Home » Noutăți » Recenzii de noiembrie, 2019

Recenzii de noiembrie, 2019

Iubire în decembrie 89, ediția a II-a

Stelian Țurlea

colecția Lit, Tritonic, 2019

Cu puțin înaintea împlinirii a trei decenii de la evenimentele din decembrie 1989, Editura Tritonic publică ediția a doua a romanului „Iubire în decembrie ’89” de Stelian Țurlea, roman apărut în 2002 și nominalizat atunci pentru Premiile AER. (…) „Romanul lui Stelian Ţurlea este o carte împotriva uitării. Tocmai pentru că ridică o mulţime de întrebări, tocmai pentru că face să fie revăzute (secvenţele de Revo­luţie sunt cinematografice, cu o impre­sionantă forţă a detaliului; de altfel, totul este pus sub incidenţa neliteraturizării, a autenticului), retrăite acele zile ale sfârşitului de an ori de lume. Atâta timp cât nu vom uita, mai avem o şansă. Imaginile nu trebuie să dispară, pentru ca răul să nu dispară din mintea oamenilor!”

recomandare de Constantin Stan pe amosnews

 

EAST OF A KNOWN GALAXY. An Anthology of Romanian Sci-Fi Short Stories

Daniel Timariu, Cristian Vicol, Silviu Genescu, Teodora Matei, Florin Purluca, Milos Dumbraci, Alexandru Lamba, Lucian Dragos Bogdan, Catalina Fometici, Lucian-Vasile Szabo, Ciprian-Ionut Baciu

Convențiile mondiale pot scoate la lumină ficțiunea din țări în care e greu de crezut că există. Această antologie este un astfel de exemplu. Se știe de ficțiunea franceză, spaniolă sau chiar italiană, dar foarte puțin de cea românească. Această antologie își propune să facă cunoscut unui public mai larg ceea ce se face în această țară.

recomandare povestirea Transformare, de Silviu Genescu, de Cristina & Rascunhos pe orascunhos.com

 

 

Omul care s-a jucat cu lumea

Marian Truță

colecția Lit, Tritonic, 2018

Ca aspecte pozitive aș remarca stilul foarte eficient și care nu solicită deloc cititorul, lectura curgând ușor și natural, și construcția singurului personaj. De la un scriitor cu o asemenea experiență, nici nu mă așteptam la mai puțin. Mai multe lucruri nu pot spune despre nuvelă fără a risca să stric plăcerea lecturii celor care nu au parcurs-o încă. Etapele nebuniei lui „L” și ale degradării infrastructurii orașului „K” se succed cumva logic, cu unele elemente picante și interesante.

recenzie de Alexandru Lamba în Gazeta SF

 

Iubire în decembrie 89, ediția a II-a

Stelian Țurlea

colecția Lit, Tritonic, 2019

Un roman cu eroi loviţi de maturitate printre gloanţele lui decembrie ’89, dar lipsit de comploturi, de părinţi securişti, prieteni revelaţi ca terorişti şi spioni de toate gradele, culorile şi etniile? Un roman în care fata nu este violată de anchetatori şi nu se sinucide? În care băiatul nu este racolat de CIA, nu redescoperă reţeaua Caraman şi nu urmăreşte pe bicicletă ditamai camionul cu arabii care <<trag din orice poziţie>>? Cu o seninătate dezarmantă, Stelian Ţurlea are curajul simplităţii, al epicului limpede, economicos, despovărat de mania palimpsestului şi fixaţia contextualităţii exemplar-moralizante.

recomandare de Dan C. Mihailescu pe agentiadecarte

 

 

Johana Gustawsson Block 46Block 46

Johana Gustawsson

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Mi-a plăcut tot, de la personaje, la acțiune, planurile narative trecut-prezent, povestea detaliată și atmosfera întunecată. Block 46 de Johana Gustawsson a fost o lectură brutală, intensă și cu o poveste ce te va surprinde la fiecare pagină. V-o recomand cu mare drag.

recenzie de Andreea Olimpia pe thesymphonyofbooks

 

 

 

 

Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autor, Tritonic, 2019

Nu este pentru prima dată când autorul abordează acest gen de literatură. Un alt roman politic, ”Luna în orașul blestemat”, a apărut în anul 2017 și s-a bucurat de succes. Cartea, o excelentă ficțiune politică, dar și socială, a plasat România într-o posibilă apocalipsă UE, o țară federalizată, condusă de un partid unic. Pentru a ilustra degradarea socială masivă, scriitorul a folosit toate ingredientele specifice unui stat falimentar: „pâine şi circ”, sărăcie, corupţie, droguri, infracţionalitate extremă.

anunț editorial de R.S. pe magnanews

 

Johana Gustawsson Block 46Block 46

Johana Gustawsson

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Mi-a plăcut foarte mult acțiunea de la finalul cărții. Clar personajul meu preferat este Emily, o femeie puternică, ambițioasă, responsabilă și puțin încăpățânată. 5☆/5☆ cărții, fără discuții.

recenzie pe Recenzii.carti

 

 

 

Sună-mă mâine

Lucian Dragoș Bogdan

colecția Cașmir, Tritonic, 2019

Cartea este despre maturitate, iubire adevărată, acceptarea celuilalt exact așa cum este. Autorul are un talent de a creiona niște povești foarte originale, desprinse din realitate. Umorul lui este prezent și de data aceasta. Scenele de umor sunt aparte, foarte originale și îți rămân în minte. Pe lângă poveștile de iubire, care sunt foarte firești, avem parte de adevărate lecții de cultură generală. (…) Vă recomand o carte care este exact așa cum a fost luna octombrie a acestui an zbuciumat: te-a luat prin surprindere cât a fost de caldă, te-a făcut să zâmbești atunci când nu credeai că mai poți și ți-a dat speranță că lucrurile bune vor veni, trebuie doar să ai răbdare.

pre-recenzie de Carolina pe Delicatese literare

 

Le coffreLe coffre

Jacky Schwartzmann et Lucian-Dragos Bogdan

Editor: La Fosse aux ours (Lyon, 2019)

Roman policier écrit à quatre mains.

Alors que le Français (Lyonnais) Schwartzmann narre le volet hexagonal de l’enquête, le Roumain Bogdan retranscrit ce qu’il se passe en simultané dans les Carpates.

L’alternance des deux styles d’écriture est très fluide et sublimée par la forte personnalité de chaque auteur.

Prezentare pe L’influx de Justin 6e

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.