Am mai prezentat în rubricile noastre de carte de la Amos news cărți de Dănuț Ungureanu. Născut în 1958, la Calafat, Dănuț Ungureanu, absolvent al Facultății de Energetică din București, este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori science fiction, membru fondator și primul președinte al Societății Române de Science Fiction și Fantasy, a publicat numeroase volume și a obținut numeroase premii. A fost (și este) ziarist, a scris scenarii de televiziune, piese de teatru, mai multe romane în mai multe genuri. Niciunul nu seamănă cu cel pe care îl prezentăm astăzi.
Care, înainte de toate, este o distopie. Pentru cei care nu știu, într-o distopie (opusul, firește, al utopiei) dezumanizarea e cuvântul de ordine. O societate distopică se caracterizează prin prezența unei forme de guvernare totalitare, opresiune și control social.
”Este un roman a cărui ieșire în lume îmi va atrage numeroase contestări, unele foarte vehemente, ca să nu le numesc altfel – declara Dănuț Ungureanu, lunile trecute, îndată după apariția romanului. Dar sunt sigur că și mai numeroși vor fi aceia cărora le va plăcea, chiar dacă nu sunt atât de vocali, în ciuda gustului său amar, a durității extreme, a Bau-Bau-ului ascuns în el. Asta din punctul de vedere al creatorului. Cât despre vigilantul Luna, cel care pătimește de-a lungul paginilor, în lumea pe care am închipuit-o, acest personaj este o întrupare a neputinței și furiei pe care le resimțim, unii dintre noi, în fața batjocurei sociale instituționalizate și a unui viitor din ce în ce mai sumbru, din ce în ce mai înfricoșător.”
Reiese din această declarație că deschidem un roman cel puțin cu tentă socială, dacă nu socio-politic de-a binelea. Și totuși e vorba de un thriller. Acțiunea se desfășoară într-un București ce pare apocaliptic (”orașul blestemat”) și îngrozește cititorul care recunoaște prea puțin din ce știe.
Recenzie de Stelian Țurlea apărută în Amos News, sub titlul Lecturi de weekend: Luna în orașul blestemat.