Home » Recenzii » Recenzii de ianuarie, 2024

Recenzii de ianuarie, 2024

Trei într-o rablă. Și Papi

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2023

Musiu autorul este una din feblețile mele. Căci scrie cu un umor teribil. Și asta îmi place la modul corespunzător. În această carte este despre periplul unora la începutul anilor 90. Prin Bulgaria și prin România. Și atmosfera acelor ani este reprodusă excelent. Și cu un umor care te faci să râzi întru-una.
Cu ce am rămas din carte: mi-am adus aminte că, totuși, România a evoluat imens în acești 30 de ani trecuți de la Revoluție. Doar că am pățit faza clasică: atunci când cada ți se încălzește treptat și încet nu simți când ajungi să fierbi…

Cristian China Birta pe blog personal

 

În tăcerea nopții

Dragoș C. Costache

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

Un policier. Cu acțiunea care se desfășoară în perioada interbelică din România. Autorul reconstituie foarte bine atmosfera. Și o condimentează cu implicații politice și progresiste, ca să le zic așa (trimiteri la lumea căreia îi zicem acum LGTBQ+).
Cu ce am rămas din carte: cât de greu trebuie să fi fost pentru o lesbiană să lucreze ca polițistă în Bucureștiul interbelic…

Cristian China Birta pe blog personal

 

 

Comunicarea băncilor centrale prin intermediul rețelelor sociale online. Studiu de caz: banca națională a României

Ana-Maria-Violeta Voloc

colecția Comunicare media, Tritonic, 2023

Iată o temă rar abordată în lucrările de specialitate din România, comunicarea băncilor centrale constituie un domeniu de analiză relativ recent, remarcându-se prin potențialul demonstrat în descifrarea poveștii din spatele unor instituții care obișnuiau, în urmă cu mai bine de două decenii, să se închidă într-un „turn de fildeș”. Lucrarea de față le permite cititorilor să privească dincolo de ziduri și să pătrundă într-un univers al comunicării instituționale explorat de puțini cercetători, având în vedere nivelul ridicat de abstractizare a informațiilor transmise de către o bancă centrală. În prezent, băncile centrale sunt mai deschise și mai transparente în procesul de comunicare externă, dar drumul parcurs până în acest moment a fost destul de lung și continuă să fie unul plin de oportunități și de provocări.

Stelian Țurlea pe amosnews

 

Anotimpul mireselor

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

La cat de mult am vorbit despre ea pe aici, as fi surprinsa daca nu ati cunoaste o deja pe autoarea mea preferata din toate timpurile, minunata si neegalata @tonymott. Care stiti ce a facut? A scris si volumul 5 din seria „Gigi Alexa”! Exaaact!! 5 volume de crime, investigatii, politisti, tot felul de situatii dubioase si tot 5 volume de Gigi care elucideaza misterele. De data aceasta, crimele sunt mai ciudate ca niciodata. Fete ucise prin exsanguinare (extragerea sangelui), imbracate frumos in mirese si lasate undeva prin Brasov. Ce nebunie mai este si asta? E nevoie de creier ca sa te duca atat de bine capul sa faci toate legaturile. Si cine credeti ca-l are pe tot (de creier zic)? Gigi, normal. (…)Dupa ce am terminat de citit volumul 4, am spus ca imi place felul in care a evoluat Gigi ca persoana. Ei bine, acum imi place si mai mult. E altceva. E bine! Gigi este intruchiparea evolutiei frumoase, demonstreaza ca se poate, daca lucrezi cu tine, daca faci pace CU TINE, poti deveni invincibil. Sunt tare mandra de Gigi in acest moment.

iammadaaaa pe Instagram

 

Ghid de management de proiect pentru studenții la comunicare

Natalia Vasilendiuc, Oana Maria Călin

colecția Comunicare media, Tritonic, 2023

Ghidul de management de proiect pentru studenții la comunicare reprezintă o resursă vatoroasă pentru cei interesați de acest domeniu, Manualul sintetizează conceptele cheie din managementul de proiect, furnizând studenților instrumentele necesare pentru a înlelege și aplica eficient aceste principii în contextut comunicării. Acest ghid oferă o abordare structurată și accesibilă pentru dezvoltarea abilitățitor de management de proiect. Prin intermediut exempletor practice și explicațiilor, studentii vor dobândi competențele necesare pentru a planifica, gestiona și evalua proiectete de comunicare cu succes. Un aspect deosebit al acestui ghid este flexibilitatea sa, permițând studenților să se concentreze pe termenii sau instrumentele care îi intereseaza cel mai mult.

Stelian Țurlea pe amosnews

 

În tăcerea nopții

Dragoș C. Costache

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

Un alt debut care nu ar trebui să treacă pe sub radarul nostru este În tăcerea nopții (Tritonic) de Dragoș C. Costache – un roman polițist aparte, plasat într-un București interbelic alternativ, în care un asasinat politic cu mize mari este investigat de prima femeie detectiv a capitalei, care este, în secret, și o persoană queer.

Victor Cobuz pe blog Cărturești

 

 

Trei într-o rablă. Și Papi

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2023

Pe principiul „Trei într-o barcă” (fără a mai socoti și câinele)” de Jerome K. Jerome, un roman în care trei prieteni și un câine pornesc într-o aventură pe Tamisa, Dănuț Ungureanu ne aduce volumul „Trei într-o rablă. Și Papi”, în care ne delectăm cu aventurile unui grup de prieteni în anul de mare însemnătate pentru România, 1990. Astfel, cei care am prins acele vremuri, avem ocazia să ne amintim de mineriade, de glumele care circulau pe seama unui politician de mare importanță, de „ajutoarele” venite din Occident, de stilul descurcăreț al românului, de produsele pe care le cumpăram de pe la diverși cetățeni întreprinzători care le aduceau din Bulgaria, de afacerile mai mult sau mai puțin cinstite care răsăreau ca din apă odată cu căderea comunistumului, dar și de metehnele care se mențineau țepene din vremurile de tristă amintire și nu se dădeau duse nicicum, deși peste țara asta trecuse o revoluție care o zguduise din temelii. (…)Dacă erați suficient de mari în 1990 și în perioada imediat următoare și vreți să vă amintiți cu amuzanent de felul în care mergea viața după Revoluție sau dacă v-ați născut mai târziu și vreți să aflați cu ce se îndeletnicea lumea pe atunci, vă recomand cu drag „Trei într-o rablă. Și Papi” de Dănuț Ungureanu.

Cristina-Maria Mitrea pe 4arte.ro

 

Marea despărțire

colecția Cașmir, Tritonic, 2023

Danut Ungureanu, Anamaria Ionescu, Mirela Oprea, Teodora Matei, Lucian-Dragos Bogdan, Daniel Timariu, Bogdan Hrib

“Marea despărțire” aduce împreună șapte dintre cei mai iubiți autori de la @tritonicbooks într-un volum plin de mister, răsturnări de situație și iubire💕. Volumul este unul alert, iar povestirile se citesc dintr-o singură suflare. Mi-a făcut plăcere să redescopăr autorii mei români preferați prin prisma acestui volum(Teodora Matei, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu și Lucian-Dragoș Bogdan) și pot spune că și de această dată am rămas plăcut surprinsă. Deși cele 7 povestiri au în centru iubirea, mi-a plăcut faptul că aceasta se îmbină cu misterul și fantezia, dând naștere unor povești unice.

anaread.s pe Instagram

 

DezonoareDezOnoare

Awais Khan

colecția Lit, Tritonic, 2023

Deschizând ușa către o lume în care tradiția și modernitatea se ciocnesc în mod brutal, „DezOnoare” de Awais Khan își începe povestea cu o scenă tulburătoare, punând în prim-plan o realitate înfricoșătoare dintr-un mic sat pakistanez. În vârstă de șaisprezece ani, Abida trăiește sub umbra unor reguli stricte, dar spiritul ei sfidător și dorința de a-și construi propriul destin îi împing limitele. (…) Cu o abordare sensibilă, Khan aduce la lumină nu doar tragedia individuală a personajelor sale, ci și suferința multor femei din societatea pakistaneză. Chiar dacă pași au fost făcuți pentru a eradica această tradiție odioasă, „DezOnoare” reamintește cititorilor că bătălia nu este câștigată încă în totalitate. Prin această carte, Khan își propune să sensibilizeze cititorii asupra persistenței acestei practici îngrozitoare și să îi încurajeze să acționeze pentru a pune capăt acestei nedreptăți crunte.

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

Țara și vinul

Marinela Ardelean

colecția Comunicare media, Tritonic, 2023

Vinul este privit din ce în ce mai mult în întreaga lume ca unul dintre elementele care definesc calitatea vieții. Pentru români, vinul este chiar mai mult decât atât, este un element de identitate națională. Este ceea ce demonstrează autoarea acestei cărți, analizând relația dintre brandul de țară, capitalul brandului de țară și imaginea brandului de țară, pe de-o parte, și promovarea vinului românesc, pe de altă parte. Marinela Ardelean, cu grație și rigoare, și-a dobândit nu numai statutul de ambasador al vinului românesc, ci și pe acela de formator autorizat pentru educarea consumatorilor și pentru dezvoltarea culturii vinului în România. Această carte împlinește eforturile pe care autoarea le-a dedicat cu perseverență și eficiență remarcabilă acestor scopuri nobile, pentru care merită aprecierea tuturor iubitorilor de vin. (Valeriu Stoica, coperta 4)

Stelian Țurlea pe mediafax

 

DezonoareDezOnoare

Awais Khan

colecția Lit, Tritonic, 2023

În loc să vă povestesc despre întâmplările din carte, cum fac de obicei în recenzii, mă voi focusa mai mult pe ce m-a făcut să simt și stările pe care mi le-a declanșat. Cred că astfel vă pot convinge să o încercați! (…) ▪Curiozitate – pentru stilul de viață din Pakistan, cultură și obiceiuri. Știu că nu sunt reflectate în totalitate și chiar ar putea să mă facă să-mi dezvolt un stereotip, dar după ce am avut ocazia să vorbesc cu autorul cărții, mi s-a adeverit că din păcate mai există destul de multe astfel de cazuri, mai ales în zonele mai puțin dezvoltate ale țării. (…) ▪Revoltă – că femeile sunt desconsiderate, discriminate, denigrate, abuzate, nedorite. (…) ▪Admirație și speranță – că în toată această lume înfiorătoare (de multe ori), există persoane care au curajul de a face lucrul corect, de a-și urma valorile, de a-și exersa bunătatea, chiar dacă uneori e periculos, împotriva așteptărilor sociale sau pur și simplu fără un motiv anume. Nu vă zic mai multe, vă încurajez din inimă să citiți această poveste de viață, să asociați simțirile mai sus descrise cu diferite pasaje și să veniți înapoi către mine cu părerile voastre.

Bianca pe Instagram

 

Războiul ca spectacol

Dan Constantin Mireanu

colecția Comunicare media, Tritonic, 2023

Junalist militar, cu o bogată experiență în zonele de conflict, domnul Constantin Mireanu ni se arată în această carte în ipostaza de redutabil cercetător și analist al reprezentărilor mediatice ale războiului. După ce ne avertizează că există „o diferență de planuri ontologice” între războiul ca fapt real și imaginea mediatică a acestuia, autorul își folosește competențele analitice pentru a ne explica modul în care războiul, cu întregul său cortegiu de violențe, atrocități și drame umane, este transformat în narațiuni și imagini care îmbracă forma unui spectacol interesant și atractiv, menit să stârnească emoții și să orienteze publicul spre o anumită interpretare a faptelor. Autorul își focalizează analizele pe două instanțe ale acestui proces de transfigurare: relatările jurnaliștilor de la fața locului și apoi multiplele „prelucrări” ale acestor date primare de către laboratoarele sistemului mediatic (selecții, asocieri și montaje ale imaginilor, cadraje mediatice și diverse „puneri în scenă”). În final, autorul ne oferă o suită de ample interviuri cu importanți jurnaliști de război, care vorbesc cu sensibilitate și implicare despre dramatica lor experiență umană și profesională din teatrele de operații, iar mărturiile lor conferă o valoare în plus acestei cărți-document.

Stelian Țurlea pe mediafax

 

Comunicarea băncilor centrale prin intermediul rețelelor sociale online. Studiu de caz: banca națională a României

Ana-Maria-Violeta Voloc

colecția Comunicare media, Tritonic, 2023

Iată o temă rar abordată în lucrările de specialitate din România, comunicarea băncilor centrale constituie un domeniu de analiză relativ recent, remarcându-se prin potențialul demonstrat în descifrarea poveștii din spatele unor instituții care obișnuiau, în urmă cu mai bine de două decenii, să se închidă într-un „turn de fildeș”. Lucrarea de față le permite cititorilor să privească dincolo de ziduri și să pătrundă într-un univers al comunicării instituționale explorat de puțini cercetători, având în vedere nivelul ridicat de abstractizare a informațiilor transmise de către o bancă centrală. În prezent, băncile centrale sunt mai deschise și mai transparente în procesul de comunicare externă, dar drumul parcurs până în acest moment a fost destul de lung și continuă să fie unul plin de oportunități și de provocări.

Stelian Țurlea pe mediafax

 

În mintea comisarului

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017

„În mintea comisarului”, scrisă sub forma unor narațiuni parțial adevărate, parțial inventate pentru a-l ajuta pe comisarul Anton Iordan să-și recapete memoria, oferă cititorilor o călătorie captivantă prin lumea crimei și a investigațiilor polițiste, prezentând o imagine vibrantă a personajelor și a orașului Ploiești. Stilul autoarei, combinând misterul, tensiunea și o doză de umor subtil, contribuie la crearea unei opere cu adevărat memorabile.

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

Tot timpul din lume

Teodora Matei

colecția Cașmir, Tritonic, 2017

Această prezentare sugestivă și intrigantă a iubirii ca subiect literar creează un cadru misterios și profund. Cartea ne indică faptul că cercetarea iubirii și a morții are consecințe distincte pentru personajele Ava, Aidan, Clara și Marek, iar muzica reprezintă un element central în această poveste. Autorul explorează ideea că viața este asemenea unui concert pentru pian, sugerând că există armonie și disonanță, bucurie și tristețe, în același fel în care se întâmplă într-o compoziție muzicală. De asemenea, se pune întrebarea provocatoare cu privire la eternitate: muzica este prezentată ca fiind veșnică, dar ce se întâmplă cu iubirea? Este la fel de eternă sau are un destin diferit? Această abordare a temelor fundamentale precum iubirea, moartea și viața este captivantă și lasă cititorul cu multe întrebări. Cum se leagă căutarea iubirii și a morții de descoperirea vieții sau a muzicii? Cum vor influența alegerile personajelor destinele lor și cum vor interpreta ideea de eternitate în contextul acestui univers creat de autor?

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

VIAȚA ȘI CRIMELE LUI GEORGE SHAKEBAG sau MOARTEA JOACĂ TABLE

Lucia Verona

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

Dramaturg de prim rang, traducătoare de cursă lungă a pieselor lui Shakespeare și ale contemporanilor săi și consacrată autoare de literatură polițistă – creatoare a memorabilelor personaje Stella Marian-Harrington și Anticarul – Lucia Verona ne încântă încă o dată cu imaginația ei debordantă în Viața și crimele lui George Shakebag, un roman ce ne transportă din România zilelor noastre în Anglia celei de-a doua jumătăți a secolului al XVI-lea și înapoi în România. Un policiér ingenios de mare suspans. (George Volceanov)

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr 1 (103) / ianuarie 2024

 

DezonoareDezOnoare

Awais Khan

colecția Lit, Tritonic, 2023

Migrând de la adâncurile Pakistanului rural, afectat de sărăcie și fervoare religioasă, la străzile periculoase ale supraaglomeratului Lahore, DezOnoare este o poveste despre familie, despre spiritul de neînfrânt al iubirii în multe dintre formele sale… o poveste despre curaj și reziliență, atunci când totul pare pierdut, și despre focul nestins care luminează lupta unei tinere femei pentru schimbare. O tânără sfidează convențiile într-un mic sat din Pakistan, cu rezultate devastatoare pentru ea și familia ei. DezOnoare este un roman uimitor, incredibil de frumos, despre curaj, familie și sensul iubirii, atunci când totul pare pierdut. (…)

Awais Khan a fost premiat pentru lucrări mult apreciate de critici, precum In the Company of Strangers și DezOnoare. Drepturile audio pentru In the Company of Stranger au fost achiziționate de Isis Audio și publicate în 2021, iar drepturile de film/TV au fost achiziționate de către Pikchur TV, iar filmările urmează să înceapă în 2024. Este directorul fondator al The Writing Institute și a susținut prelegeri despre scriere creativă la Universitatea Oxford, Universitatea Durham, Universitatea Americană din Dubai, Universitatea Canadiană din Dubai, Colegiul Kinnaird etc. Autorul face parte din juriul premiilor Gwyl Crime Cymru Novel Prize și Cheshire Novel Prize și a fost pe lista lungă pentru Short Story Dagger în 2022.

semnal editorial în: agentiadecarte, radioromaniacultural, dcnews, bookhub.ro, prwave, 9vremparinti.ro, randurileevei, ultima-ora.ro, ziarulmetropolis

 

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.