Teodora Matei
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Cu vreo cinci ani în urmă, când era abia la început, Teodora Matei mărturisea într-un interviu că scrisul este pentru ea „o terapie la îndemână pentru tratarea propriilor temeri, dar și un instrument de a transmite emoții. Iar dacă o povestire s-a scris cu furie, cu înverșunare, cu fluturi în stomac sau lacrimi pe obraz, ar trebui să fie privit de cititor ca o confesiune din partea autorului”. Aproape tot ce a scris apoi s-a subsumat acestui crez. Și între timp autoarea a devenit foarte stăpână pe scrisul ei – numărându-se acum printre cele mai puternice scriitoare, cu un scris mai degrabă bărbătesc, cu verb frust și multe imagini erotice.
recenzie de Stelian Țurlea pe mediafax
Mass media din România după 30 de ani
coordonator: Marian Petcu
Colecția Comunicare media, Tritonic, 2020
În cuprinsul lucrării pot fi regăzite amănunte picante despre cum a fost negociat și semnat primul contract colectiv din istoria mass-media, despre bătălia pentru primele drepturi ale jurnaliștilor, clauza de conștiință și despre apariția și supraviețuirea celei mai mari organizații ale jurnaliștilor – MediaSind.
semnal editorial în Cuvântul liber
Teodora Matei
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Un policier foarte bun. Bine, dacă ești din generația mea. Și dacă sintagma de ”torționar comunist” îți spune ceva. Foarte bine scrise planurile trecutului cu ale prezentului. Are un condei bun de tot Teodora. Recomand acest roman. Mai ales dacă ești fan de polițiste.
recomandare de Cristian China Birta pe cristianchinabirta.ro
Reziliență. Un roman cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade
Bogdan Hrib
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Că tot am auzit conceptul ăsta de reziliență. Bine, nu de aia am citit cartea lui Bogdan. Ci pentru că îmi este tovarăș. Un policier – din seria Stelian Munteanu – bine construit. Cu gepolitică, cu sistem de crimă organizată, cu ONG-uri care se luptă contra fake news da, de fapt, fix aia fac ei. E cu de toate romanul ăsta.
recomandare de Cristian China Birta pe cristianchinabirta.ro
Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond
Lucian Dragoș Bogdan
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Tovarășul Lucian este un scriitor pe care io l-am cam citit. Și îmi place. Că doar de aia îl citesc. Dar are o hibă: nu bea bere. Ci limonadă când te întâlnești cu el. Aia e, nimeni nu e perfect 😀 Dacă îți plac romanele polițiste, să îl citești. Pentru că are o serie întreagă.
recomandare de Cristian China Birta pe cristianchinabirta.ro
Mandale si moarte alba la hacienda (al patrulea roman din seria Walther Funch)
Aurel Cărășel
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018
Începutul este rapid, aducându-ne direct în miezul problemei, urmând ca mai apoi capitolele să alterneze în ceea ce privește prezentul misiunii și evenimentele din trecut. Mi-a plăcut cartea, cu toate că nu pot să spun că îl îndrăgesc prea mult pe Walther, acesta fiind un personaj mult prea debordant și cu gura mult prea ascuțită pentru mine, dar situațiile critice în care este pus vin la pachet cu un comportament imprevizibil, ceea ce îl face un personaj clasic al romanelor polițiste. Avem parte de mult suspans și o doză zdravănă de mister, pe fondul unei misiuni internaționale de care depinde siguranța a milioane de oameni. Recomand cartea tuturor celor ce îndrăgesc genul polițist cu o doză de spionaj internațional de bună calitate, cât și celor ce sunt în căutarea unei lecturi ușoare, dar antrenante și pline de acțiune și situații limită.
recenzie pe ciobanuldeazi
Monica Ramirez
Colectia Cașmir, Tritonic, 2019
Puține cărți m-au făcut să simt ceea ce Monica mi-a transmis încă de la primele pagini și anume pasiunea, acum nu mă refer la pasiunea personajelor, ci la cea a scriitoarei. S-a simțit cu cât drag și cu câtă inimă s-a scris fiecare rând încât am ajuns să mă întreb dacă măcar jumătate de poveste e reală. (…) Consider că astfel de cărți sunt potrivite pentru orice categorie de vârstă, însă o recomand celor de peste 13 ani, vârsta primelor iubiri din adolescență și momentul perfect pentru începerea lecturării acestor gen de cărți. Sunt sigură că mai doresc să citesc cărți de la această autoare deoarece e clar că are un talent deosebit în a transmite sentimente puternice către cititori și nu numai. Monica Ramirez consider că va deveni una dintre autoarele mele preferate și mă bucur că am avut ocazia să îi citesc una dintre cărți.
recenzie pe goddeasreadbooks
Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond
Lucian Dragoș Bogdan
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Dacă la precedentul volum, Picătura chinezească, am profitat de faptul că personajele secundare ajunseseră la maturitate, fiind capabile să mențină singure acțiunea, în prezenta carte m-a distrat să mă joc cu un Dinu rămas <<singur împotriva tuturor>>”. Oricare dintre romanele seriei poate fi citit independent. „Văduva neagră” vorbește, pe scurt, despre elucidarea câtorva crime făcute de o femeie care răzbună moartea străbunicului. Dar până la deznodământ sunt bănuite ca autoare alte femeie care apar cu carte cu diferite roluri. Autorul pare că scrie cu ușurință, nu se implică în psihologii complicate. În plus, face multe referiri la literatură – diferite opere celebre îl ajută, chipurile, să rezolve misterul. Deloc surprinzător vorbește în mai multe rânduri de cărți ale colegilor din grupul Tritonic.
recenzie de Stelian Țurlea pe amosnews
Monica Ramirez
Colectia Cașmir, Tritonic, 2019
„Seducția apei” este un roman ce abordează o mulțime de subiecte interesante printre care: modul în care sunt văzute femeile în secolul XIX, dorința de afirmare, lupta pentru un statut important în societate și efectele unui război asupra modului de gândire al locuitorilor.
Intrigile, răsturnările de situație, amenințările și spionajul sunt elementele ce fac din romanului Monicăi Ramirez o lectura intrigantă.
recenzie pe anareadss
Apărarea siciliană. Volumul 2 din seria Vagabond
Lucian Dragoș Bogdan
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017
Provocări detectivistice
Caracteristic pentru această abordare este romanul Apărarea siciliană (acest titlu oarecum comun, trimiţând însă în mod direct la strategiile jocului de şah), apărut în anul 2017 la editura Tritonic. Aici, personajul principal este un decăzut, un fost om al străzii, care încearcă să revină la o viaţă normală şi să reîncălzească relaţia cu soţia, aceasta fiind deja prinsă într-o altă relaţie. (…) Naraţiunea este condusă cu mână sigură, fără digresiuni, limpede şi provocatoare. Există ironie, dar aceasta nu ajunge la sarcasm, căci Lucian Dragoş Bogdan îşi iubeşte personajele, chiar şi pe criminali. Nu toţi poliţiştii adevăraţi apar caricatural, ci demni şi conştienţi de lipsurile lor, însă fac eforturi de a ţine pasul cu colegul detectiv amator.
recenzie de Lucian Vasile-Szabo în revista Arca SF a USR Arad, preluată de Galaxia 42 nr. 8 / iulie 2020
Lucian Dragoș Bogdan
Colecția SFFH, Tritonic, 2014
Urkline, oameni, fraerţi
Una dintre cele mai bune cărţi ale lui Lucian Dragoş Bogdan este romanul Vraciul de pe norul interior, apărut la editura Tritonic. Are deja o a doua ediţie, iar aceasta aduce inclusiv desene şi descrieri pentru creaturile devenite personaje. (…) Vraciul de pe norul interior este un roman scris cu o simplitate înşelătoare, cu repere permanente din lumea noastră umană, pentru a traduce astfel imensele provocări propuse de autor. Pentru că aceasta mi se pare principala realizare a cărţii: arta de a prezenta creaturi necunoscute şi greu de imaginat, implicate în întâmplări diverse, fără ca acestea să fie umane! Este nevoie de mult talent pentru a face acest lucru, în primul rând pentru a nu te pierde prin aglomerarea de elemente exotice, inventate.
recenzie de Lucian Vasile-Szabo în revista Arca a USR Arad, preluată de Galaxia 42 nr. 8 / iulie 2020
Când penele roșii vor plânge. Ciudatul caz al umbrelor
Lucian Dragoș Bogdan, Daniel Timariu
Colecția SFFH, Tritonic, 2018
La limita vieţii
În 2018, Lucian-Dragoş Bogdan a fost implicat într-un experiment literar (alături de autorul timişorean Daniel Timariu). Cei doi şi-au reunit forţele publicând două nuvelete, cuprinse între copertele unui volum curios, menit să atragă atenţia publicului, să stârnească interesul cititorului mai comod sau mai pretenţios. (…) Textul lui Lucian-Dragoş Bogdan are un titlu descumpănitor: Când penele roşii vor plânge. Însă pe măsură ce lectura înaintează aflăm că nu este doar o metaforă, ci un fenomen natural la un neam de păsări cu totul inventate. (…) Deşi lumea descrisă nu este umană (nici măcar postumană), autorul reuşeşte să ne-o facă familiară prin introducerea în text a acestor probleme atât de pământene legate de finanţare, de lupta discretă sau directă pentru putere, dar şi de generozităţi cum numai marile spirite sunt capabile. Luată separat, această lucrare densă, scrisă foarte frumos, nu poate fi înţeleasă deplin de la prima lectură.
recenzie de Lucian Vasile-Szabo în revista Arca a USR Arad, preluată de Galaxia 42 nr. 8 / iulie 2020
Lucian Dragoș Bogdan, Teodora Matei, Daniel Timariu
Colecția SFFH, tritonic, 2018
L. D. Bogdan este însă şi un autor capabil să se descurce şi pe spaţii mici, dovadă stând proza Manuscrisul. Se află integrată în volumul 3.4(o serie deosebită a editurii Tritonic, unde în fiecare volum sunt cuprinşi trei autori cu lucrări reprezentative, cifra după punct reprezentând numărul de ordine al volumului), cel de faţă fiind apărut în anul 2018, în el autorul din Alba Iulia fiind alături de Teodora Matei şi Daniel Timariu. Manuscrisulspune povestea unui scriitor aflat mai mereu într-o cârciumă, căruia o femeie frumoasă venită din viitor îi cere să-şi modifice povestirea la care scrie. Se dă astfel un alt curs lumii de mâine, un viitor unde tentaţia (şi practica!) totalitaristă a obţinerii de oameni docil-robotizaţi continuă să fie prezentă.
recenzie de Lucian Vasile-Szabo în revista Arca a USR Arad, preluată de Galaxia 42 nr. 8 / iulie 2020
Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucian-Vasile Szabo, Teodora Matei, Liviu Surugiu, Raymond Clarinard, Catalina Fometici, Monica Ramirez, Danut Ungureanu
Colecția SFFH, Tritonic, 2019
Povestirea ne poartă prin tot felul de capcane ascunse în lumea plină de mistere a malurilor îndiguite ale Begăi. Lucian Vasile-Szabo dă dovadă de umor, incisivitate, perspicacitate narativă, asumându-și riscuri specifice recurenței atemporale urban fantasy, inclusiv prin referiri la scrierile proprii. Imaginea unui vapor ce răzbate prin vaporii de ceață, prefigurează un final deschis, anunțând, așadar, alte așteptate aventuri, pe malurile antropice ale Timișoarei.
recenzie de Ciprian Ionuț Baciu a povestirii Podul Traian iese din ceață, Lucian-Vasile Szabo, Ed. Tritonic, 2019 (Volum de povestiri fantasy și fantastice intitulat Sub apa dragonului strâmb) în Galaxia 42 nr 8 / iulie 2020
Danut Ungureanu, Daniel Octavian Bejan, Michael Haulica, Stefan D. Guta, Bogdan Hrib, Daniel Timariu, Ligia Enache, Horia Garbea, Olga Delia Mateescu, Bogdan Teodorescu, Petru Berteanu, Lucia Verona, Tony Mott, Teodora Matei, Dan Radoiu, Anamaria Ionescu, Silvia Chindea, Lucian Dragos Bogdan
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017
Lectura de peste 500 de pagini ne oferă 18 povestiri conectate de același spațiu de joacă, un oraș cu o istorie bogată și cu diferite personaje care mai de care mai atipice. Avem parte de investigații ciudate, cum ar fi cadavre ale căror ADN corespunde unor persoane în viață sau crime pasionale foarte explicite. Mi-a plăcut cartea, nu la fel de mult ca volumul Gastro Noir, dar mi s-a părut o lectură solidă, cu multă intrigă și suspans, cât și personaje bine creionate, pe care le-aș vedea ca vedetele unor romane de primă clasă. Au fost și povestioare mai slăbuțe, care păreau nefinisate sau fără vreun fir narativ definit, dar per total antologia conține câte ceva pentru fiecare, de la crime pasionale la ucideri cu sânge rece sau premeditate.
recomandare pe ciobanuldeazi
Tony Mott
Colecția Cașmir, Tritonic, 2020
În mitologia greacă, Procust este un tâlhar ce are un han la o răscruce. Acesta își cazează oaspeții într-un pat cu dimensiuni fixe. Dacă oaspetele nu se potrivește perfect patului, este comprimat sau întins până la lungimea „ideală”. Așa funcționează și societatea în care trăim, în care trebuie să ne adaptăm unor tipare prestabilite. O felicit pe Tony pentru execuție și pentru faptul că a dat cu aceste standarde de pământ (era și timpul ca o persoană din societatea contemporană să încifreze subiectul romanului său…) și a creat acești protagoniști exponenți omului de rând care trăiesc o viață care i se poate adeveri oricui. (…) „Doi” m-a surprins deosebit de plăcut și că abia aștept să citesc următorul roman al lui Tony, intitulat „Toamna se numără cadavrele”. Cu toții putem fi eroii poveștilor noastre atunci când ne permitem să visăm cu picioarele pe pământ.
recenzie pe cartileluitiberiu
Monica Ramirez
Colecția Monica Ramirez, Thriller & Mystery
Încă de la începutul romanului, atmosfera este una tensionată și antrenantă, ceea ce ține cititorul în priză pe tot parcursul lecturii. Thrillerul are și o parte psihologică importantă, ce ne duce în mintea criminalului, pe care îl urmărim în diferite stagii ale nebuniei sale. Este incredibil cât de real se simt gândurile acestuia, scriitoarea reușind să îl creioneze la perfecțiune, aducându-ne un degenerat cu apucături de neimaginat, grețoase chiar, care înfricoșează de la primele rânduri. (…) Vă recomand cartea cu mare drag, care în aproximativ 400 de pagini ne aduce o lectură antrenantă, plină de adrenalină și mister, cu doze înalte de suspans și personaje bine definite. (…) Protocol 9 este un roman ce ține cititorul în priză de la prima și pâna la ultima pagină, fără a apela la procedee ridicole sau repetitive, un roman care atrage atenția printr-un personaj negativ complex, intrigant și capabil de o cruzime indefinită, dar și printr-un personaj principal ce ne arată prin fapte, nu vorbe, că îi poate ține piept, un erou captivant și justițiar.
recenzie pe ciobanuldeazi
Monica Ramirez
Colecția Cașmir, Tritonic, 2013
Nimic din ce am citit până acum, nu mi-a provocat o astfel de senzație așa cum mi-a provocat Monica Ramirez citind acest roman. Descrierile minunate, misterul și răsturnările de situații m-au ținut captiv în această lume frumos imaginată de autoare care m-a provocat să descopăr enigma din jurul crimelor bizare dintr-un orășel liniștit. (…) O carte remarcabilă, cu personaje foarte bine conturate ce îți asigură o evadare din cotidian într-o lume a îndoielii, pericolului și… supranaturalului. Recomand cu multă căldură acest roman remarcabil, nu doar pentru felul unic în care Monica Ramirez scrie, ci și pentru că iti asigură o călătorie uimitoare în America alături de o scriitoare ce parcă atrage pericolul, și iti oferă o stare de bine plină de speranță după parcurgerea lui.
recenzie pe ursulescu.blogspot