Home » Recenzii » Recenzii de octombrie, 2022

Recenzii de octombrie, 2022

Gastro Noir

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Lucian Dragos Bogdan, Bogdan Hrib, Horia Garbea, Anamaria Ionescu, Stefania Cosovei, Rebeca Cojocaru, Petru Berteanu, Raymond Clarinard, Daniel Timariu, Teodora Matei, Ligia Enache, Monica Ramirez, Lucia Verona

Mi-am inceput luna octombrie cum se cuvine cu o colecție de crime și mistere a la editura Tritonic și cu ocazia asta mi-am întregit și colecția Noir. (…) În „GastroNoir” avem 13 autori ce se întrec în rețete culinare și criminale într-un mod extrem de ingenios. Am savurat mâncăruri delicioase, presărate cu trădări, suspans, cruzime, înscenări, droguri, interlopi, oameni ai străzii, bucătari, scriitori, comisari, cleptomani. Pe scurt, un volum ce reflectă autentic realitatea românească și nu numai. Așa cum ne recomandă și scriitorul Bogdan Hrib, cel ce a reunit toate aceste povești palpitante, nu e recomandabil să citiți cartea oricând pentru că riscați să rămâneți lipiți de volum și să amânați planurile zilei. Eu aș adăuga că e cel mai important să nu o citiți pe stomacul gol pentru că ne stârnește multe pofte. Am avut foarte multe preferate și îmi e greu să fac o clasificare. Ținând cont de spațiul restrâns menționez:

– Oglinzi paralele — Rebeca Cojocaru: mi-a plăcut mult felul în care a surprins realitatea crudă din stradă.
– Salată de semiton — Petru Berteanu: foarte ingenios felul în care personajul a interpretat scenariului crimei.
– De ce eu? — Raymond Clarinard: am apreciat enorm descrierea României din mai multe perspective din partea unui detectiv francez îndrăgostit de țara noastră.
– Fusili rossi — Bogdan Hrib: mi-am stors creierii în identificarea criminalului și mai ales în depistarea mobilului crimei.
– Fire ascunse — Daniel Timariu: am salivat la descrierea meniului de la restaurantul „Rața Sălbatică” și m-am străduit să dezleg firele ascunse și întortocheate ale poveștii.
– Desert cu comisar și frișcă — Teodora Matei: plot-ul verosimil și foarte bine gândit, precum și personajele nuanțate.
Mi-a plăcut mult și felul în care a fost gândit cuprinsul sub forma unui meniu și bonus, la final cititorii primesc și toate cele 14 rețete cuprinse în povestiri și bine explicate. Eu sigur voi încerca o bună parte din ele. Fără incidente, sper.

recenzie de Raluca Furdui pe Instagram

 

Noir de Cluj

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona

Sincer, mi se pare cel mai reușit volum de povestiri. Se simte că a fost o carte muncită. Nu cred că este ușor să scrii o poveste, chiar și scurtă, cu o acțiune într-un anume oraș și să îți și iasă. Fiecare poveste și-a avut acțiunea în Cluj și l-am văzut din mai multe ipostaze, prin prisma personajelor. Pe unii autori i-am mai citit și le-am recunoscut scriitura. (…) Fiecare poveste are farmecul ei, misterul ei, fiecare poveste rezolvă un caz, ne spune o poveste. Cineva spunea, la un moment dat, că ducem lipsă de povești. Eu cred că le putem avea, dacă știm unde să căutăm. Cred că această carte satisface mai multe gusturi literare. Suntem purtați în pădurea bântuită din Cluj, apoi vedem cum stă treaba cu vecinii noștri din bloc, ca apoi să fim duși la un meci de fotbal, să participăm la un documentar zguduitor, să ne relaxam într-o sesiune psihologică și ușor-ușor să parcurgem fiecare poveste în parte, bineînțeles alături de o cafea, exact cum ne îndeamnă și Anton Demetriade. Oare cum este să îți faci o listă cu niște oameni cărora le-ai făcut rău și să aștepți răzbunarea? Eu vă recomand acest volum, vă invit să-l citiți, să faceți cunoștință cu autorii și, dacă vă place, să scrieți despre el.

recenzie de Carolina Bianca Moroianu pe citescromaneste

 

Cartea nimicurilor

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autor, Cașmir, Tritonic, 2021

Dănuț Ungureanu este scriitor și jurnalist. De-a lungul timpului a abordat o paletă largă de genuri, de la science fiction, publicistică, thriller, romance. (…) Un fel de romance este și romanul semnalat astăzi, publicat la sfârșitul anului trecut. O femeie, Antonia, Toni, caută un bărbat care a fost iubirea ei de pe când era studentă (…) Pentru ea, nu fusese primul bărbat, dar prima iubire și singura. El voia să ajungă scriitor. Dar idea unei căsătorii și a unei stabilități îl îngrozea. A forțat despărțirea și și-a continuat viața (…) Apoi dispare. La propriu. Nimeni nu știe nimic despre el. Iar Toni, după douăzeci și cinci de ani, revine cu probleme în București, vrea să afle, însă nici prietenul cel mai bun al lui Dani nu știe nimic. (…) Scria Dănuț Ungureanu pe Facebook, după apariția cărții: „Ce mai e însemnat, esențial, în lumea și în vremurile acestea? Adevărul dureros e că te poți desprinde de toate cele fără de care n-ai fi conceput să trăiești. Se duc pe rând, când le-a venit vremea…”

recenzie de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Noir de Cluj

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona

În septembrie 2022 cu ocazia Festivalului Internațional de Carte Transilvania aruncăm în luptă un nou volum, cum altfel decât… Noir de Cluj. Sunt cuprinși autori pe care i-ați mai întâlnit în celelalte noir-uri și pe care i-ați mai citit în colecția Mystery & thriller, dar sunt și trei autori clujeni care n-au mai publicat povestiri cu „mistere și fiori” la Tritonic. Ne bucurăm că au decis să ni se alăture… (…) Dar să n-o mai lungesc. Să citiți cu plăcere și să descoperiți un Cluj… altfel. Vă mulțumesc (pentru statornicie și încredere), pe curând. (Bogdan Hrib)

semnal editorial în Buletin editorial RADOR, nr. 10 (88) / octombrie 2022

 

Maternitate în penitenciar; studiu comparativ România-Mexic

Dana Obrinteschi

colecția Sociologie, Tritonic, 2022

Cartea este lucrarea mea de doctorat publicată exact în formatul cerut de facultate pentru lucrările de doctorat în sociologie. Am avut ezitări când am hotărât să o public așa, însă am luat această decizie pentru că este cea mai transparentă modalitate de a arăta munca din spatele titlului meu de Doctor in Sociologie și pentru că, după doi ani de la prezentarea lucrării, ea oricum ar fi fost publică pe site-ul Ministrului Educației. Tind să cred că specialiștii din domeniu privesc lucrările găsite pe acest site ca formând categoria celor abandonate de autorii lor și le consideră „surse la gri” din moment ce o editură nu le-a publicat, eu am mare încredere în lucrarea mea și mi-am dorit să o văd tipărită. (autoarea)

interviu cu Dana Obrinteschi în România Socială

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thrille & Mystery, Tritonic, 2022

În primul rând vreau să mă leg de structura romanului ale cărui capitole s-au deschis cu versurile unor piese mișto rău, o chestie mai mult decât catchy pentru una ca mine obișnuită să audă muzică pe fundal în permanență. Mi-am creat, așadar, un playlist și-am intrat cum nu se poate mai bine în mood-ul necesar poveștii privite din perspectiva a trei personaje distincte. Apoi, poate cel mai important, a fost mesajul pe care cartea vrea să-l transmită, palma pe care vrea s-o dea societății în speranța că societatea se va trezi, că oamenii vor înceta să se îmbete cu apă rece și vor deschide ochii pentru a începe să trăiască mai conștient, fără să se mai agățe de iluzii care îi fac să devină figuranți în propriile vieți. Și nu în ultimul rând mi-a plăcut buldozerul de emoții care a trecut peste mine cu greutatea lui impresionantă – tristețe, furie, vină, rușine, teamă, dar și speranță, speranța aia că până la urmă tot vine primăvara.

recenzie de Ela Motreanu pe Blutopia

 

One comment

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.