Home » Noutăți » Recenzii de martie, 2019

Recenzii de martie, 2019

3. 5 povestiri

Ciprian-Ionuț Baciu, Lucian-Vasile Szabo, Daniel Timariu

Colecție de povestiri, Tritonic, 2018

Faza mișto e: ori am ales eu cartea bună spre foarte bună, pentru că toate cele trei povestiri (…) îs foarte bune. Le-am citit și-am zis: wow! Bravo, Tritonic, că scoateți astfel de cărți. Cum ar veni, pe mine m-ați convins. O editură care face asta mi se pare foarte tare!

recomandare de Cristian China Birta pe blog personal

 

 

 

Cavalerii timpului – Inițierea

Mirela Oprea

Colecția Cașmir, Tritonic, 2018

Cavalerii timpului: Inițierea este o carte care te intrigă, se joacă cu emoțiile tale și care-ți pune, cu adevărat, imaginația la treabă. Psihicul este cel care luptă cel mai intens. Totuși, asta nu înseamnă că nu există și pericole fizice… (…) este un fantasy pe care-l citești cu plăcere, foarte repede, iar apoi îți dorești să nu îl fi terminat. Autoarea s-a întrecut pe ea însăși cu această serie! Un prim volum deosebit, alert, cu o mare doză de umor integrată perfect chiar atunci când era nevoie de ea. (…) O împletire de maestru între fantasy, mit, legende și basme fără fundament, îmbinate cu evoluția spre modernitate. O lectură impresionantă!

recenzie de Geo Marcovici pe Just reading my books

 

Un străin în regatul Assert

Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Încă o carte încântătoare în cadrul Blogosferei. Sunt extrem de fericită când citesc povești frumoase. Și nu, nu am greșit cu nimic, căci volumul de față exact asta este: un basm steampunk.

recenzie de Halona Keane pe Nantan Lupan

 

 

 

Un străin în regatul Assert

Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Nu îmi dau seama nici ce am citit și nici ce și-ar fi dorit autorii să scrie. Dacă este o carte pentru copii, așa cum sună, ar fi trebuit marketată ca atare, ar trebui ștearsă cu totul cel puțin o scenă, și ar mai trebui totuși o editare serioasă pentru clarificarea unor lucruri și stabilirea unui fir narativ principal, exploatat și dezvoltat corespunzător. Dacă totuși nu este pentru copii, doar sună așa în mod neintenționat… e cam nasol și nu știu ce altceva să mai spun. Îmi pare rău.

recenzie de Iulia Albota pe blog personal

 

Un străin în regatul Assert

Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Sunt câteva easter eggs presărate de-a lungul lui, referințe la diverse elemente ale culturii din lumea noastră. Ba chiar scena luptei finale cu balaurul mi-a amintit puțin de un episod din Star Wars și sunt tare curioasă dacă asta a fost intenția autorilor. La fel cum sunt curioasă dacă finalul care introduce câteva personaje noi și misterioase are rolul de a pregăti terenul pentru o continuare. Dar și cu continuare, și fără, recomand Un străin în Regatul Assert celor pasionați de experiementele literare, celor care vor să încerce să descopere un basm reinterpretat și celor care nu se atașează prea tare de personaje, ci citesc mai mult pentru idei.

recenzie de Georgiana Vlădulescu pe Jurnal de cititoare

 

Un străin în regatul Assert

Teodora Matei, Lucian Dragoș Bogdan

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Un strain in Regatul Assert, nu doar că este un roman cu o scriitură ce denotă experiență, ci și îndrăznește să prezinte o lume destul de aparte în care magia și tehnologia se întrepătrund pe un fundal steampunk. Destul de mult peste ce se scrie la noi. Descrieri cuprinzătoare, deși uneori sumare, infodump introdus mai mult sau mai puțin subtil, dialoguri care împing acțiunea sau oferă informații ce adaugă atât substanță, cât și culoare firului narativ. Există și un strop de umor, sub formă de referințe, nume sau întâmplări. Personajele sunt clișee, dar nu poate fi negată diversitatea lor – paralela dintre cele trei fete e făcută cu eleganță (de două ori), iar numărul miturilor folosite este impresionant.

recenzie de Silviu-Mihai Gheorghe pe Assassin CG

 

Blestemul manuscrisului, ediția a-III-a

Bogdan Hrib, Răzvan Dolea

Colecția Premium, Tritonic, 2016

„Blestemul manuscrisului” nu duce lipsă de nimic la capitolul general carte de ficțiune. Protagonistul, Stelian Munteanu, s-a instalat deja confortabil pe lista personajelor îndrăgite, iar aventurile lui, de tot soiul, pentru că este un bărbat nestatornic, sunt palpitante și interesant de descoperit. Bineînțeles că cei doi autori au făcut o echipă formidabilă și pe lângă scenariul demn de Bogdan Hrib, cel conturat de Răzvan Dolea nu este mai prejos, rezultând într-o carte căreia nu îi găsești elemente care să nu îți placă.

recenzie de Alina Dinu pe Idei la întâmplare

 

Gripa spaniolă

Petru Berteanu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Remarcam în prezentarea acelui roman (într-un text apărut chiar la această rubrică) (“Efectul Mandela”) stilul autorului şi mai ales reuşitele sale descrieri ale unui Bucureşti neştiut sau chiar uitat. (…) Cam acelaşi lucru trebuie să remarcăm şi în cartea de faţă, a doua a trilogiei, apărută în 2018, alcătuită tot din trei poveşti – „La zidul morţii”, „Între patru pereţi” şi „În căutarea străbunicilor pierduţi”.(…) Spuneam că şi în acest volum Bucureştii, mai ales vechiul oraş, apar în pagini admirabile – sunt pagini memorabile despre Târgul Moşilor „îngropat fără fast sub moloz”, cu circul cu acrobaţi şi caracatiţa uriaşă din plastic şi metal. Sau despre cimitirul „Reînvierea”.

recenzie de Stelian Țurlea pe mediafax.ro

 

Noir de Timișoara

povestiri reunite de Daniel Timariu

Colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Apariție surpriză la editura bucureșteană Tritonic: Noir de Timișoara. Cartea este o antologie de proză, realizată de către scriitorul timișorean Daniel Timariu, care îi are ca autori pe Teodora Elena Matei, Anamaria Ionescu, Eugenia Crainic, Cătălina Fometici, Lucian-Vasile Szabo, Cristi Vicol, Ciprian Ionuț Baciu, Lucian Dragoş Bogdan, Bogdan Hrib și Daniel Timariu.

“Antologia oferă zece viziuni distincte despre o Timișoară – ca să parafrazez un serial celebru – aflată între lege și ordine. Povestiri scrise de timișoreni, dar nu numai, aflați în plină afirmare ca scriitori de mystery & thriller. Titlul este un fel de capcană. Da, cartea le este adresată timișorenilor, dar adevărul e că îi vizăm pe toți iubitorii de mystery & thriller. Mai ales că volumul urmează altora două: Noir de București și Gastro Noir”, ne-a spus Daniel Timariu.

semnal editorial de Robert Șerban în Banatul azi

 

Când penele rosii vor plânge. Ciudatul caz al umbrelor

Lucian Dragoș Bogdan, Daniel Timariu

Colecția SFFH, Tritonic, 2018

Textul lui Lucian-Dragoș Bogdan are un titlu descumpănitor: Când penele roșii vor plânge. Însă pe măsură ce lectura înaintează aflăm că nu este doar o metaforă, ci un fenomen natural la un neam de păsări cu totul inventate. Este și avertisment, dar și un destin implacabil (…) Este neantul, care face inutilă și ridicolă orice vanitate. (…) Dacă Lucian-Dragoș Bogdan aduce în fața cititorului una dintre cele mai bune proze SF scrise în ultimii ani, Daniel Timariu întoarce foaia (coperta, cartea!) cu o nuveletă fantasy de cea mai bună calitate, intitulată Ciudatul caz al umbrelor. (…) Se conturează astfel un univers ficțional complex, cu personaje puternice, deși autorul are grijă să ecraneze puțin aceste elemente, mizând uneori pe acțiune și pe mici capcane ale insolitului banal. Nu este o surpriză că textul este de o bună calitate literară, uimește oarecum evoluția rapidă a scrisului la Daniel Timariu, un autor profund, însă ușor de citit!

recenzie de Lucian Vasile Sazbo în Helion online #94 / martie 2019

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.