Home » Noutăți » Recenzii de septembrie, 2022

Recenzii de septembrie, 2022

3.7 povestiri

Daniel Timariu, Teodora Matei, Lucian-Dragoș Bogdan

colecția SFFH, Tritonic, 2022

Practic, fiecare dintre cei trei autori are câte-o povestire conectată cu una dintre seriile lor. (…) Cine nu a citit aceste serii poate să citească liniștit acest volum de povestiri, pentru că, practic, va intra în lumile respective create de autori, își va face o idee despre cum scriu aceștia. Iar cine le-a citit o să afle despre cum se mai stabilesc niște conexiuni, se mai leagă niște puncte. Oricum, sunt niște poveșt foarte drăguțe, niște basme, până la urmă, care nu au cum să nu îți placă. (…) O să vă lase o stare de bine și un zâmbet pe buze.

recomandare video de Cristina-Maria Mitrea pe 4arte.ro

 

Toamna se numără cadavrele

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

“Toamna se numără cadavrele” este un roman polițist ce îmbină excelent umorul (poate negru uneori) cu acțiunea polițistă, autohtonă, de pe meleaguri și mai românești. Crimele încep să apară ca ciupercile după ploaie în frumosul Brașov, iar medicul nostru legist, Regina “Gigi” Alexa, împreună cu Matei Vălean, colegul ei din poliție, încearcă să dea de urma criminalului, să îi creioneze portretul și să afle dacă vor mai urma și alte crime.. la cea din urmă problemă vor afla tragicul răspuns, în urma unei revelații mind-blown a lui Gigi (unde și eu am rămas perplexă) (…) Un minus am găsit! Același reproș pe care i l-aș face lui @tonymott referitor la orice volum din acestă serie: prea scurte romanele, prea puține în serie! Nu mă poți face să îndrăgesc atât niște personaje fără să ai cel puțin 10 volume în serie.

recenzie de thereadingotter pe Instagram

 

Mihaela MotreanuFata cu un singur ochi

Mihaela Motreanu

colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2022

Într-o atmosferă plină eleganță și rafinament a fost lansat săptămâna trecută romanul ”Fata cu un singur ochi”. Autoarea cărții, piteșteanca Mihaela Motreanu, și-a prezentat publicului spectator cartea, alături de Bogdan Hrib, coordonatorul Colecției Crime. (…)”Am scris Fata cu un singur ochi cu ceva ani în urma, însă a trecut mai apoi printr-un proces de modificări, iar în 2021 a ajuns la varianta finala. Romanul este un thriller și atinge mai multe subiecte tabu, este o carte despre violență, fie că vorbim despre cea îndreptată spre noi, fie că vorbim despre cea îndreptată spre ceilalți este despre dependențe, despre cum imaturitatea emoțională ne face sa ajungem în situații extreme sau relații toxice. Povestea ascunde în ea și o serie de recomandări bune de carte, muzică și film, care abia așteaptă să fie descoperite. Ultimul cuvânt și acel semn al întrebării anunță oare o continuare a romanului?”, declară autoarea Mihaela Motreanu.

semnal editorial de Iulia Vlad în Universul argeșean

 

Noir de Cluj

Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

Pentru mine cel mai așteptat volum noir a fost „Noir de Cluj”. Încă de când am citit primul noir, în cazul meu, cel de Brașov, urmat de cel de Timișoara și apoi de București, mă gândeam cum ar fi unul de Cluj. Și iată-l. (…) Și având în vedere că nu am mai citit de ceva vreme scriitori români, numai bine a venit volumul ăsta cu o selecție frumoasă. Am avut și plăcerea să-i cunosc pe mulți dintre ei la lansarea de la @fict.cluj și vreau să vă încurajez din nou să-i descoperiți pentru că sunt foarte buni, productivi (majoritatea au o grămadă de volume publicate și traduse și internațional), plini de inspirație și extrem de autentici. Au fost multe povești care mi-au plăcut, dar pentru a mă încadra în spațiul de aici și pentru a evita spoilerele voi menționa așa:

Așteptând criminalul: o listă a răzbunării — Lucian Dragoș Bogdan: preferata mea. Brutală, sinceră, cathartică.
Ghid — Ovidiu Pecican: ne prezintă magistral Clujul sub o altă față.
Moarte utilă — Tony Mott: o poveste foarte bine structurată despre felul în care dreptatea ți-o mai faci și singur.
Penalty mortal — Dănuț Ungureanu: am adorat stilul de a povesti pentru că reușește să te transpună perfect în acțiune.
Nu te-ai fi gândit — Radu Costescu: captivantă și bine gândită până la ultimul rând.
Umbra — Teodora Matei: mi-a plăcut mult alegerea intrigii și a locului fascinant de desfășurare.
Toți sunt copiii mei — Anamaria Ionescu: un plot foarte verosimil și cu un twist genial.
Sala 101. Prezent și perspective — Bogdan Hrib: foarte ingenios structurată, întortocheată și cu un final grozav.

recenzie de Raluca Furdui pe Instagram

 

Thomas-Enger-copertaInstinct criminal

Thomas Enger

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Thriller-ul lunii este „Instinct criminal” de Thomas Enger. Este una din acele cărți pe care cu greu o mai lași din mână. Am început-o într-o dupa-masă de weekend cu gândul să citesc câteva pagini, să mă familiarizez puțin cu contextul. Și uite așa, pagină cu pagină, m-am trezit pe la mijlocul cărții în încercarea de a avea cât mai multe date pentru a lansa bănuieli corecte cu privire la criminal. Așadar se citește foarte repede și te ține în permanentă tensiune, așa cum îi șade bine unui thriller bun. (…) Așa că dacă vreți un nordic noir bun, în compania căruia să vă exersați abilitățile de detectiv, puneți neapărat mâna pe „Instinct criminal”.

recenzie de Raluca Furdui pe Instagram

 

Tot timpul din lume

Teodora Matei

colecția Cașmir, Tritonic, 2017

Eram la târgul de carte din Cluj-Napoca și am ajuns la standul cu cărți de la Editura Tritonic, Noir de Brașov. Voiam neapărat sa îmi aleg o carte de acolo și am avut plăcerea sa o întâlnesc pe autoarea acestei cărți din imagine, Teodora Matei. Am ales aceasta carte ce împletește dragostea, moartea, viata într-o poveste fascinanta pe care am citit-o cu mare interes. Personajele sunt foarte bine conturate, acțiunea ușor de urmărit, ce ascunde secrete, victime, ritualuri, muzica și arta vieții. Dragostea și moartea se prelungesc prin compoziție și interpretare, dezvăluind secrete ale personajelor, nevoi și dorințe.

recomandare de Nemeș Bianca Raluca pe Instagram

 

Dimensiunea maritimă a migrației iregulare. De la criză la soluții

Daniela Drugaș

colecția Studii de securitate, Tritonic, 2022

Ne aflăm într-un moment în care suntem presați să răspundem fenomenului migrației iregulare din punct de vedere uman, financiar, diplomatic, tehnologic, operațional etc. La un moment dat, unele din țările receptoare au accentuat necesitatea opririi fluxurilor migratorii, cu toate că întâi este necesar să se analizeze în profunzime de ce și cum au avut acestea loc. În acest sens, există motive pentru a dezvolta o înțelegere mai bună a fluxurilor migratorii – scala acestora, ritmul, diversitatea, demografia și motivațiile multiple și factorii care stau la baza lor. Pentru a realiza acest lucru este important să analizăm fluxurile migratorii iregulare într-un context mai larg, al altor fenomene transnaționale și al altor forțe globale care sunt actori care modifică și cresc fluxurile migratorii.

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 9 (87) / septembrie 2022

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.