Home » Recenzii » Recenzii de octombrie, 2021

Recenzii de octombrie, 2021

Noir de Brașov

Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Noir de Brașov este genul acela de carte pe carte o porți cu tine peste tot și citesc fugar prin metrou, autobuz sau pe vreo bancă singuratică din parc. O plimbi în geantă cu tine și nu te saturi niciodată să o răsfoiești. Te plimbi prin Brașov și-i guști misterele prin Ultima zi sau sari în trecut prin Balul de demult sau faci slalom printre decade prin Când viața ți-o dă la temelie. (…) Recomand volumul? DA. Recomand întreaga colecție reunită de acest Noir de…, precum și volumele individuale ale autorilor. Toi au un farmec aparte și o privire fresh asupra anumitor momente ale vieții pe care noi, oamenii care nu avem neapărat ochi critic mereu, le vedem ca fiind lucruri normale.

recenzie pe oideeoarecare

 

Mör Johana GustawssonMör

Johana Gustawsson

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Autoarea are mult potențial, la fel și personajele imaginate. Și nu mă refer doar la cele două protagoniste care dau numele seriei. Nu, toate personajele create de Gustawsson trezesc ceva în tine, fie că vorbim de sentimente pozitive, fie că ne referim la cele mai întunecate sentimente. Te intrigă, te revoltă și te uimesc de la o pagină la alta. Nu poți rămâne indiferent în fața sorții lor și chiar vei ajunge să îți pui întrebări serioase referitoare la capacitatea ta de a ierta sau poate doar de a accepta inacceptabilul. Și aici mă refer la faptul că multe dintre personajele întâlnite în această carte au atât caracteristici pozitive, cât și negative. Sunt, deopotrivă, acaparate de întuneric, dar uneori ai impresia că pot fi și altfel. Că nu sunt construite în întregime din întuneric, ci formează un tablou complex alcătuit din lumini și umbre. Frumsețe și urâțenie. Iubire și ură. Un joc nebunesc, în care absolut toți actorii participă, uneori conștient, alteori influențați de circumstanțe, pe scena vieții, această necruțătoare și implacabil de rece realitate cu care noi toți ne confruntăm în fiecare zi.

recenzie pe twistinmysobriety

 

Afaceri de familie

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Plin de acțiune, răsturnări de situație și scenarii halucinante, rupte parcă dintr-un film cu servicii secrete, romanul Teodorei Matei creează dependență și stârnește controverse. Cu personaje puternice, bine ancorate în realitate, autoarea dezvăluie o mică parte din România comunistă, arătând, prin intermediul personajelor, impactul pe care comunismul l-a avut (sau poate, mai corect spus, încă îl mai are) asupra țării și a locuitorilor ei. (…) Alternând momentele de suspans cu cele amuzante, autoarea dă naștere unui roman atipic, pe de o parte extrem de întunecat, prin prisma dezvăluirilor anumitor personaje, pe de altă parte, plin de replici spumoase, ironice, la care este imposibil să nu râzi din toată inima. Așadar, o carte complexă, pe care o citești pe nerăsuflate, care trezește în tine sentimente din cele mai variate, ce te vor face să treci cu ușurință de la râs la plâns, până la uimire totală. (…) În încheiere nu pot adăuga decât că acest roman este o reală provocare literară și un exemplu de literatură bine scrisă, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui pasionat de cărți polițiste.

recenzie pe twistinmysobriety

 

Toamna se numără cadavrele

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

În stilul cu care ne-a obișuit deja Tony Mott ne vorbește mult și despre viețile personajelor cu bune și cu rele: relații trăiri, sentimente, gînduri, eșecuti, realizări, trădări, iubiri. Asta te face să simți personajele ca pe niște prieteni cu care interacționezi, niște oameni obișnuiți care totuși își păstrează o aură de eroi. (…) Pe lângă o poveste polițistă cu multe crime, urmăriri, cercetări, mistere și adrenalină, autoarea ne prezintă o frescă a societății din zilele noastre cu bune cu rele, cu iubiri, trădări, lăcomie, sete de putere.

recenzie de Arci pe Literaturapetocuri

 

Noir de Brașov

Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

De la început mi s-a părut interesantă și incitantă ideea volumelor colective fie ele de dragoste, polițiste sau SF. Mi se pare că e o modalitate de-a cunoaște stilul autorului și a decide dacă-ți place. Mai mult, e intrigant să vezi cât de multe personaje, fapte, evenimente poate concentra autorul într-o povestire și să-ți dai seama că fiecare în parte poate sta la baza unui roman. Citind Noir de Brașov m-am „întâlnit‟ cu autori ale căror cărți le-am citit deja, dar și cu unii pe care-i citesc pentru prima oară și sigur îi voi căuta cu încredere de-acum. Volumul reunește 10 povestiri cu 10 autori și un singur oraș, Brașovul, un oraș cu multă istorie, mistere, legende. La începutul fiecărei povestiri avem datele despre autor, așa putem alege ce carte de-a acestuia ne-ar plăcea să citim. (…) Vă mai spun că mie mi-a plăcut foarte mult, la fel ca și Noir-urile de București și Timișoara și Domino 1 și 2.

recenzie de Arci pe Literaturapetocuri

 

Ultima fotografie, ediția a-II-a

Bogdan Hrib

colecția Serie de autori, Tritonic, 2015

Există unele cărți care ajung în viața ta la momentul potrivit și au grijă să îți ofere o călătorie de neuitat în lumea lor, măiestru construită. Sunt cuvinte care vin asupra ta ca o mângâiere caldă, unindu-ți singurătatea cu singurătățile stringente, care aproape sugrumă, personajele centrale ale romanului în curs. Sunt întoarceri abia sesizabile spre tine, care se realizează prin intermediul unor astfel de întâlniri cu caractere memorabile, care te obligă să te oprești puțin în loc și să te analizezi. Și nu ai cum să nu faci asta citindu-l pe Bogdan Hrib, un povestitor incredibil, care reușește să te poarte pe firul memoriei, asemenea unui fir al Ariadnei, spre lumi uitate din posibil alter ego-ul său, Alexandru Zaharia, și, de ce nu, din tine, pentru că, vrei nu vrei, ești silit să recunoști citind bucăți din realitatea imediată. (… ) Ultima fotografie este un roman care mi-a plăcut la nebunie, o carte complexă, extrem de intensă nu prin acțiunea prezentă, ci prin intermediul poveștilor ce fac salturi uriașe între prezent și trecut. Autorul creează o lume verosimilă, în care suspansul nu lipsește, dar acesta se împletește cu elementul psihologic care te determină pe tine, ca cititor, să citești totul cu o dorință avidă de a afla unde va duce totul. Însă nu îți dorești să citești totul pe repede înainte, ci îți iei timpul necesar pentru a asimila totul, pentru a te bucura pe deplin de întreg festinul care ți se prezintă între paginile sale.

recenzie pe crampeiedesuflet

 

Diminețile lui Leopold în teritoriu. Al doilea volum din seria Leopold

Constantin Stoiciu

colecția Lit, Tritonic, 2020

Și “Leopold în insulă” și romanul de față (…), ambele apărute la editura Tritonic sunt romane politice în care, ca și în precedentele, Constantin Stoiciu se războiește cu realitatea românească, cea mai recentă. Cu năduf, cu gust de revanșă, parcă și cu o ușoară ranchiună, veștejind oameni politici, oameni de afaceri și înalți funcționari, oameni de cultură, uneori numindu-i, de cele mai multe ori descriindu-i atât de realist că sunt lesne de recunoscut (…) Eroii sau unii dintre ei pendulează, ca și autorul, între România și Montreal. Lumea diplomaților colcăie de farsori.

recenzie de Stelian Țurlea pe mediafax

 

Mör Johana GustawssonMör

Johana Gustawsson

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Mör este al doilea volum al seriei care-i are ca protagonisti pe Emily Roy si Alexis Castells. Desi scriitoarea este de origine franceza, cartea poate fi lesne considerata ca facand parte din asa numita literatura thriller nordica. Este cat se poate de nordica, cu ceva elemente britanice si un pic de condimente frantuzesti. (…) Fara sa va spun ceva specific legat de carte, pe bune ca ORICE v-as zice ar fi spoiler, asa ca prefer sa tac (…) Revenit la povestea romanului MOR, va spun de la inceput: finalul e FABULOS si cu siguranta NU il veti putea anticipa. Sau, ma rog, daca o faceti sunteti cu adevarat buni. Eu, unul, nu am fost capabil de asemenea performanta.

recenzie de Emil Călinescu pe citestemil

 

Zei straini Annamaria AlfieriZei străini

Annamaria Alfieri

colecția Cașmir, Tritonic, 2021

Ocupația britanică schimbă lucrurile pentru triburile de băștinași Kikuyu. Până la venirea englezilor femeile lucrau pământul iar bărbații le apărau de atacurile invadatorilor din tribul Maasai și de animalele prădătoare mari. (…) La Misiune locuia reverendul Clement McIntosh cu soția și copiii săi Vera și Otis. Vera devenise o tânără frumoasă, inteligentă, sinceră, direct și curajoasă, care se simțea în Africa mai mult ca o băștinașă decât ca o englezoaică. Căpitanul Tolliver (…) refuzase să accepte cutumele și să se căsătorească fără iubire, doar pentru bani, cu o moștenitoare. (…) Pe fundalul acesta social, politic și economic are loc uciderea doctorului scoțian de la spitalul misiunii (…) Tolliver pornește cercetările și primele cercetări duc către vraciul satului Kikuyu (…) După multe aventuri cei doi află adevărul sordid și-și dau seama cum întotdeauna trecututl ajunge din urmă prezentul și se răzbună. (…) Autoarea, pe fondul unei povești polișiste și de dragoste, realizează cu acuratețe o frescă a societății acelor vremuri, a avieții și obiceiurilor coloniștilor și băștinașilor din Africa de Sud.

recenzie de Arci pe Literaturapetocuri

 

Introducere în managementul resurselor umane

Brândușa Fecioru

colecția Resurse umane, Tritonic, 2021

Sociologii s-au apropiat mult de domeniul resurselor umane de-a lungul timpului. Introducere în managementul resurselor umane reflectă experiența profesională foarte bogată a autoarei și oferă o perspectivă pragmatică asupra activităților din acest domeniu. Manager de resurse umane și sociolog, Brândușa Fecioru a reușit să împletească, într-o manieră fericită, experiența sa profesională, experiența didactică din cadrul programului masteral Managementul resurselor umane (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București) și viziunea sociologică. Autoarea propune un set de instrumente de lucru, util pentru studenții și specialiștii care doresc să cunoască și să aprofundeze detaliile diverselor procese ale managementului resurselor umane.
(Prof. univ.dr. Gabriel Jderu, Director al Departamentului de Sociologie,
Universitatea din București)

semnal editorial în Buletin editorial al Agenției RADOR nr. 10 (76) / octombrie 2021

 

Mediamorfoze VI. Jurnalism în zone de conflict

volum coordonat de Cătălin Negoiță

colecția Comunicare media, Tritonic, 2021

Prezentul volum își propune să analizeze un domeniu al jurnalismului, cu certitudine, cel mai încărcat de provocări, dar și cel mai periculos. Vorbim despre zonele fierbinți ale globului, acolo unde diferența între viață și moarte se măsoară în fracțiuni de secundă sau în milimetri. Către aceste puncte incandescente se îndreaptă atenția marilor agenții de presă, a televiziunilor, posturilor de radio ori ziarelor de top. Pentru a avea date la prima mână, în acele locuri sunt trimiși corespondenți speciali, profesioniști care își riscă viața, în numele „dreptului la libera informare”. (Din Cuvântul înainte al coordonatorului Cătălin Negoiță)

semnal editorial în Buletin editorial al Agenției RADOR nr. 10 (76) / octombrie 2021

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.