Home » Recenzii » Recenzii de iunie, 2023

Recenzii de iunie, 2023

Toamna se numără cadavrele

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

La o distanță de un an de la acțiunea primului volum, ne punem la curent cu viața personală a lui Gigi Alexa, medic legist și colaborator al Poliției. Proaspăt întoarsă din vacanță, intră direct „în pâine” atunci când cadavrul unei femei este descoperit, având niște însușiri particulare. Apoi o serie de crime cel puțin îngrozitoare au loc în orașul de sub Tâmpa. Aparent nu există nici o legătură între ele, dar Gigi vine cu o explicație genială, deși nu este luată în serios, fiind puțin probabil să aibă dreptate, ideile ei fiind ieșite din comun. Avem un ritm alert, un decor de toamnă potrivit pentru misterul din spatele acțiunilor criminale, niște mitologie greacă și puțină dramă în viața amoroasă a lui Gigi. Combinația perfectă.

recomandare de diana.francu pe Instagram

 

Tatăl meu, IosifTatăl meu, Iosif

Răzvana Niță-Lupu

colecția Lit, Tritonic, 2023

Foarte multe personaje, pitorești și extrem de ofertante (ca pentru teatru / scenă), sunt prezente în poveștile care compun romanul (semi)epistolar al Răzvanei Niță-Lupu – Tatăl meu, Iosif. (…)Povestea principală a romanului este una a așteptării și a speranței, a înregistrării epistolare a prezentului narațiunii pentru o întâlnire viitoare, proiectată în imaginație. Forța credinței că ea va avea loc, umple un gol și poate face viața, plină de lipsuri, mai susceptibilă de a avea sens. Ceea ce cucerește însă, în această carte, nu este dat de detaliile istoriei și istoriilor personale, ci de stilul autoarei, de felul în care prinde formă și viață – din diverse unghiuri și în cuvinte atent cântărite și alese – fiecare întâmplare / scenă / dialog / moment de reflecție. (…) Tatăl meu, Iosif de Răzvana Niță-Lupu este o carte densă, consistentă, încărcată cu suficientă forță, dar și candoare, sinceritate și adevăruri foarte simplu și penetrant exprimate despre singurătate, viață și relația fiecăruia cu propria imaginație, lume și, în final… cu providența.

recenzie de Irina Ionescu pe atelier.liternet.ro

 

Noir de Cluj

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona

Noir de Cluj este o colectie de povestiri scurte avand 2 puncte comune: toate sunt thrillere (desi prin thriller se inteleg multe) si toate se desfasoara, partial sau total, in Cluj. (…) Am reusit, prin intermediul cartii Noir de Cluj, sa raman alte cateva ore cu mintea si cu sufletul in frumoasa capitala a Transilvaniei. Drumul Cluj – Bucuresti a fost, datorita Noir de Cluj, un drum mult mai placut si totodata mai palpitant. (…) Per total, Noir de Cluj este o foarte buna culegere de texte noir ce se desfasoara in Cluj. Face o reclama excelenta orasului, iar pentru clujeni senzatia este unica, unii s-ar putea simti foarte inconfortabil sa citeasca despre crime petrecute in niste zone care altfel sunt foarte placute, au un vibe extrem de misto.

recenzie de Emil Călinescu pe citestemil.ro

 

Între vulturi și oameni

Teodora Matei

colecția SFFH, Tritonic, 2023

Un volum cu treisprezece povestiri în care se împletesc realismul cu fantasticul, tușe întunecate, povești de viață frumos creionate din câteva trăsături de condei, mistere, drame amoroase și accente SF. Majoritatea textelor prezintă eroi de conjunctură confruntați cu situații dificile, dramatice de viață, în fața cărora sunt obligați să abandoneze lupta – uneori resemnați, alteori sperând într-o conjunctură care le va oferi o șansă. Un volum foarte bun, care, în opinia mea, confirmă că Teodora Matei este unul dintre cei mai buni autori din fantastica românească.

recomandare de Lucian Dragoș Bogdan în revista Galaxia 42, nr 38 (iunie, 2023)

 

La marginea nebuniei

Lucian Dragoș Bogdan

colecția SFFH Tritonic, 2023

Așa cum ne-a obișnuit deja în prozele sale, Lucian dovedește curaj și atenție la detalii în abordarea temelor precum călătoria în spațiu și/sau timp, multiversul ori conservarea / transformarea energiei. (…) Indiferent de locul și timpul în care-și plasează acțiunea povestirilor, Lucian are abilitatea de a ține cititorul în priză, atât prin descrierile demne de un povestitor de excepție, cât și prin ingeniozitatea abordării unor teme deja cunoscute. Volumul mi s-a părut extrem de omogen, tipic autorului care de-a lungul vremii a dovedit că nu ține cont de împărțirea textelor în genuri literare, răspunzând diverselor provocări de a scrie despre lucruri știute, neștiute, ori doar imaginate.

recenzie de Teodora Matei în revista Galaxia 42, nr 38 (iunie, 2023)

 

Noi explorări în filosofia românească

Dragoș Popescu

colecția Filosofie, Tritonic, 2023

„Studiile reunite de volumul pe care-l propunem acum cititorilor surprind diferite momente din dezvoltarea filosofiei românești, de la începuturile ei medievale (sec. XIV-XVI) și până la instalarea marxism-leninismului (1947). Ele surprind evenimente care se pot încadra în două mari etape:
a) Etapa veche, care se întinde de pe la întemeierea principatelor Țării Românești și Moldovei (mijlocul secolului al XIV-lea) până în jurul anului 1821;
b) Etapa modernă, care începe după 1848 și se destramă treptat, cu puțin înainte de a-și serba centenarul, după anul 1944.
Despre o a treia etapă, post-modernă, care începe cu sfârșitul anului 1947, va fi vorba într-un volum viitor. .“ — Dragoș Popescu

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 6 (96) / iunie 2023

 

Economie și cultură. Studii interdisciplinare

Alexandra Zbuchea, Florina Pânzaru, Bogdan Hrib

colecția Smart Books, Tritonic, 2023

Volumul de față este un demers de interes pentru orice iubitor al culturii care înțelege și perspectiva economică, fără de care cultura nu există. Trecând prin discuții de definire a conceptelor, de analize strategice, de perspective de branding de destinație și de analize de piață, capitolele următoare prezintă multiple fațete ale realității culturale și ale legăturii dintre cultură, bani și leadership, într-o viziune de ansamblu care creionează un fenomen complex. Florina Pînzaru.

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 6 (96) / iunie 2023

 

TRITONIC 30 DE ANI DE CARTE DE SUCCES

Prezentă aproape în fiecare lună în paginile semnalului nostru editorial, TRITONIC, prin Bogdan Hrib, universitar, editor și autor de succes, a completat zona Științelor comunicării, Economiei, Geopoliticii și destul de des a Ficțiunii cu lucrări cu succes de piață ale unor reputați autori.

La ceas de sărbătoare pentru colectivul inimos al Editurii TRITONIC l-am invitat în rubrica eveniment pe unul dintre cei mai dinamici editori din zona editurilor mijlocii ca cifră de afaceri și număr de titluri editate anual.

– Trei decenii de succes. Cum a crescut Tritonic în acești ani ?

– Tritonic a crescut natural și… haotic, ca o expresie a vremurilor pe care le parcurgeam. Primele două volume au fost: o carte practică despre publicitate (atunci era momentul, acum pare naivă!) și un volum de poezie.
Inițial n-am avut imaginea clară a colecțiilor, a imprinturilor. Din 1999 a apărut colecția Comunicare Media și imediat au urmat și cele de literatură (LIT), mystery & thriller și SF & fantasy… Apoi direcția academică a tot
crescut. Dar întotdeauna am publicat autori români alături de traducerile celor străini. Ba chiar, aș zice că în zona academică românii domină copios… Acum, azi, autorii români acoperă 90% din tot ce publicăm.

– E ușor să devii autor după ce ani de zile ai fost editor?

– Nu, e greu. Dar e vorba tot de pasiune. Prin 2005-2006 am vrut să dezvolt colecția de romane polițiste și nu prea aveam români. Iar George Arion publica la propria editură. Și atunci editorul Hrib i-a cerut pasionatului de mystery & thriller Bogdan Hrib să scrie un Crime fiction. Cu greu (în două concedii de vară) s-a născut „Filiera grească” și personajul care a dat numele seriei – Stelian Munteanu. Apoi am recidivat…

– Una dintre cele mai prestigioase colecții este Comunicare media. Câte lucrări au apărut și ce autori cunoscuți ați publicat?

– Da, Comunicare media e nava amiral la Tritonic Academic. S-a născut în 1999, în bucătăria unui profesor și prieten… Iar primii autori publicați au fost Carmen Ionescu (de la RADOR) și Alexandra Bardan (lector la FJSC și graficiana noastră de atunci încoace). Câte lucrări? Nu prea le-am numărat, dar cred că sunt aproape de 300 de titluri. Autori cunoscuți: Dumitru Borțun, Adela Rogojinaru, Remus Pricopie, Alina Bârgaoanu, Bogdan Teodorescu, Diana-Maria Cismaru, Delia Balaban, Marian Petcu, Valeriu Frunzaru, Ilie Rad, Lucian-Vasile Szabo, Răduț Bîlbîie, Ioan Laza și Cătălin Negoiță, apoi mai tinerii Romina Surugiu, Dan Podaru, Antonio Momoc… Sigur se va supăra cineva pe mine pentru că nu l-am pomenit. Îmi cer scuze, dar lista e foarte lungă… Sunt peste 150 de nume.

– Ce planuri de viitor are editorul, dar scriitorul Bogdan Hrib?

– Editorul? Planuri mari. Am lansat o nouă colecție academică – Tritonic Filosofie chiar acum câteva zile. Vom avea câteva traduceri (la toamnă, la Gaudeamus) care sper că vor face valuri, un autor pakistanez – Awais Khan cu romanul „DezOnoare” și cel mai bine vândut autor francez de polar, Franck Thilliez cu „1991”. Avem și câteva volume colective (noir și romance). Iar vara vom fi în Caravana Gaudeamus și la LibFest. Și ar mai fi proiecte, dar păstrez un pic de mister… mistere… Dacă mă înțelegeți. Autorul? Nu prea reușește să termine ce are în lucru. Abia se chinuie cu două povestiri polițiste și un doctorat pe final. Există două romane care ar putea să fie gata… dar în primăvara lui 2024. Până atunci cred că voi aduna într-un volum toate povestirile cu Stelian Munteanu și Tony Demetriade; se va numi… „Foc cu foc”. Asta-i.

Interviu de Mihaela Bîlbîie în Buletin editorial RADOR nr. 6 (96) / iunie 2023

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.