Home » Recenzii » Recenzii de mai, 2020

Recenzii de mai, 2020

Mandale si moarte alba la hacienda (al patrulea roman din seria Walther Funch)

Aurel Cărășel

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

În prim plan îl avem pe Walther Funch, care după cum se prezintă singur, e doar un cititor pasionat de romane polițiste, dar care el însuși este un detectiv profesionist, oarecum german prin naștere, puțin cam sărit de pe fix, dar bun profesionist, iute la mânie și nu prea arătos, băiat descurcăreț și cu inițiativă.

Din seria Walther Funch fac parte:

1. Moartea ca o cocotă de lux, 2. Mafia InterPol, 3. Zeii ar trebui împușcați, 4. Mandale și moarte albă la hacienda

recomandare 5 serii polițiste românești pe ciobanuldeazi

 

Afaceri de familie

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Chiar de curând am făcut cunoștință cu comisarul Anton Iordan, un bărbat bine făcut, ajuns la a doua tinerețe, care deși își iubește familia, nu îl lasă inima să nu își chiorască ochii după alte femei. Este un bun detectiv, care se bazează mult pe propriul instinct și care nu se sfiește să se folosească de propriul șarm pentru a obține ceea ce își dorește, atât pe plan profesional, cât și personal.

Pe Anton Iordan îl puteți citi în:

1. În mintea comisarului, 2. Lumânări vii, 3. Afaceri de familie

recomandare 5 serii polițiste românești pe ciobanuldeazi

 

Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Dinu Căbulea este protagonistul seriei Vagabond, care, așa cum îi sugerează și titlul, este plasată în preajma oamenilor străzii. Dinu se vrea a fi un detectiv amator, care vrea să deconspire infractorii, iar pentru asta se deghizează în vagabond pentru a nu atrage atenția. Eroul nostru trece prin mai multe stagii, de la o criză de identitate iminentă, la probleme în familie sau urmări de ucigași ca în filme, care ne duc într-o călătorie plină de aventură, având lipici la cititori datorită caristmei și credibilității personajului său.

Pe Dinu îl regăsim în: 1. Vânătorii de capete, 2. Apărarea siciliană, 3. Picătura chinezească, 4. Văduva neagră

recomandare 5 serii polițiste românești pe ciobanuldeazi

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Această serie nou apărută o are ca protagonistă pe Gigi (Regina) Alexa, un medic legist ce se confruntă cu un caz aproape de nedeslușit, asta pe fondul unui trecut mai delicat pe care va trebui să îl readucă la suprafață. Mi-a plăcut tare mult această carte, care are toate ingredientele de a fi un mystery thriller bun: o intrigă bine gândită, personaje bine conturate și o acțiune rapidă și captivantă. Gigi Alexa este la începutul carierei de eroină, așa că o puteți urmări doar în romanul Iarna crimelor perfecte, dar, conform spuselor autoarei, ne așteaptă o nouă aventură cu ea în prim plan în această toamnă.

recomandare 5 serii polițiste românești pe ciobanuldeazi

 

Reziliență. Un roman cu Stelian Munteanu si Tony Demetriade

Bogdan Hrib

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Din prima clipă când am citit Filiera grecească am știut că am găsit o serie pe placul meu, cu un protagonist carismatic, plin de umor și sprinten la minte.

Stelian Munteanu este fost jurnalist, anchetator și purtător de cuvânt la Poliția Municipiului București, actual editor de carte, un om cu mult șarm, divorțat, tată al unei fetițe drăgălașe și o personalitate debordantă și perfectă pentru profilul unui erou al unei serii de succes, fiecare roman cunoscând deja mai multe ediții.

Pe Stelian Munteanu îl regăsim în următoarele lecturi:

1. Filiera grecească, 2. Blestemul manuscrisului, scris în colaborare cu Răzvan Dolea, 3. Somalia, mon amour, în colaborare cu Sofia Matei, 4. Ucideți generalul, 5. Patimile doamnei ministru, 6. Reziliență

recomandare 5 serii polițiste românești pe ciobanuldeazi

 

Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Lectura a fost una rapidă și antrenantă, așa cum o carte a genului polițist trebuie să fie. Finalul a fost la înălțime, deznodământul fiind surprinzător și creativ. (…) Îmi place cum a fost creionat și cum reacționează în momentele critice, cu toate că am simțit lipsa îndurerării acestuia cu privire la moartea prietenului său. E adevărat că sentimentele sale au fost acaparate de dorința aflării ucigașului, dar cred că se putea introduce o etapă de jelire. Investigația s-a depănat pe fondul spiritului de aventură a lui Dinu, care pe lângă doza minimă de nebunie necesară într-o astfel de situație, a dat dovadă și de un spirit dinamic și isteț. Recomand cartea cu mare drag, care vă ține de urât câteva ore bune și vă oferă în cele aproape 280 de pagini un episod energic, viu și antrenant în compania unul personaj carismatic.

recenzie pe ciobanuldeazi

 

Tenebre. Miercuri

Daniel Timariu

colecția SFFH, Tritonic, 2019

„Tenebre. Miercuri” continuă povestea detectivului timișorean neviu/nemort Alexandru Teodor Anghel și a dulăului sud-american Qiqirn, cel cu patruzeci și două de înfățișări diferite. Apar și creaturile fantastice pe care le cunoaștem din volumele precedente: satirul Otis, vrăjitoarele, spiridușii, vârcolacii, strigoii, supereroul Pavel Chinezu, Anca Morisena, șefa Anpeltului (sau Agenția Națională pentru Lumea Tenebrelor), dar și dracii din Legiunea Haosului (cu acest prilej am aflat de drăcușorii de mall, ce-și vâră nasurile prin sacoșele cu cumpărături ale oamenilor), condusă de însuși tartorul Drăgnea.

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Autorul pune mai ales accentul pe viața reală, dureroasă și totuși cu urmele ei de frumusețe a personajelor. Relațiile dintre ele și cele cu familiile lor sunt descrise cu bune și cu rele, cu lacrimi și bucurii, cu realizări și neîmpliniri. Deși romanul este scris într-un ritm alert și cu mult dialog trebuie să fii atent la sensuri și mesaje.

recenzie de Arci pe literaturapetocuri

 

 

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Am citit toate cărțile lui Tony Mott și chiar așteptam cu interes un nou roman. Când am văzut noul thriller „Iarna crimelor perfecte” chiar am fost curioasă ce subiect abordează după seria „Julieta”. Și nu am fost dezamăgită… Poveștile de viață alternează cu evenimentele unindu-se la final într-un întreg. La fel ca și în celelalte cărți Tony Mott scrie o poveste complexă cu crime, urmăriri, cercetări, deși accentul este pus pe tipologiile umane, pe viețile protagoniștilor, pe sentimente, trăiri, mediul în care au crescut, întâmplări din copilărie și adolescență. (…) Răsturnările de situații și explicațiile surprinzătoare duc la un final total neașteptat.

recenzie de Arci pe literaturapetocuri

 

Văduva neagră. Volumul 4 din seria Vagabond

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Legat de cei care se regăsesc pe sine, nu știu dacă un om decăzut fizic și psihic într-atât pe cât personajul la care mă gândesc acum ar putea în realitate să se întoarcă la o viață să spunem normală. Dar, personal, mi-a plăcut foarte mult felul în care autorul a țesut această poveste colaterală, ajutându-și personajul respectiv să se scuture metehnele deprinse în anii de degradare și să își croiască ușor un plan prin care să își ia viața în propiile mâini și să-și asume responsabilități. Din punctul meu de vedere, romanul „Văduva neagră” de Lucian Dragoș Bogdan se numără printre cărțile demne de citit în 2020 pentru acțiunea detectivistică bine construită, personajele veridice și doza potrivită de mister. Și finalul care rămâne deschis.

recenzie de Cristina Mitrea pe 4arte.ro

 

Sună-mă mâine

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Cașmir, Tritonic, 2019

Am așteptat cu nerăbdare romanul „Sună-mă mâine”, curioasă să citesc noile povești ale autorului, și am fost foarte plăcut surprinsă. Un singur regret de menționat: aș mai fi citit despre viața protagoniștilor… Când am terminat de citit îmi venea să-l sun pe autor și să-i spun: „Păi bine, acum, când e mai interesant? Ce se mai întâmplă?”

recenzie de Arci pe literaturapetocuri

 

 

 

Reziliență. Un roman cu Stelian Munteanu si Tony Demetriade

Bogdan Hrib

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Angajat să elucideze moartea fiicei unui important baron local, Stelian Munteanu este prins într-o complicată pânză de păianjen cu grave implicații geopolitice. Împreună cu experimentatul Tony Demetriade și tânăra Anabella Păduraru, poliția britanică și serviciile secrete românești investighează o serie de evenimente care par să ducă spre o criză fără precedent în Estul Europei. Personaje noi și vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări, mistere aparent imposibil de rezolvat – toate se amestecă cu doze potrivite în acest nou roman semnat de Bogdan Hrib.

semnal editorial pe anaarecarti

 

Tandru și rece

Felix Nicolau

colecția Lit, Tritonic, 2020

Felix Nicolau este profesor universitar (visiting) la Universitatea din Lund, Suedia, la Universitatea Tehnică de Construcții din București și la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Autor al mai multor volume de poezie și a opt cărți de interpretare literară și teoria comunicării, a publicat și două romane, în 2007 și 2011, ambele la prestigioasa editură Cartea Românească. Pe primul l-a reeditat de curând. Din păcate, nu se spune nicăieri că este ediția a doua și nici dacă autorul a mai umblat pe text, presupunem că nu. (…) „Tandru și rece”, un roman foarte bine scris, cu pasaje de-a dreptul memorabile, e povestea unui profesor de engleză în România anilor ’90 care trece prin căutări sentimentale, literare și politice, care se defineşte prin personajele din mediul familial, care se autodistruge prin visele, lecturile şi acţiunile sale. a primit cronici din plin, meritat.

recomandare de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Doi (ediția a II-a)

Tony Mott

colecția Cașmir, Tritonic, 2020

„Doi” este o carte ușor de citit, dar care îți dă de gândit prin simplul subiect pe care îl abordează. La fel ca și personajele, ar trebui să fim mai atenți la dorințele celor din jur și să ne gândim de două ori mai bine atunci când decidem să ne construim o relație. Tony Mott a scris o carte despre regăsire, despre acceptare și despre puterea de a o lua de la capăt atunci când totul pare pierdut.

recenzie pe anareadss

 

 

Afaceri de familie

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Romanul e plin de culoare, de savoare. Autoarea știe să creeze atmosferă, să spună povești. Regretul meu în ceea ce privește cartea de față este miza. Din acest punct de vedere, romanul m-a dus cu gândul la Stăpânul castelului (2016), în sensul că miza textului este în aceeași zonă. Dar, dacă acolo mi s-a părut suficient până unde au mers lucrurile, în ceea ce privește Afaceri de familie mi-aș fi dorit o miză mai mare. Pentru mine, asta ar fi plasat un roman polițist bun în categoria „foarte bun”. Dincolo de preferințele mele, urmărind evoluția în timp a poveștilor ce-l au în prim plan pe comisarul Anton Iordan, pot spune că ele devin tot mai solide, mai bune, mai complexe. Personajul ce-i este mereu alături, Sorin Matache, a început și el în ultima vreme să capete pasaje tot mai consistente. Deja există povestiri unde el are rolul principal, iar în romanul de față, așa cum am spus, conduce un fir al acțiunii pe care l-am găsit foarte bun.

recenzie de Lucian Dragoș Bogdan pe luciandragosbogdan.ro

 

Gemini. Seria Gemini. Vol. 1

Monica Ramirez

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Povestea este extrem de complexa si ne plimba prin mai multe tari arabe. Incepe cu un atentat ce are loc in ambasada americana din Beirut, printre victime numarandu-se si un ministru libanez (Hani Ijaaz) casatorit cu o americanca. (…) Gemini Vol. 1 este, per total, o carte de spionaj excelenta. Partea romantica a ei, tipica Hollywood-ului si povestilor de inspiratie americana, putea sa lipseasca, dar nu e chiar deranjanta. Chiar daca fara ea cartea ar fi fost mai logica, mai coerenta si mai realista, cu ea a castigat mai mult suspans. Si, zic eu, sanse mai mari sa fie ecranizata.

recenzie pe citestemil.ro

 

Cine a ucis-o pe Heidi?Cine a ucis-o pe Heidi

Marc Voltenauer

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Când credeam că nu mă va mai surprinde nimic, că s-au terminat locurile insolite unde s-ar putea petrece crime, când obosisem deja de atâtea nopți întunecate și sumbre petrecute în pădurile Suediei sau de urmăriri prin ordonatele orașe nordice sau englezești, iată că dau peste o poveste care se petrece pe bucolicele și fermecătoarele pajiști alpine elvețiene, ce par pictate când le vezi și te mai aștepți doar să vezi o vacă mov pe care scrie Milka pentru a fi peisajul complet. (…) Are acest scriitor elvețian, de care nici că auzisem vreodată până nu l-a adus editura Tritonic în atenția publicului român mare iubitor de romane polițiste, un asemenea talent de-a crea imagini false și-a presăra indicii eronate când polițiștii par gata să dibuiască făptașul cel mișel, încât îl face pe cititor să pufăie, la propriu, de frustrare. (…) Însă lectura e antrenantă, povestea te ține în priză, decorul e fenomenal și, cum spuneam ceva mai sus, răpitorul care-și îmbracă victimele în rochii e chiar foarte bine gândit și înfiorător de credibil. Verdict sincer: aș mai citi aventuri imaginate de Marc Voltenauer.

recenzie de Liviu Szoke pe fansf

 

Tenebre. Miercuri

Daniel Timariu

colecția SFFH, Tritonic, 2019

What I really like about this series is the underworld. I think its most similar to the characters in Vivian Shaw’s Strange Practice. They might be satires, goblins, demons and ghouls, but mostly they’re just people trying to live their lives and protect their own. And Alex is just a detective trying to help out, getting in way over his head, and often seduced by demons, as you do. The different magical creatures also do a great job reflecting the regional melting-pot nature of the area, as the characters are named based on who lived here when that species arrived. So the oldest, the strigoi, have Dacian names, the werewolves have Hungarian names, the witches have Romanian names and so on.

review by Dianthaa on reddit

 

zodiac-anamaria-ionescuZodiac. A Noir novel from Romania

Anamaria Ionescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Although this is a relatively short book at only 150 pages, Ionescu has managed to pack it full of action that keeps the reader engaged throughout with twists that you don’t necessarily see coming. With the interesting backdrop of Romania this has certainly been one of my favourite reads this year and would love to read more of Sergio’s exploits in the future and really hope that more books by this author are translated.

review on jenmedsbookreviews

 

 

Ciudatul caz al umbrelor

Daniel Timariu

colecția SFFH, Tritonic, 2018

The story was good, it had a very eerie feeling, reminded me of magical realism a bit. There’s a lot of play with illusions and slipping between worlds, not knowing where you are and what’s really real. There’s also very well developed shadow world, with organisations for all sorts of supernatural beings. I think if I knew as much about local legends as I do about whether a dragon has 4 or 6 limbs, I would have been able to figure out what the big bad monster was, as a big of googling reveals she fits the type really well.

recenzie pe dianthaa.com

 

Când penele roșii vor plânge

Lucian Dragoș Bogdan

colecția SFFH, Tritonic, 2018

The story deals with the morality and struggles of trying to resurrect an extinct species, in hopes it will once again protect the galaxy against a powerful foe. I liked the way information was revealed, and the main character is very interesting. The moral dilemma and the technical solutions were good, and it ended with more of a mystery, though not cliffhanger style.

recenzie pe dianthaa.com

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.