Dragoș C. Costache
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023
Am pățit două surprize culturale.
Ca să le zic așa. Faine. Că de aia îți și zic despre ele. Că de alea rele suntem cam sătuli, știi cum zic… Prima. Dragoș C. Costache. Cu cartea sa de debut ”În tăcerea nopții”. Așa de mult îmi place când dau de un autor român contemporan care scrie foarte bine… Iar romanul ăsta este foarte bine scris. Un policier. Cu acțiunea care se desfășoară în perioada interbelică din România. Autorul reconstituie foarte bine atmosfera. Și o condimentează cu implicații politice și progresiste, ca să le zic așa (trimiteri la lumea căreia îi zicem acum LGTBQ+). Un roman foarte bun, deci, recomand.
Cristian China Birta pe Facebook
Awais Khan
colecția Lit, Tritonic, 2023
Știați că, în unele zone ale lumii, dacă ești femeie necăsătorită și te vede cineva pe stradă cu un bărbat de mână, poți fi biciuită în piața centrală de față cu toată comunitatea? Sau că, dacă aduci un copil pe lume fără să fii măritată cu tatăl lui, ești înecată într-un râu sau ți se dă foc, pentru că ai adus dezonoare familiei, iar copilul este înecat într-o găleată cu lapte? Pakistanezul Awais Khan vorbește, în romanul său „Dezonoare”, tradus și la noi la Editura Tritonic, despre ce înseamnă să fii femeie în satele și orașele țării sale, unde, dacă nu cumva ai un tată mai deschis la minte care să te apere în fața legilor stupide ale comunității tradiționale, riști să sfârșești înainte de vreme din tot felul de motive care au legătură cu o așa-zisă dezonorare a familiei și a întregii comunități. Un roman care te revoltă, te întristează, dar te și face să te simți recunoscătoare că nu ești în locul acelor femei.
Cristina-Maria Mitrea (4arte.ro) pe youtube
Traian Cosma
colecția Lit, Tritonic, 2023
Cartea aceasta m-a trecut prin mai multe stări: de la dorința de a o abandona (ceea ce eu nu fac în mod normal), până la a râde în hohote la unele întâmplări. Povestirile din a doua jumătate a cărții au mers mult mai repede pentru mine, m-au amuzat mai mult, am văzut ironia din ele și chiar oscilam între 2 și 3 stele, însă povestirile din final au decis. (…) Jean & Jeni a fost singura povestire care mi-a plăcut și pe care am citit-o cu sufletul la gură, însă aceasta nu doar că a avut mai multe pagini, însă a fost cumva și un soi de thriller. Dacă ar fi fost toate povestirile în modul acesta pentru mine ar fi fost perfect. Autorul scrie fain, mi-ar plăcea să-l mai citesc, însă în alt gen de lectură, poate ceva thriller/polițist. Cred că ar scrie ceva fantastic.
ale.citeste pe Instagram
Daniel Timariu
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023
Apărut luna trecută în colecția Mystery & Thriller de la Editura Tritonic, romanul „Un caz de moștenire” al lui Daniel Timariu vine peste cititor cu crime petrecute una după alta în Timișoara și în vecinătate și cu polițiști, profileri și agenți ai unor servcii importante care simt că criminalul este mereu cu un pas înaintea lor. În urma investigațiilor, iese la iveală o rețea vastă de persoane, întinsă în spațiu și timp, care implică traficanți de droguri, diademe cu înscrisuri misterioase, camere secrete, traume și vieți duble. Pe fundal, un portret al Timișoarei și al împrejurimilor și o poveste de dragoste frumos alcătuită, cu câteva scene minunate, mai mult sugerate decât descrise.
Cristina-Maria Mitrea pe semn_de_carte_4arte (Instagram)
Tony Mott
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023
Imi placea ideea de a face o serie dedicata celor 4 anotimpuri, o serie sangeroasa, ceva ce unul ca mine sa poata citi in oricare perioada a anului. Anotimpul mireselor a venit deci ca o surpriza pentru mine. Initial surpriza a fost o usoara dezamagire, insa dupa ce am citit romanul dezamagirea s-a transformat in ceva pozitiv. Da, mi-a placut, chiar daca nu complet. Imediat va explic.Anotimpul mireselor ne spune povestea unui vampir modern. Nu dati cu pietre, nu e CHIAR asa cum va temeti. Sau ar putea fi mai rau. Ideea este simpla: cadavrele gasite, caci sunt mai multe, au toate aceeasi caracteristica si anume li s-a scos tot sangele. Cine le-a omorat a facut-o pentru sangele lor. Cum a facut-o si cum le alegea ramane sa descoperiti singuri.Ca sa explic titlul Anotimpul mireselor, ideea este ca toate victimele au fost imbracate in mireasa (da, erau de sex feminin!) si lasate la vedere in diverse locuri din Brasov. Nu va spun care-s locurile alea, le veti descoperi singuri. (…) Ca sa concluzionez, Anotimpul mireselor este o carte excelenta, care este insa radical diferita de precedentele 4 volume. Pare din alta lume. Nu este mai buna ori mai rea, este la fel de buna ca precedentele 4, dar este DIFERITA. Pare chiar alt gen literar. E drept, are aceleasi personaje, iar Gigi Alexa este LA FEL de dificila. Este un fel de tribut adus romanului clasic cult Dracula, un tribut pe care deopotriva il apreciez si il repudiez. Adica accept un astfel de tribut, ma bucura cand citesc asa ceva, dar parca nu mi l-as fi dorit la aceasta serie.
Emil Călinescu pe CitestE-MI-L (citestemil.ro)
Anamaria Ionescu
colecția Lit, Tritonic, 2017
Crăciunul nu este mereu o imagine comercială, o caravană de la Coca-Cola și un brad plin de luminițe. Pentru Ana, Crăciunul e o cicatrice a unei răni deschise cu puțin înainte de căderea regimului Ceaușescu, când comuniștii i-au adus fratele acuzat de trădare într-o ladă sigilată de lemn. “Crăciunul care nu a mai venit” este filmul victimelor colaterale ale regimului comunist, ale anilor de dezorientare post-regim. Este despre adolescenta devenită femeie, despre experiențele ei și oamenii care intră în contact, despre metamorfoza ei sufletească. Experientele Anei m-au întristat pe alocuri, uneori m-au șocat; am acuzat-o pentru ca n-a fost soția ideală ca mai apoi să o înțeleg. Relatările despre aventurile ei sexuale au fost la granița incredibilului și limbajul o idee cam brut și necizelat pentru gustul meu. Periplul emoțional al Anei a transformat-o într-o femeie dură și independentă, capabilă să supraviețuiască vicisitudinilor sorții, dar cu un preț. “Crăciunul care nu a mai venit” este povestea unui drum inițiatic, a unui grafic oscilant de momente fericite sau triste, dar care merită parcursă.
what.diana.reads pe Instagram
Anca Velicu
colecția Sociologie, Tritonic, 2023
Întâmplarea a făcut ca la începutul pandemiei, în martie 2020, să lucrez împreună cu colegi din mai multe țări la un articol. Cu toții am simțit atunci că ceva extraordinar se va întâmpla și ne-am propus să documentăm acea perioadă. Așa a luat naștere proiectul KiDiCoTi: Kids’ Digital Lives during Covid Times, coordonat de JRC-EC, care a asigurat și fondurile pentru colectarea de date statistice pentru câteva țări, printre care și România. Anul următor am mai participat într-un proiect internațional, tot sub egida Comisiei Europene, de această dată despre educație în perioada pandemică. Bineînțeles, aceste proiecte s-au finalizat cu rapoarte naționale și internaționale, dar am ținut foarte mult să strâng rezultatele acestor cercetări și sub formă de volum care să ofere publicului românesc mai larg o imagine cât mai completă despre folosirea tehnologiilor digitale de către copii în această perioadă.
interviu realizat de Simona Maria Stănescu cu Anca Velicu pe România Socială
Forme de guvernare a situației romilor. Scurt istoric de la Iluminism la Uniunea Europeană
Ionuț-Marian Anghel
colecția Sociologie, Tritonic, 2023
Totodată, deși studiul de față acoperă o perioadă istorică îndelungată (de la mijlocul secolului al XVIII-lea până în anii de dinaintea răspândirii pandemiei de Covid-19), el nu este o istorie a politicilor și programelor adresate minorității rome în acest interval de timp. Astfel de istorii au fost deja documentate. Mai degrabă, studiul urmărește să explice modul în care guvernarea minorității rome a fost problematizată în decursul ultimelor secole, la intersecția diferitelor arte de a guverna, sau a guvernamentalităților în terminologia lui Michel Foucault. Astfel, interesul meu de cercetare nu a fost unul evaluativ ci mai degrabă, interesul teoretic a vizat discutarea programelor, sistemelor de cunoaștere, instrumentelor și tehnicilor de guvernare care au stat la baza diferitelor politici de îmbunătățire a situației romilor în perioade istorice diferite
interviu realizat de Simona Maria Stănescu cu Ionuț-Marian Anghel pe România Socială
Natalia Vasilendiuc, Oana Maria Călin
colecția Comunicare media, Tritonic, 2023
Acest ghid oferă o abordare structurată și accesibilă pentru dezvoltarea abilităților de management de proiect. Prin intermediul exemplelor practice și explicațiilor clare, studenții vor dobândi competențele necesare pentru a planifica, gestiona și evalua proiectele de comunicare cu succes. Un aspect deosebit al acestui ghid este flexibilitatea sa, permițând studenților să se concentreze pe termenii sau instrumentele care îi interesează cel mai mult.
semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 12 (102) / decembrie 2023