Home » Recenzii » Recenzii de mai

Recenzii de mai

Oameni și zei, de Rodica Bretin

Colecția SFFH, Tritonic 2017

Tensionat prin însăși formula abordată, romanul mizează totuși pe uman, pe ritmul discret al unor sentimente autentice, pe surpriza gesturilor și replicilor firești, care – toate acestea – tind să echilibreze faptul senzațional. Cartea este a unui profesionist veritabil. Putem spera că dezvoltarea în continuare a proiectului nu va dilua materialul acestui start reușit, ci, dimpotrivă, va umple cu substanță epică suplimentară această saga de tip nordic pentru care Rodica Bretin dovedea chemare încă din povestirile sale de debut.

Recenzie de Mircea Opriță în Helion online #83

 

Povestiri cu dragoni, antologator Michael Haulică

Colecția SFFH, Tritonic 2017

În ciuda unei teme care pare să limiteze, Michael Haulică reușește să adune între copertele antologiei Povestiri cu dragoni texte de factură foarte diferită, atât ca abordare, cât și ca intrigă și mesaj. Privită în context, chiar și povestirea ce mi s-a părut cea mai slabă capătă o altă valență. Un volum reușit, care demonstrează că și noi avem literatură de calitate pe această nișă.

Recenzie de Lucian Dragoș Bogdan în Helion online #83

 

 

Vraciul de pe norul interior, de Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, ediția I – 2014, ediția a-II-a – 2017, Tritonic

Dacă doriți să evadați din genurile pe care le citiți, sau dacă sunteți fani ai genului SF, vă recomand o carte care nu are o poveste de dragoste, dar care vorbește foarte mult despre prietenie, despre faptul că nu contează cât suntem de diferiți, pentru că la un moment dat putem fi împreună într-o anumită situație, putem să colaborăm.

Recenzie de Carolina pe delicatese literare, 3 mai 2018

 

 

 

Noir de BucureștiNoir de București, antologator Bogdan Hrib

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic 2017

Desi cartea are peste 500 de pagini, cititorul nu are de ce sa se simta coplesit: avand in vedere ca nu e un roman, pe care sa-l iei de la cap si sa-l citesti pana la coada, fiecare poate alege ce povestire sau ce autor vrea sa citeasca intr-un anumit moment, facand salturi dintr-o parte in alta a volumului. Eu am pastrat ordinea clasica si le-am citit la rand si am ramas cu diverse impresii. In primul rand, toate povestile, poate cu o exceptie, cel mult doua, sunt scrise foarte bine, cu dedicare si cu forta. In al doilea rand, majoritatea povestilor au subiecte interesante si dezvoltate pe masura, tinand cititorul atent.

Recenzie de Cristina Mitrea pe 4arte.ro, 12 mai 2018

 

Duelul inimilor, de Mirela Oprea

Colecția Cașmir, Tritonic 2017

Duelul inimilor este unul al orgoliilor, al încăpățânării. Este un duel al mentalităților, al ego-ului. Duelul inimilor se dă între cei doi, dar niciodată între sufletele lor – ele știu adevărul, acceptă iubirea ce și-o purtă reciproc. M-am bucurat mult de poveste, de iubire, de întorsăturile de situație, de încurcăturile iubirii și de povestea dintre protagoniști.

Recenzie de Laura Apetroaie, pe Bookcaffe

 

 

Luna în orașul blestemat, de Dănuț Ungureanu

Colecția Thriller & Mystery, Serie de autor, Tritonic 2017

Pe lângă subiectul dureros, romanul lui Dănuţ Ungureanu surprinde prin construcţie şi îndeosebi stil. Scriitorul are un ochi extrem de format să vadă detalii semnificative, un limbaj direct, frust, convingător, stresant (eufemistic vorbind) pentru firi mai sensibile, neobişnuite cu acest gen de literatură. Nu ştiu însă cum altfel ar fi convins de realitatea sa ficţională.

Recenzie de Stelian Țurlea pe mediafax.ro, 28 mai 2018

 

 

Schițe de iubire, antologatori: Lucian Dragoș Bogdan, Teodora Matei

Colecția Cașmir, Tritonic 2018

“Schițe de iubire” este o carte în care nu ai cum să nu te regăsești măcar în una din posturile surprinse de aceste personaje.

Recenzie de Dana Petraru pe delicatese literare, 29 mai 2018

 

 

 

 

Trenul de Trieste Domnica RadulescuTrenul de Trieste, de Domnica Rădulescu

Colecția Cașmir, Tritonic 2008, reeditare 2018

„Trenul de Trieste” este o carte cutremurătoare, pe tot parcursul lecturii sentimentele mele au fost de furie, de neputință, de milă față de oamenii care au suferit în acel sistem.

Tot ce vă pot spune este să citiți această carte, niciodată cineva sau nici o altă carte nu mi-a explicat așa de bine tot ce a însemnat comunismul. Mă bucur că trăiesc într-o țară liberă, că am acces la informație, că pot vorbi liber și că îmi pot crește copiii fără frică…

Recenzie de Carolina pe delicatese literare, 31 mai 2018

 

Dincolo de ziduri, de Teodora Șerbănescu

Colecția SFFH, Tritonic 2018

Personajele nu sunt doar bune și rele, bidimensionale. Ele au îndoieli, uneori nu sunt sigure dacă au ales calea cea bună, pun la îndoială ceea ce au învățat, ajută sau trădează. Dușmanii nu sunt întotdeauna răi, nici prietenii persoane pe care te poți baza în orice situație. Și, în unele situații, trecerea timpului arată evenimentele într-o nouă lumină. Iar asta face ca romanul, deși aparent unul de tip young-adult, să se adreseze și adulților dornici să citească un fantasy autohton.

Recenzie de Lucian Dragoș Bogdan în Helion online #84

 

 

Cartea interviurilor SF, de Lucian-Vasile Szabo

Colecția Comunicare media, Tritonic 2018

Parcurgând răspunsurile „alternative” la diverse provocări inteligent aruncate în scenă, cititorul află lucruri interesante despre fandomul mai vechi și mai nou, despre relația SF-ului cu presa, despre dorința multor autori de azi de a răzbi pe plan internațional, precum și tacticile imaginate în acest scop, ca și piedicile ridicate în calea unui asemenea proiect. Ideea generală este optimistă, SF-ul de azi este tot atât de viu ca SF-ul românesc dintotdeauna, în ciuda schimbării formelor de manifestare a „mișcării” din domeniu, sub presiunea libertății de expresie și a erupției noilor tehnologii mediatice.

Recenzie de Mircea Opriță în Helion online #84

 

Tenebre. Labirintul, de Daniel TimariuTenebre. Labirintul, de Daniel Timariu

Colecție SFFH, Tritonic 2017

Alex Anghel, ”detectivul celor două lumi”, însoțit în continuare de credinciosul său câine Qiqirn (câinele Iadului), se trezește în mijlocul unui conflict: nu se mai simte bine primit în Crâșma Satirilor, e urmărit prin oraș de niște entități necunoscute, iar casa îi e bântuită de o silfidă. Și toate acestea, de la un mesaj primit pe e-mail: o anume Mazikeen (demoniță, vom afla) îl atrage pe holurile primăriei, promițând niște dezvăluiri senzaționale, dar și cerându-i ajutor.

Timariu are harul scrisului. Iar în acest moment se poate spune că e inițiatorul genului urban fantasy românesc, cu o mare bogăție lexicală.

Recenzie de Stelian Țurlea pe amosnews.ro, 26 mai 2018

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.