Home » Noutăți » #stauacasa, de vorbă cu autori Tritonic. Azi: Tony Mott

#stauacasa, de vorbă cu autori Tritonic. Azi: Tony Mott

1. Voi folosi termenul generic de Julieta pentru personajele tale feminine, rugându-te pe tine să le alegi întrebările după cum crezi că li s-ar potrivi și să le faci o foarte scurtă prezentare. Ce ar face ea toată ziua, închisă între patru pereți?

Ana Stancu, cea mai cunoscută dintre Juliete, e chirurg cardiolog. E în prima linie și merge în fiecare zi la spital și se gândește că i-ar plăcea să stea și ea acasă o perioadă. Uneori îi scade nivelul de compasiune față de cei care se plâng că se plictisesc și i-ar chema să lucreze și ei o zi în spital să vadă cam care e treaba. A făcut scandal chiar la început pentru că echipamentele erau sub cheie și directorul spitalului nu voia să le comunice cifra exactă, dar după ce a reușit să facă publice cifrele cu privire la rezervele de măști, dezinfectate și combinezoane la nivelul întregului oraș, s-a mai liniștit. Dacă ar ajunge să mai și stea, e convinsă că ar dormi o zi întreagă, apoi ar citi de dimineață până seara, savurând nefăcutul de nimic.

 

2. Julieta interceptează, din întâmplare, un schimb de mesaje între reprezentantul unei companii farmaceutice și un politician român. Se pare că ar exista un medicament împotriva bolii cauzate de noul virus. Producerea și utilizarea lui ar afecta afacerile politicianului care importă măști medicinale și produse dezinfectante. Ce face Julieta? Pornește o anchetă proprie, demască presiunea și șantajul afaceristului sau anunță autoritățile?

Corupția din sistemul medical din România nu a împiedicat-o să-și ducă cercetările la bun sfârșit. Apoi a preferat să se retragă complet. Situația prezentă o enervează și decide să-și reactiveze întreaga rețea. Când îi vine rândul la o săptămână liberă, se urcă în avion și pleacă din țară într-un loc de unde poate începe să-i contacteze pe cei care au mai rămas și care o pot ajuta să demaște blocarea distribuirii medicamentului.

 

 

3. Izolată împreună cu turiștii din avionul cu care venise dintr-o zonă roșie, într-un hotel de cinci stele pentru două săptămâni, Julieta remarcă faptul că, la interval de o zi sau două, dispare câte o persoană. Îngrijorată, pune niște întrebări personalului hotelului, însă se pare că nimeni nu-și amintește de cei dispăruți. E asigurată că în camere sunt toți cei veniți odată cu ea, bine-sănătoși. Ce meserie are primul coleg de carantină căruia decide să-i împărtășească temerile ei?

Medic legist și e Gigi Alexa. Ana Stancu e convinsă că cei care au dispărut se află ascunși undeva în hotel, pentru că a supravegheat atent drumul de acces și nu a circulat nicio mașină de câteva zile bune. Împreună cu Gigi se apucă să caute cadavrele și să descopere cauzele reale ale deceselor.

 

 

4. Cum își convinge Julieta apropiații că orice afecțiune, fie ea acută sau cronică, reprezintă un dezechilibru, iar schimbarea modului de gândire, adoptarea unei atitudini pozitive, sunt la fel de importante ca medicația?

Doar celor care sunt dispuși să audă le explică despre legătura dintre stres și sistemul imunitar. Cu cât suntem mai agitați și mai speriați, cu atât suntem mai puțin pregătiți să ne luptăm cu boala. Încearcă să îi convingă de utilitatea măsurilor de precauție și le recomandă să se concentreze pe ceea ce pot ei face, astfel încât să fie mai bine cu ei înșiși, inclusiv acte de generozitate față de cei din jur.

 

 

 

5. Ce sfaturi le-ar da Gigi Alexa cititorilor seriei Tenebre pentru o zi de izolare?

Să renunțe să se mai uite compulsiv la știri, să se hrănească adecvat, să bea apă și să se odihnească. Deja faptul că citesc îi ajută foarte mult. Le mai zice și să nu creadă tot ce aud, inclusiv toate scenariile pe care și le fac singuri în capul lor. Incertitudinea e la ordinea zilei și nu știe absolut nimeni cum vor evolua lucrurile. Cel mai bine ar fi să se concentreze pe ceea ce pot influența ei înșiși: program, disciplină și flexibilitate și să lase deoparte ceea ce nu pot controla.

 

 

 

Cărțile semnate de Tony Mott sunt disponibile pe Tritonic, libris, librarie.net

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.