine individualizat, putând fi citit și de sine-stătător, însă se potențează perfect unele pe altele în contextual seriei. Povestea din fiecare volum e extreme de interesantă, acțiunea explozivă și personajele tulburătoare, având calități aproape de supra-oameni, prin prisma pregătirii lor de agenți secreți în slujba celor mai puternice și influente țări ale lumii. (…) În final nu-mi rămâne decât să vă recomand această carte superb, o încheiere de notă maximă a unei serii care a intrat în rândul preferatelor mele.

Recenzie de Oli pe Delicatese literare

 

Dincolo de ziduri

de Teodora Șerbănescu

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Dincolo de ziduri prinde forma unui roman fantasy, unul captivant și plin de mister. Acțiunea acestuia reprezintă lupta directă dintre oameni și amoni, niște creaturi fantastice care nu sunt departe de umanizare. (…) Povestea este presărată cu mistere, cu probleme de rezolvat şi cu indicii. (…) Dincolo de ziduri nu reprezintă doar o simplă poveste pentru cei pasionaţi de fantasy, ci o întreagă aventură spre a cuceri sau a recuceri lumea întreagă.

Recenzie de Irina Fodor pe BookNation.ro

 

Omul care s-a jucat cu lumea

de Marian Truță

Colecția Lit, Tritonic, 2018

Marian Truţă revine cu un nou roman, la fel de captivant ca precedentele, un roman SF aflat la limita fantasticului, cu acţiunea în România, cu personaje bine conturate, pe fondul unei lumi ieşite din comun. (…) Stranie carte, la finalul căreia nu ştii dacă eroul s-a jucat cu mintea noastră sau autorul. Poate nici nu e bine să ştim.

Recenzie de Stelian Țurlea pe mediafax.ro

 

 

Tenebre. Cazul Laura

de Daniel Timariu

Colecția SFFH, Tritonic, 2017

Îl avem pe Alex, un detectiv între două lumi (…) E destul de interesant. (…) Avem de-a face cu strigoi și vrăjitori, demoni și aventuri destul de amuzante și intrigante prin care eroul nostru trece. (…) Aș fi vrut un final mai lung (…) Romanul e ușor de citit, recomandabil, amuzant, fără restricții de vârstă, un roman fantastic cu note de amuzament și digerabil. Îl recomand! Nota 9 din 10!

Recenzie de Sârbu Gabriel și Valentina pe Dor de lectură (youtube)

 

Conspirația femeilor

de Dănuț Ungureanu

Colecția Serie de autor, Tritonic, 2018

E o carte scrisă cu talent, dar nu v-o recomand decât dacă aveți stomacul tare pentru a trece peste toate siropoșeniile din viața personajului principal și peste toate belelele în care intră din cauza felului său blajin de fi. Pe mine, mai mult decât povestea în sine, a reușit să mă încânte felul în care Dănuț Ungureanu folosește ironia și umorul în construcția frazelor, înfățișându-se în fața cititorului ca un autor abil, cu o exprimare meșteșugită: „Se făcuse de nouă jumate, și abia veniseră băieții ăia, cei trei pricăjiți și doi lungani, încercând cu stângăcie să strecoare alcoolul prohibit prin buzunarele interioare ale sacourilor, ba chiar între cureaua pantalonilor și abdomen, pe sub cămașa boțită. Stângăcie vizibilă pentru Puiu, care o practicase el însuși la vârsta lor, însă neobservabilă pentru doamnele a căror imaginație nobilă nu putea bănui o asemenea ticăloșie.”

Recenzie de Cristina Mitrea pe 4arte.ro

 

Fata cu rochii înflorate

de Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Cașmir. Tritonic, 2018

Lucian Dragoș Bogdan îmi semna cartea ca fiind ”un romanț nemțesc cu flori parfumate, de iubire și durere”. Aș fi putut crede că știu ce mă așteaptă, însă, cuplate cu titlul și descrierea, cuvintele m-au pregătit doar parțial pentru tumultul ce avea să se aștearnă și încă în prea puține file. ”Fata cu rochii înflorate” se imprimă în gând și în simțiri nu doar cu ideea unei povești, ci și cu bucăți rupte din realitate și menite atât să inspire, cât și să înțepe emoția potrivită. Ca și ansamblu de acțiuni, cartea se răsfiră în mai multe planuri, fiecare conducând spre un personaj central cu doza măsurată de dramatism, dar nu se pierde nucleul, misterul care se instalează din primele scene și care formează povești de dragoste, de zbucium, de durere.

Recenzie de Alina Dinu pe Idei la întâmplare

 

Parfumul Cracoviei

de Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Cașmir, Tritonic, 2017

Acțiunea este proiectată pe fundalul unei Cracovii impozante, pline de farmec și măreție istorică. Se vede că autorul a îndrăgit mult orașul, pe care a încercat să îl redea cât mai fidel, să îi surprindă atmosfera și, de ce nu, parfumul. Acest parfum al orașului se îmbină cu parfumul eroilor săi, creând o aromă aparte de care vă veți bucura pe tot parcursul lecturii. Un roman scris cu multă sensibilitate și cu o notă estetică foarte agreabilă. Multe din realitățile poloneze descrise în carte vă sunt sigur familiare și de pe meleagurile noastre, iar finalul a fost foarte bine gândit.

Recenzie de Ana Sylvi pe A drop of inspiration

12-Povestiri-fantastice_site12 povestiri fantastice

de Dănuț Ungureanu, Marian Truță

Colecția SFFH, Tritonic,  2018

Dănuț Ungureanu și Marian Truță acoperă cu prozele scurte din ultimul lor volum (12 povestiri fantastice, Tritonic, București, 2018) direcțiile semnificative estetic din fantastica ultimilor ani, înscriindu-se fiecare într-o continuitate a preocupărilor proprii, completîndu-se unul pe celălalt în abordarea temelor generale. (…) Așadar, cei doi autori sunt structural complementari, ceea ce a făcut ansamblul celor 12 povestiri… să fie atît de organic legat. Am putea găsi, în apropierea prozelor scurte ale lui Dănuț Ungureanu de cele ale lui Marian Truță, „misterul” trilogiei neterminate Vegetal – Mineral – … în ceea ce ar fi un survol stilistic?

Recenzie de Cătălin Badea-Gheracostea în Observator cultural #954

Tenebre. Cazul Laura

de Daniel Timariu

Colecția SFFH, Tritonic, 2017

Detectivului particular Alexandru Teodor Anghel i se acordă o nouă misiune. Dar nu orice fel de sarcină, ci una cu legături directe cu Lumea Tenebrelor, deoarece clientul lui este o moartă-vie, pe nume Laura.(…) Cu alte cuvinte, „Cazul Laura”, un veritabil roman poliţist fantastic din seria „Tenebre”, este o carte care merită un loc pe raft alături de fraţii săi mai mari şi mult mai populari.

Recenzie de Peter C. Marinescu pe ColdScriptorium

Parfumul Cracoviei

de Lucian Dragoș Bogdan

Colecția Cașmir, Tritonic, 2017

Parfumul Cracoviei reunește destinele a două familii ce se cunosc întâmplător în timpul unei vacanțe. Povestea reuşeşte miraculos să transpună în cuvinte fiecare moment al vieţii, respectând indicaţiile destinului. (…) Romanul este unul ușor de citit și de înțeles dacă măcar o singură dată în viață ai avut impresia că totul se va termină la următoarea respirație. Totul în Parfumul Cracoviei se referă, treptat, la vacanță, la căsnicie, la vis sau chiar la viață.

Recenzie de Irina Fodor pe BookNation.ro

Poarta stelară

de Rodica Bretin

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Așa cum își anunțase fanii și prietenii autori, Rodica Bretin revine în forță cu cel de-al doilea volum al seriei „Protectorii”, lansat la „Festivalul de cArte și Muzică Libris” desfășurat în Piața Sfatului din Brașov, la jumătatea lui iulie 2018. (…) Dacă spuneam despre „Oameni și zei” că e o declarație de dragoste pentru omul obișnuit, „Poarta stelară” e descrierea gestului de mână întinsă de un părinte spre un copil neștiutor, dar și lupta din sufletul primului de cumpănire a drumului potrivit. Așa cum ne-a obișnuit, autoarea se folosește de puterea detaliului imagistic sau sonor în descrierea unor peisaje străine ochiului uman, a unor scene de luptă dintre oponenți înzestrați cu puteri speciale sau a unor urmăriri în care vânătorul poate deveni vânat.

Recenzie de Teodora Matei în Helion online #92, ianuarie 2019

Luna în orașul blestemat

de Dănuț Ungureanu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Luna în orașul blestemat  (…) este un roman science fiction evident, una dintre cele mai bune cărți ale genului din ultimii ani, printre cele scrise de autori români. Încadrarea în gen nu ar trebui să fie prea dificilă, pentru că regăsim ușor câteva dintre elementele SF: viitorul catastrofic, cu o societate în regres, vorbind despre limitele sistemului democratic, de prăbușirea lui, dincolo de care nu mai există sistem și o minimă coerență, ci doar haosul, viața la întâmplare, pândită de pericole la fiecare pas, o societate dominată de frică, în care drepturile și libertățile sunt (aproape) o iluzie sau o amintire pentru cei mai în vârstă. Este și o istorie contrafactuală, o distopie cruntă, dar nu neagră, ci în culori reci, în care și cele calde sunt extrem de agresive. Astfel, romanul se poate citi și în cheia literaturii de avertisment, ca o proiecție a ceea ce înseamnă postdemocrația, viața dincolo de limitele unui sistem care nu este perfect, când după prăbușirea lui nu mai este decât agonia.

Recenzie de Lucian-Vasile Szabo în Helion online #92, ianuarie 2019

Gastro Noir

13 povestiri reunite de Bogdan Hrib

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Se poartă antologiile şi colecţiile în mai toate genurile literare. Mai ales în aşa-numita literatură poliţistă. Editura Tritonic, de pildă excelează prin asemenea colecţii. Directorul ei, scriitorul Bogdan Hrib, are o explicaţie, pe care i-o mărturiseşte într-un interviu acordat lui Michael Haulică: „Cred că, în primul rând, volumele colective sau antologiile împrietenesc publicul cu un gen care a fost valorizat în România, în mare majoritate, prin traducerile autorilor anglo-americani şi, în ultimii 10 ani, ale celor nordici. România a avut întotdeauna autori mari şi buni, însă poate că au fost prea puţini.” (…) Acest Bogdan Hrib chiar poate exemplifica cu propria-i activitate. A îngrijit mai multe antologii/culegeri de genuri literare diferite; iar în ce priveşte literatura mystery & thriller, numai anul trecut a alcătuit „Bucureşti Noir”, „Domino 1”, „Domino 2. Misterele Râşnovului”.

Semnal de Stelian Țurlea pe mediafax.ro

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.