Home » Recenzii » Recenzii de noiembrie, 2023

Recenzii de noiembrie, 2023

Călător prin lumea mare, ediția a doua

Bogdan Teodorescu

colecția Serie de autori, Titonic, 2022

Cartea de față este o sursă excelentă de inspirație pentru viitoare călătorii. Autorul ne oferă informații prețioase despre locuri în care a ajuns, despre locuri pe care le-a vizitat, despre mâncăruri pe care le-a încercat, despre istoria și cultura locurilor și a locuitorilor, motiv pentru care este musai de citit cu pixul și agenda în mână. Nu doar că îți face poftă de călătorii și explorări, însă îți și îmbogățește cunoștințele de cultură generală. Pentru mine este întotdeauna o reală plăcere să-l citesc pe Bogdan Teodorescu și dacă nu l-ați citit până acum, vă recomand și vouă să-i acordați o șansă.

recomandare de ale.citeste pe Instagram

 

Tatăl meu, IosifTatăl meu, Iosif

Răzvana Niță-Lupu

colecția Lit, Tritonic, 2023

O carte extrem de densă, de o poeticitate bizară, exotică în bună măsură nu doar grație (cuvântul se potrivește foarte bine aici) trecerii timpului. Rezumativ, povestea e simplă: o fată – autoarea-narator –, în dublu exemplar, căci are și o soră geamănă, e crescută de mamă, bunică și străbunică din simplul motiv că tatăl e dus/dispărut/scăpat peste mări și țări. Asta de la distanța de la care chipurile nu se disting, înțelesurile dispar și subtextul e imposibil. Numai că Răzvana și Raluca trăiesc în direct, neintermediat, pletora de traume generate de lipsa tatălui, în condițiile vremii în care a fi copil de emigrant era egal cu a suferi oprobriul contextului politic. Drept care, în pragul anilor 1980, adică pe la patru ani, inițiind o lume construită pas cu pas dinspre prezent spre trecut, Răzvana își începe un jurnal care mai târziu va jalona romanul, el însuși cu aceeași funcție epistolară, dar deliberat fără expediere, ca a romanului în totalitatea sa. (…) Oricum, Tatăl meu, Iosif este mai mult decât un jurnal, mai mult decât un text îmbrăcat în veșmintele epistolei, mai mult decât un roman politic, mai mult decât minuțioasă până la caragialesc descriere de personaje cu vocație tipologică, mai mult decât caiet de amintiri, mai mult decât cronică de familie, fiindcă toate acestea la un loc și nu numai, fiindcă totul are rezonanță de poem și asta nu e la îndemâna oricui.

recenzie de Doru Mareș pe atitudini.ro

 

Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice

Danut Ungureanu, Anamaria Ionescu, Mirela Oprea, Teodora Matei, Lucian-Dragos Bogdan, Daniel Timariu, Teodora Matei, Bogdan Hrib

colecția Cașmir, Tritonic, 2023

Cartea ”Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice”, mi-a arătat o altă latură a autorilor, una mai sensibilă. Îmi place mult de tot cum scrie Teodora Matei, dar în povestirea ei mi-a arătat o altă latură pe care nu o știam și care m-a încântat. Am rămas surprinsă de Daniel Timariu, povestea lui a avut ceva foarte la modă în zilele noastre, îl știam mai cuminte în scriere, dar a fost tare pe gustul meu pentru modul cum și-a construit povestirea. Despre Lucian pot să vă spun că de data aceasta nu moare nimeni. De ce vă spun asta? Pentru că el așa vede poveștile romantice, neapărat trebuie să moară cineva. A avut o poveste foarte interesantă, văzută dintr-o altă perspectivă, a fost ca o ședință la psiholog. În fine, trebuie să citiți, ca să înțelegeți. Aaa, trebuie să vă mai spun că cel mai emoționant moment mi s-a părut cel din povestirea doamnei Mirela Oprea. Și ceilalți trei autori au scris foarte bine, dar nu vă mai spun nimic, vă las pe voi să descoperiți poveștile.

recomandare de Carolina Bianca Moroianu pe Citesc romaneste

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Pentru „Cand vine primavara” am fost la Gaudeamus cand a fost la noi in oras. Am citit primele trei volume acum vreo doi ani si mi-l doream si pe acesta cum mi-l doresc si pe urmatorul. Incep prin a spune ce nu mi-a placut,si anume primul capitol. Eu l-am vazut ca pe o propaganda pro-vaccin anti Covid. In rest mi-a placut totul. Gigi a ramas la fel:colorata,un pic anti-sociala,dar cu o minte brici.
Subiectul a fost unul inedit: practici religioase,trafic de persoane,abuz sexual,ancheta depasind granitele tarii. Ma opresc aici pentru ca nu vreau sa va stric din suspans.

recomandare de andreea_si_cartile pe Instagram

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.