1. Dinu Căbulea (sau Bond, Vaga-Bond), omul care, pentru o perioadă, s-a alăturat oamenilor străzii, află că prietenul cu care a stat la o bere tocmai venise dintr-o zonă afectată de un virus, dar n-are nicio intenție de a-și face teste. Ce face Dinu? Îi trage prietenului un pumn zdravăn și aleargă la spitalul de boli infecțioase? Îl convinge pe celălalt să meargă împreună să se testeze?
În afara momentelor când îl apucă grandomania de a face pe detectivul, Dinu e un om care respectă regulile. Și, deși e destul de egoist, îi place să nu-i încurce pe alții la fel de mult cum îi place să nu-l încurce alții pe el. În plus, are urme de spirit civic, adică acceptă că traiul la comun presupune respectarea de către toți cetățenii a unor reguli de bază de conviețuire. Însă nu e violent. Doar se aprinde repede, uneori, după care stă și cugetă, își dă seama că a sărit calul și revine în banca lui. Prin urmare, cel mai probabil ar fi ca, în timp ce stă la bere cu prietenul respectiv, să dea pe ascuns un mesaj către amicii săi polițiști, comisarul Marian Duca, ori inspectorul principal Ovidiu Bințințan. Și, după ce aceștia au venit și l-au săltat pe individ, să meargă împreună cu ei la spital, să se testeze.
2. Wang Qi, iubita chinezoaică a lui Dinu, îi trimite acestuia un mesaj cifrat ce conține rețeta unui medicament obținut din substanțe lesne de găsit în orice farmacie, ce ar acționa ca un vaccin antiviral. Bărbatul se va apuca să-l prepare și să-l ofere apropiaților, va cere opinia unui medic sau va ignora mesajul?
Dinu se pricepe la multe, dar chimia a rămas mereu un mister pentru el. În plus, el nu calcă prin farmacii decât foarte rar, iar timpul petrecut acolo e sub trei minute. În ceea ce privește medicii, are propria filosofie de viață. Întâi așteaptă ca boala să treacă de la sine. Dacă în termen de una-două zile se agravează, trece la ceaiuri și leacuri băbești. Dacă nu trece, acceptă să pășească în famacie în condițiile expuse mai sus. Dacă se mai scurg una-două zile și tot se agravează, abia atunci decide să meargă la medic ‒ întotdeauna unul privat, specializat pe problema pe care o are el. Pe la medicul de familie trece doar când îi trebuie adeverință ca să se angajeze la un nou loc de muncă. Nici cardul de sănătate nu și l-a activat. Îl mai vede anual pe medicul de medicina muncii de la serviciu și… cam atât.
Prin urmare, el consideră că nu are competențe să se ocupe de tratarea altora. Cred că ar sfătui-o pe Wang Qi să ducă rețeta la un spital, iar el și-ar vedea mai departe de viața lui. Asta dacă n-ar fi vorba despre viața unuia dintre cei doi copii ai săi, Anda sau Tudor. Pentru ei, și-ar înființa propriul laborator unde să producă substanța.
3. Deși e nevoit să rămână în carantină timp de două săptămâni, Dinu e acuzat de dispariția unei cunoștințe. Se va baza pe relațiile din cadrul poliției sau va iniția o anchetă proprie, susținut de oameni ai străzii, încălcând regulile autoizolării?
Cum am spus, Dinu respectă regulile de conviețuire în societate. Dacă e obligat să stea în izolare, va sta. Dacă, însă, e în situația de a putea ieși pe baza unei declarații pe propria răspundere, va merge pe străzi și va ancheta, având grijă să evite zonele aglomerate, să păstreze distanța față de oamenii din jur.
4. Dinu se trezește la ușă cu Angelina și Bredpit. Sunt urmăriți de o organizație interlopă și speriați de funcționarii care vor să-i interneze într-un centru pentru persoane fără adăpost. E dispus Dinu să-i găzduiască, fără să știe de ce sunt aceștia căutați de interlopi, dar nici pentru cât timp vor trebui să stea închiși între patru pereți?
Cu siguranță! Dinu e expert în a nimeri în mijlocul situațiilor critice, pe care încearcă apoi să le descâlcească. În plus, a rămas cu o sensibilitate față de oamenii străzii alături de care a trăit o vreme. Se simte oarecum vinovat că el a revenit la viața normală, în timp ce ei n-au șansa asta. Și se gândește continuu cum i-ar putea ajuta. Normal că asta l-ar plasa în mijlocul unui vârtej de unde s-ar strădui să găsească ieșirea, rezolvând un nou caz.
5. Ce sfaturi le-ar da Dinu cititorilor seriei Vagabond pentru o zi de izolare?
Dacă e vorba doar de o zi, să se odihnească. Dacă sunt mai multe zile, să-și găsească un hobby. Să învețe ceva, să citească, să asculte muzică, să se joace, să se uite la filme, să petreacă timp alături de cei dragi.
Volumele din seria Vagabond, precum și celelalte cărți semnate de Lucian Dragoș Bogdan, pot fi comandate pe site Tritonic