Mass media din România după 30 de ani
Marian Petcu
colecția Comunicare media, Tritonic, 2020
Revoluția Română din 1989 a intrat în istoria presei drept prima revoluție populară transmisă live. Totuși, la o privire retrospectivă, nu poți să nu observi cum acel „catharsis individual și colectiv“ (1, p. 204) pus în scenă de Televiziunea Română Liberă este mărginit de două acolade nu tocmai onorabile. Pe de o parte, avem tăcerea marțială de la TVR din primele zile al revoltei timișorene, tăcere grăitoare pentru jurnalismul-propagandist și puternic cenzurat din vremea comunistă (2, p. 17). Pe de cealaltă parte, notăm obediența TVR-ului față de regimul neocomunist, vădită în timpul protestelor antiIliescu și al mineriadei din iunie 1990.
recenzie de Victor Popescu în Observator cultural nr 1052
Trei decenii de jurnalism (1990-2019): proiecte, realizări, restanțe
Ioan Laza, Florin Ardelean
colecția Comunicare media, Tritonic, 2020
Istoria ultimilor treizeci și ceva de ani de presă românească nu e tocmai liniară. A început cu un entuziasm abulic și lipsit de reglementări, cu peste 5.000 de titluri de periodice înregistrate la începutul anilor ’90. A urmat apoi o oarecare profesionalizare, grație facultăților de profil, dar și intrării pe piața media a unor concerne occidentale cu standarde mai riguroase. Spre finele anilor 2000, retragerea acestor trusturi internaționale, activarea mogulilor autohtoni, dar și criza financiară mondială din 2008 au adus presa într-o stare pauperă, precară, dependentă de finanțări dubioase și netransparente. Iar invazia online-ului și a rețelelor sociale a dat încă o lovitură presei subțiate și fragilizate.
recenzie de Victor Popescu în Observator cultural nr 1052
Sociologia jurnaliștilor. Concepte de bază și studii comparative ale profesiei de jurnalist
Natalia Vasilendiuc
colecția Comunicare media, Tritonic, 2020
Dincolo de tendința de tabloidizare și politizare a presei (la care vom reveni), cele trei volume desenează un tablou destul de colorat al instituțiilor media din România. Astfel, Natalia Vasilendiuc prezintă rezultatele unor anchete sociologice în rîndul gazetarilor, surprinzînd nu doar aderența la valorile specific jurnalistice (obiectivitate, echidistanță, fact checking etc.), ci și atitudinile jurnaliștilor față de religie sau față de diferențele de gen din cadrul profesiei. „În majoritatea mass-mediei din Polonia, România și Republica Moldova, există o diviziune tematică a muncii, care depinde adesea de factorul de gen. Subiectele legate de politică, economie și armată aparțin bărbaților, în timp ce problemele sociale, culturale și familiale sunt atribuite femeilor“ (3, p. 171).
recenzie de Victor Popescu în Observator cultural nr 1052
Marc Voltenauer
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
De-a lungul romanului se intersectează mai multe fire epice care se completează într-un mod plăcut creând consistentă poveștii pe care autorul ne-o prezintă. Așa că nu e de mirare că dăm și peste un agent KGB. Criminali diferiți, mânați de trăiri psihologice distincte și o Elveție rurală, aproape de sufletul omului obișnuită. Interesantă este și susținerea pe care autorul și-o arată față de comunitatea LGBT prezentând relația dintre inspectorul Andreas și iubitul sau reporterul Mikael. Asta conferă umanitate, sensibilitate și emoție personajului principal.
recenzie de Simona Mihalache pe Booknation
Teodora Matei
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Când am început să citesc cartea mă gândeam că Teodora Matei scrie ca un bărbat, atât ca stil cât și ca forță a cuvintelor. Mai târziu, mi-am dat seama că, de fapt, scrie cu forța unui bărbat și cu creativitatea unei femei (no offence, guys!). (…) O intrigă complicată, derulată pe două planuri narative: unul, al amintirilor unui bătrân pe patul de spital (ah, ce moș odios!), victimă a unei tâlhării în urma căreia a făcut un atac cerebral și al doilea, ancheta comisarului Anton Iordan și a adjunctului său, Sorin Matache, care încearcă să dezlege misterul celor două rânduri de acte găsite asupra lui Neculai Zainea (moșul cel nemernic).
recenzie de Dorina Dănilă pe blog personal
Bogdan Hrib
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Acțiunea te plimbă printr-o mulțime de locații din țară noastră, din Marea Britanie dar și din Polonia. Autorul dovedește o atenție sporită detaliilor ce țin de specificul locațiilor motiv pentru care, cartea ar putea cu ușurință să servească și ca ghid turistic cititorului. Amestecul de străzi și locații care se regăsesc efectiv în viața reală se combină plăcut cu cele imaginare creând un peisaj inedit care trezește curiozitatea cititorului. (…) Foarte interesanta mi s-a părut conectarea cititorului la evenimente politice reale ce țin de România, cum este deținerea președenției Uniunii Europene de către țara noastră dar și evenimente politice importante pentru Marea Britanie, cum este Brexit-ul.
recenzie de Simona Mihalache pe Booknation
Teodora Matei
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018
Fără doar și poate, Teodora Matei știe cum să surprindă atmosfera tipic românească și să o modeleze în așa fel încât să ne aducă o anchetă antrenantă, cu umor, suspans și răsturnări de situație. (…) Lumânări vii are toate ingredientele unei lecturi rapide și plăcute: personaje bine creionate, o intrigă plină de suspans și mister, umor presărat cu grijă în momentele oportune și o atmosferă tipic românească reprezentată natural și fără exagerări de prost gust. Așa că vă îndemn să îi dați o șansă pentru că veți ieși din cotidianul anost și veți fi martorii unui episod polițist savuros.
recenzie pe ciobanuldeazi
Annamaria Alfieri
Colecția Cașmir, Tritonic, 2021
Suspansul nu este la cele mai înalte cote, dar misterul persistă pe toată durata acțiunii. Nici povestea de dragoste nu are parte de artificii prea intense, în concordanță, aș spune, cu vremurile de demult, când o simplă privire dădea apă la moară pentru bârfele în societate. (…) Recomand cartea celor ce sunt în căutarea unei lecturi lejere, cu tente polițiste și romantice și cu aventuri prin tărâmurile neîmblânzite ale Africii. Este cu siguranță o carte polițistă diferită de ceea ce se scrie astăzi, unde accentul nu cade pe acțiune, ci pe ambianța exotică. Eu sper să se traducă și următoarele două romane din seria Vera și Tolliver pentru că avem nevoie de diversificare și o schimbare de decor.
recenzie pe ciobanuldeazi
Bogdan Hrib
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Reziliență este un thriller politic excelent, cu acțiunea în câteva țări europene și cu personaje diverse, români, britanici, polonezi, ucranieni, moldoveni, acțiune din care Ambasada Americană de la București nu avea cum să lipsească. (…) Este o carte cu ritm alert, cu multe răsturnări de situație, cu unele personaje simpatice, altele mai puțin, cu unele personaje care nu sunt ce par a fi, cu altele despre care nu afli nici la sfârșit ce sunt, deci nu prea ai timp să te plictisești. (…) Acțiunea are loc în primăvara și vara lui 2019 și autorul surprinde foarte bine nu doar evenimentele reale care s-au întâmplat în perioada respectivă (cărora li se adaugă, desigur, unele fictive) ci și moravurile vremii.
recenzie de Dorina Dănilă pe blog personal
Dialog social, probleme si soluții în educație. Opinii și tendințe în anii 2014 și 2020
Valeriu Frunzaru, Oana Ștefăniță
Colecția Comunicare media, Tritonic, 2021
Această lucrare reprezintă una dintre activitățile cheie ale proiectului nr. 2019/ 101974 „Dezvoltarea structurilor de dialog și consulare tipartite și bipartite în sectorul educație”. Proiectul, implementat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ în parteneriat cu Skolenes Landsforbund [SL] – Norvegia, are o durată de 2 ani. Prin schimburi de bune practici, cursuri de formare profesională continuă și reuniuni de lucru cu privire lasubiectele asupra cărora partenerii sociali au căzut de acord în cadrul programului comun de lucru, vom promova în continuare dezbaterile privind temele propuse de „Cadrul național de dialog și consultare socială”
semnal editorial în Buletin editorial nr. 3 (69) al agenției Rador
Johana Gustawsson
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021
Romanul debutează cum nu se poate mai alert, cu o sumedenie de personaje și două planuri narative. Avem parte atât de investigarea unei crime odioase dintr-un parc din Suedia a anului 2015, cât și de scene absolut îngrozitoare din Londra a anului 1888, atunci când străzile capitalei Angliei erau înspăimântate de furia lui Jack Spintecătorul. (…) Ceea ce Johana Gustawsson face foarte bine este îmbinarea celor două planuri narative, cea a prezentului cu cea a trecutului, țesând un thriller ce pare a fi fără dezlegare. Capitolele scurte și antrenante fac ca dozele de mister și suspans să se mărească cu fiecare nou indiciu. (…) Un aspect ce mi-a plăcut tare mult este faptul că Gustawsson își alege o sumedenie de personaje feminine ca anchetatori, iar aceste alegeri nu par impuse, ci naturale și fără cusur. Avem nevoie de o reprezentare feminină cât mai puternică în literatură, iar perechea Emily Roy – Alexis Castells sunt un exemplu ideal pentru o serie electrizantă și de impact.
recenzie pe ciobanuldeazi
Johana Gustawsson
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019
Cartea este scrisă în dublă perspectivă, pe două axe temporale diferite, în prim plan fiind niște crime odioase petrecute atât în Londra cât și în Suedia (cumva au o legătură strânsă, dar, în același timp, par crime total diferite), iar, în plan secund, ni se relatează ororile produse în lagărul de concentrare Buchenwald între 1944 și 1945. (…) Ultimele 100 de pagini au fost aur pur pentru sufletul meu aflat într-o continuă aventură.
recenzie pe paginicumagie
Johana Gustawsson
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021
Mör, o scriere plină de feminitate şi senzualitate, o explorare tacită a legăturilor de familie şi o intruziune voită, sau poate nu, a sentimentelor ajunse într-un punct critic… un punct fatal de pornire al unei anchete pe viață şi pe moarte, despre viață şi moarte. (…) Am ajuns să cunosc mult mai bine personajele și să le înțeleg acțiunile uneori dubioase. Întreaga acțiune s-a învârtit constant în jurul lor și a scos la suprafață acele mici aspecte care-l fac pe cititor să se atașeze de personaje.
recenzie pe paginicumagie
Teodora Matei
Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020
Plăcut surprinsă am fost să găsesc referiri la Cenaclul Flacăra și regretatul poet Adrian Păunescu dar și la pub-ul lui Leonard Doroftei din Ploiești. Toate aceste elemente crează realism poveștii și o ancorează în viața autentic românească.
Teodora Matei aduce un suflu nou în literatură polițistă de pe la noi. Este atentă la detalii și creează personaje pe care nu ai cum să nu le îndrăgești. Cu siguranță pentru mine această nu va fi singura carte a ei pe care o voi citi, mai ales acum că i-am dat de gust.
recenzie de Simona Mihalache pe booknation
Codul secret al succesului. Codul JeDI
Claudiu Simion, Janina-Lorelei Simion
Colecția Smart books, Tritonic, 2016
Este un volum mic, dar comprimat, care știe să abordeze stratificat tematica și să trezească anumite întrebări, ceea ce deja e o mare realizare. De la sine înțeles, autorii nu au pretenția unor rețete perfecte sau a unor metode demne de Sfântul Graaal. Dimpotrivă, cei doi nu se tem să vorbească despre frici, nereușite și nevoia constantă de a deveni mai buni în fiecare zi. Cred că nu voi greși afirmând că este un volum despre munca de calitate, muncă în care se amestecă perseverența, coerența și implicarea. În varianta ideală, aș dărui această carte fiecărui tânăr specialist aflat la început de carieră (…)
recenzie de Corina Moisei pe booknation