Home » Recenzii » Recenzii de ianuarie, 2022

Recenzii de ianuarie, 2022

Instinct criminal

Thomas Enger

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Mi-a plăcut așa de mult „Instinct criminal” încât nu mai doream să se termine. Am citit cu aviditate fiecare rând, fiecare pagină, așteptând curioasă deznodământul, dar bucurându-mă în același timp de această călătorie excepțională de-a lungul acțiunii. O acțiune plină de suspans, în care suspecții apar și dispar pe rând, în care roata evenimentelor strivește unele personaje și la înalță pe altele și din care, pe de o parte, parcă nu mai vrei să ieși, iar pe de alta abia aștepți ca toate măștile să cadă și să afli cine a declanșat cursul evenimentelor și de ce. (…) Am citit cu mare plăcere „Instinct criminal” de Thomas Enger atât pentru subiectul în sine, cât și pentru atmosferă, pentru personajele de care te atașezi și pentru felul în care autorul a pus în scenă totul. Practic, avem drept cadru larg procesul la care Even este interogat de procuror, iar în cadre mai mici, el povestește totul de la punctul zero până la deznodământul întâmplărilor, prezentând atât faptele concrete, cât și cercetările lui și gândurile și sentimentele trăite de-a lungul evenimentelor. (…) Lectură plăcută și rămâneți vigilenți: lucrurile nu duc într-acolo unde vă gândiți…

recenzie de Cristina-Maria Mitrea pe 4arte.ro

 

Cartea nimicurilor

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autor, Cașmir, Tritonic, 2021

O copertă interesantă cu un puzzle stilizat, un titlu deosebit, mențiunea +18 și descrierea incitantă, iată ingredientele acestui roman. Avem și un element oarecum SF, sau poate mai corect paranormal, pentru că personajul principal al cărții Dani, fost jurnalist, fost scriitor, dispare, fără ca cineva să știe ceva, lăsând în urma lui doar amintiri și multe întrebări și nedumeriri ale prietenillor. Dar ne însoțește pe tot parcursul cărții de undeva de-acolo de sus, dintr-un univers paralel. (…) Povestea de dragoste dintre Antonia și Dani a fost o frumoasă epopee a primei iubiri. (…) Dani duce o viață de boem, două căsătorii ratate, multe amante, alese în special dintre cele fără pretenții, un post de redactor șef cu suișuri și coborâșuri, agape cu puținii prieteni rămași și încercarea de-a scrie o carte de succes. Publică câteva romane, dar succesul se lasă așteptat. Apoi dispariția! (…) Aflăm povești, sentimente, iubiri, trădări, ură, indiferență, toate asezonate cu scene fierbinți (bine integrate în context). O carte a cărei sinceritate și abordare deschisă a sentimenteloe te pune pe gânduri, făcându-te să te regăsești în anumite trăiri.

recenzie de Arci pe literaturapetocuri

 

Instinct criminal

Thomas Enger

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Am avut un feeling bun încă de la început și nu m-am înșelat. Povestea este captivantă, antrenantă și plină de suspans. (…) O înșiruire de crime zguduie comunitatea din Fredheim, Norvegia; iar în lupta lor de a descâlci ițele poveștii, inspectorul șef de poliție – Yngve Mork, împreună cu colegii lui, se lovesc de tot felul de piedici.

recenzie pe cristina_s_reading_corner (Instagram)

 

 

 

Himere

Teodora Matei

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Himere nu numai că este un roman polițist bun, dar are parte de personaje bine închegate, ce își joacă rolul la perfecție, un fir narativ antrenant și un subiect mai mult decât atrăgător. (…) Tare mult mi-a plăcut cartea, mi s-a părut că este cea mai închegată dintre toate de până acum, poate și pentru că scriitoarea le cunoaște toate dedesubturile personajelor carismatice. (…) Cei doi detectivi sunt plimbați de naratoare prin diferite orașe ale țării, cum ar fi Ploiești, Brașov sau Sibiu, astfel că ancheta cazului ia proporții naționale, iar cititorii se aleg cu pasaje turistice ce îi fac pe locuitorii fiecărui acestui oraș mândri că se regăsesc în romanul Teodorei Matei. Atenția la detalii, dar mai ales dialogul îmbibat în umor clasic fac din acest volum o lectură polițistă de neratat pentru toți cei ce îndrăgesc acest gen literar.

recenzie pe ciobanuldeazi

 

Scurt manual pentru editarea lucrărilor științifice

Anca Mihai, Rebeca Cojocaru, Bogdan Hrib

colecția Smart books, Tritonic, 2020

Semnalăm o carte, prima de acest fel, care pune accentul pe editarea volumelor științifice, oferind explicații foarte clare și sfaturi pentru eficinetizarea relației autor-editor. De ce un scurt manual? se întreabă autorii. „Pentru că am încercat să oferim cele mai clare, simple și directe soluții (sfaturi, propuneri, idei) pentru pregătirea unui manuscris științific în vederea publicării. Mai exact am scris despre: tipurile de manuscrise, despre cum se redactează, despre cum se căută (și se găsește) un editor corespunzător domeniului lucrării, despre contracte, despre promovare în social media și la târgurile de carte, despre lansări și conferințe. Și despre multe altele.” Anca Mihai este lector la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București. Rebeca Cojocaru este redactor șef la Tritonic Books. Bogdan Hrib, lector universitar la Facultatea de management a SNSPA, este scriitor, a publicat șapte romane și este și autorul volumului „Editor de unul singur.Management în industria cărții.”

semnal editorial de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Instinct criminal

Thomas Enger

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Un thriller încordat, emoționant și înfiorător, „Instinct criminal” examinează însăși natura răului și ne forțează să răspundem la câteva întrebări: cât de bine ne cunoaștem familiile? Cât de bine ne cunoaștem pe noi înșine? (…) „Instinct criminal” este o lectură relativ scurtă, de puțin peste 300 de pagini, dar „cele mai bune lucruri vin în pachete mici”. Un mic sat norvegian este decorul perfect pentru acest roman. Piesajul își dă impresoa de claustrofobie, este un loc unde bârfa și specula devine adevăr, iar relațiile orășenilor sunt învăluite în minciuni și trădare. Această carte are tot ceea ce își poți dori, fiind un thriller polițist, ce îmbină excelent misterul și suspansul. Romanul a fost rescris de Thomas Enger pentru a putea fi citit și de adolescenți. Cartea nu conține nicio fază explicită și îți lasă doar imaginația să lucreze. Datorită acestei prime cărți pot spune că autorul se află acum pe lista mea de autori favoriți și, în cazul în care vă întrebați, „da”, este o carte pe care aș recomanda-o oricui caută un roman polițist altfel, diferit de tot ceea ce ați citit până acum la atât de multe niveluri.

recenzie de Cristina-Maria Mihai-Marin pe 5oclockbookclub

 

Noir de Timișoara

Ciprian-Ionut Baciu, Lucian Dragos Bogdan, Eugenia Crainic, Catalina Fometici, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Lucian-Vasile Szabo, Daniel Timariu, Cristian Vicol

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2019

Cum sunt o fană a genului noir fiction, îmi place mult că și românii noștri recuperează la capitolul ăsta și reușesc să creeze așa povești captivante. Și cumva am senzația că o și facem foarte bine, având în vedere nivelul nostru de corupție din sistemele de stat și traiul complicat. Inspirația e infinită la noi. Fiecare poveste a avut ceva deosebit, dar nu am rezonat cu toate, că deh gusturile… În viziunea mea, podiumul se prezintă așa:
– Cătălina Fometici cu „Urme de stiletto roșii”. Acțiunea te ține în priză până la final și mi s-a părut o poveste foarte faină despre modul în care acționează Karma.
– Anamaria Ionescu cu „Efectul Baskerville” care evidențiază granița foarte subțire dintre moral și imoral, iar finalul a fost demn de toată acțiunea de pe parcurs.
– Ciprian-Ionuț Baciu cu „Unde ești, Alexandra” mi-a mers direct la inimă și tare aș fi vrut să fie extinsă într-un roman. Am savurat fiecare pagină, mai ales că am beneficiat și de perspectiva suspectului. Iar finalul a fost absolut mind-blowing. Total neașteptat.

recenzie de furdui.raluca pe Instagram

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Mystery and Thriller, Tritonic, 2019

Vă recomand să începeți „Iarna crimelor perfecte” dacă aveți 3-4 ore libere, altfel riscați să uitați de orice aveți programat, pentru că aceasta e o carte care se citește dintr-o ședere și pe care nu o puteți lăsa din mână până la final. (…)Am apreciat felul inteligent, surprinzător în care e gândită dezlegarea cazului, dar ceea ce mi-a plăcut cel mai mult e faptul că pe lângă moartea suspectă mai avem și un alt fir narativ, la fel de interesant, care ține de viața personală a lui Gigi. E prima mea întâlnire cu Tony Mott (dacă excludem colecția de povestiri Noir de Brașov) și cu Gigi Alexa și abia aștept să citesc și celelalte două cărți din serie.

recenzie de julie.anne_is_booked pe Instagram

 

Noir de Brașov

Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Noir de Brasov este o colectie de zece povestiri mystery scrise de zece autori, o carte perfecta pentru fanii genului noir si pentru cititorii care isi doresc o lectura rapida, antrenanta. Orasul de la poalele Tampei reprezinta principala scena in care se desfasoara actiunea celor zece povestiri, acesta fiind martorul mut al numeroaselor povesti de viata ale personajelor imaginate de autori, personaje extrem de realist conturate, construite din lumini si umbre. Avem mistere de descifrat, suspans, dialoguri antrenante si umor…cum altfel daca nu negru. (…) Printre povestirile care mi-au placut mult se numara cele scrise de Lucia Verona ( cu care am facut pentru prima data cunostinta si trebuie sa spun ca m-a impresionat placut), Radu Costescu ( un debutant pe care il felicit pentru suspansul in care m-a tinut!), @tonymott_ ( greu sa nu iubesti ce scrie Tony !), @bogdanhrib si Teodora Matei (m-am bucurat sa-i regasesc pe Anton Iordan, Sorin Matache, Stelian Munteanu, Tony Demetriade si Anabella Paduraru, personaje cu care sunt deja familiarizata). Recomand cartea tuturor celor care vor sa se bucure de o aventura literara „intunecata”, presarata cu rasturari de situatie, drame familiale, anchete alambicate si umor care descreteste fruntile.

recenzie de fata.dintre.file pe Instagram

 

noir-de-bucuresti-povestiri-politisteNoir de București

Danut Ungureanu, Daniel Octavian Bejan, Michael Haulica, Stefan D. Guta, Bogdan Hrib, Daniel Timariu, Ligia Enache, Horia Garbea, Olga Delia Mateescu, Bogdan Teodorescu, Petru Berteanu, Lucia Verona, Tony Mott, Teodora Matei, Dan Radoiu, Anamaria Ionescu, Silvia Chindea, Lucian Dragos Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017

Cuprinsă fiind de febra Noir-ului  și după ce am parcurs cu sufletul la gură Noir de Brașov și Noir de Timișoara, am ajuns inevitabil și în capitală cu Noir de București.
Indemnul scriitorului Bogdan Hrib (cel ce a reunit toate povestirile volumului de față) din descrierea cărții a fost cum nu se poate mai potrivit: „Priviți în jur, s-ar putea să recunoașteți vreun personaj.” Am întâlnit multe astfel de personaje care te trimiteau cu gândul la persoanele reale care au fost sursă de inspirație. Și tocmai limita asta atât de subțire între real și imaginar face ca fiecare povestioară să fie atât de captivantă. (…) De data asta a fost extrem de greu să-mi aleg niște preferate pentru că fiecare poveste m-a impresionat prin ceva anume și multe au fost geniale. Și din nou am avut regretul că majoritatea povestirilor nu sunt romane de sine stătătoare. (…) Totuși țin să menționez câteva povestiri care m-au dat pe spate, fie prin stilul scrierii, fie prin acțiunea imprevizibilă și punerea în scenă:
Dacă într-o seară, vreun zid – Daniel Octavian Bejan, Gâtul din Tei – Michael Haulică, Noapte în Gara de Nord – Ștefan D. Guță, Bătrâna și casa – Bogdan Teodorescu,   Personajul – Anamaria Ionescu

recenzie de furdui.raluca pe Instagram

 

Himere

Teodora Matei

colecția Thriller and Mystery, Tritonic, 2021

Himere este un roman cu o acțiune bine închegată, cu personaje atent construite, atât cele noi, cât și eroii principali, a căror viață este urmărită de-a lungul seriei. Investigația devine prilej pentru autoare și de a prezenta diverse orașe, cu detalii interesante, puncte de atracție, restaurante etc. Sunt făcute și câteva trimiteri la evenimente întâmplate recent – acțiunea are loc în vara lui 2021. Interesant este și că în acest roman apare un personaj – Demetriade – un nume care se regăsește în câteva dintre thrillerele scrise de Bogdan Hrib. Dialogul care se regăsește din abundență în volum, umorul și acțiunea propriu-zisă fac din Himere un roman care se citește pe nerăsuflate.

recenzie de Violeta-Loredana Pascal pe prwave.ro

 

 

Lumânări vii

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

I-am întâlnit prima dată pe comisarul Anton şi pe inspectorul Sorin anul trecut în „Noir de Braşov”. Deşi povestirea a fost scurtă, m-a atras şi mi-am dorit să îi descopăr mai bine. „În mintea comisarului” prezintă mai multe cazuri rezolvate de cei doi într-o delegație la Ploieşti. „Lumânări vii” prezintă un caz mai amplu, o femeie a fost găsită în subsolul unui bloc, spânzurată invers. Ca norocul, femeia a fost găsită la timp, fiind încă vie. De acolo începe căutarea vinovatului. Mi-au plăcut ambele, a doua m-a ținut mai tare în priză, cazul fiind mult mai complicat, cu piste false şi cu un deznodământ neaşteptat. Îmi place să citesc cărți de la noi, totul se simte atât de familiar, bătrânicile curioase şi bârfitoare de pe scară, numele străzilor din Bucureşti, până şi înjurăturile.

recenzie de books.and.nutella pe Instagram

 

Scena crimei

Lucia Verona

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021

Cartea „Scena crimei” s-a dovedit a fi un volum plin de întorsături savuroase, de la personaje cu impact la momente pe care nu le aștepți; fiecare deznodământ mi-a arătat că această poveste a fost scrisă de un ochi fin și o minte antrenată să ne încâlcească nouă socotelile, să ne facă pe noi cititorii dependenți de lectură. Am fost fascinată de croirea crimelor și a inspectării de după, am zâmbit la replicile celor două femei ce s-au completat una pe alta, și am mers pas cu pas către ceva la care nu m-aș fi așteptat. Și chiar dacă aș fi vrut să intervin am rămas un spectator ce a ținut în mână cartea dar a cărei inima a pulsat a curiozitate dezlănțuită, una care nu m-a lăsat să abandonez lectura, pentru că nu ai cum… ideea și suspansul au prevalat. Recomand cu drag volumul celor pasionați de acest gen literar dar și celor care doresc să citească o carte altfel, una ce nu doar că te scoate din rutina existențială dar și te provoacă pentru că e o carte vie ca text și ca intonație.

recenzie de Cristina Apostol pe vorbepentrusuflet

 

Queen Marie of Romania and Colonel Boyle. Confessions

Sorin Cristescu

colecția Istorie, Tritonic, 2016

Boyle este personajul principal care apare vreme de patru luni ca un semizeu în însemnările din 1918 ale Reginei Maria, mai precis de la 20 iulie/2 august, când se instalează convalescent într-o « căsuță țărănească » la Bicaz, până la 26 noiembrie/9 decembrie, când va pleca împreună cu Nicolae Mișu pentru a-l instala pe principele Nicolae la colegiul britanic din Eton. A fost vara dragostei lor pătimașe, care le-a ținut pentru tot restul vieții. Din însemnările Mariei vedem că Boyle a prins slăbiciunea suveranei pentru acte de caritate și atunci se va arăta el însuși de o regească generozitate, dar faptele sunt fapte și colonelul canadian a jucat un rol decisiv în această operă cum nu se mai văzuse, și care va rămâne un model de comportament pentru eternitate, la fel cum prin aceste fapte de caritate Regina va rămâne și ea nemuritoare.

semnal editorial în Buletin editorial Rador, nr. 13 (79) ianuarie 2022

 

30 DE ANI DE ÎNVĂȚĂMÂNT JURNALISTIC ȘI DE COMUNICARE ÎN ESTUL EUROPEI

Romina Surugiu, Adriana Stefanel, Nicoleta Apostol

colecția Comunicare media, Tritonic, 2021

Volumul reunește câteva dintre comunicările prezentate la Conferința regională „30 de ani de învățământ jurnalistic și de comunicare în fostele țări comuniste din Estul Europei. De la cucerirea libertății de exprimare la comunicarea digitală”, organizată între 20 și 21 mai 2021 de către Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (Universitatea din București) în colaborare cu Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării (Universitatea de Stat din Moldova), Departamentul de Radio și Televiziune (Universitatea „Sf. Kliment Ohridski” din Sofia) și Departamentul de Comunicare și Jurnalism (Facultatea de Filosofie, Universitatea din Niš, Serbia). Temele abordate se referă la evoluția învățământului de jurnalism din ultimii 30 de ani și la provocările actuale din domeniul comunicării publice.

semnal editorial în Buletin editorial Rador, nr. 13 (79) ianuarie 2022

 

DIFERENȚE: EXPERIENTE PERSONALE ȘI DINAMICI INTRACOMUNITARE

Madalina Muscă, Mihai Vasile

colecția Antropologie, Tritonic, 2021

Un volum colectiv despre școală și familie într-o comunitate defavorizată. De mai bine de șase ani lucrăm împreună cu părinții și copiii din Dârvari pentru a îmbunătăți situația școlară și familială a acestora. Am adunat în acest timp povești și date despre ce înseamnă să mergi la școală atunci când familia ta se află într-o situație socială vulnerabilă. Suntem conștienți că toate problemele pe care le-am întâlnit nu sunt singulare, au cauze sistemice, că sunt zeci, sute de alte comunități în situații similare și că este nevoie de o abordare sistemică pentru a rezolva cu adevărat cauzele ce împiedică accesul multora la o educație de calitate și le limitează șansele la o viață decentă. Ne-am dorit să putem prezenta unei audiențe cât mai largi realitatea pe care am cunoscut-o în cadrul activităților noastre.Cartea de față ne permite să prezentăm concluziile noastre și, cel mai important, să oferim un spațiu de reprezentare pentru vocile și experiențele directe ale celor implicați: părinți, copii și cadre didactice.

semnal editorial în Buletin editorial Rador, nr. 13 (79) ianuarie 2022

 

Patimile doamnei ministru. Al cincilea volum din seria Stelian Munteanu

Bogdan Hrib

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2016

Dar Patimile doamnei ministru – chiar dacă mai nostalgic decât celelalte romane din serie – nu e un roman de dragoste, e un roman despre spioni și crime care cer cu încăpățânare să fie rezolvate pentru că nu te lasă să dormi noaptea – pe mine cel puțin nu m-a lăsat. Este totodată un roman care te plimbă mult, ca mai toate romanele scrise de Bogdan Hrib și care m-a făcut, deși n-am fost niciodată înainte interesată să ajung în Danemarca, să-mi pun pe lista de rezoluții un city break în Copenhaga. (…) Iar acum revenind la chestii mai serioase: povestea a fost demențială, Toni m-a făcut să vreau să-i dau hug, perioada aia de 2013-2014 descrisă de autor prin ochii lui Stelian Munteanu mi-a trezit emoții ciudate (…) Ce mi-a plăcut: Partea a doua de la prima la ultima virgulă. Copenhaga lui Toni Demetriade, Toni care cumva m-a atras ca personaj încă de la început mai mult decât Munteanu, forța – cred că e un roman care tocmai prin faptul că își dă voie să fie sensibil devine mai plin de forță – twist-ul, deși l-am mirosit, sau poate tocmai pentru că l-am mirosit, a fost de film. Și dacă tot vorbim de film, felul în care Bogdan Hrib își scrie romanele în așa fel încât cititorul are senzația nu doar că le citește, ci că le urmărește pe un ecran.

recenzie pe blutopia

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.