Home » Noutăți » Recenzii de martie, 2020

Recenzii de martie, 2020

Editor-de-unul-singur_rgbEditor de unul singur. Management în industria cărții

Bogdan Hrib

colecția Smart Books, Tritonic, 2018

Un fel de manual al editorului și un excelent compendiu pentru cine vrea să se apuce să-și înființeze o editură. Adică cine nu are ce face cu banii și vrea bătăi de cap zilnice și neîntrerupte. Cel puțin acesta este mesajul care răzbate dintre rânduri, ba chiar autorul o spune și răspicat de câteva ori, după 25 de ani de activitate în domeniul editorial, o editură, faliment, reorganizare, succese, reușite, nopți nedormite și satisfacții deosebite.

recomandare de Liviu Szoke pe Facebook

 

 

Confesiuni. Din culisele unei lumi disparute. Radu Țoancă în dialog cu Dan Amedeu Lazarescu

Radu Țoancă

colecția Istorie, Tritonic, 2018

Dar părțile bune ale cărții sunt nenumărate. În afara introducerii surprinzătoare despre care am amintit, foarte utilă, cartea este doldora de informații prețioase despre prima parte a secolului trecut – și chiar despre perioada post 89 – din primă sursă cele mai multe ori, aproape ca un fel de jurnal. (…) Aproape în fiecare din aceste teme/capitole apar informații inedite, ceea ce nu e numai surprinzător, dar și util. Și bineînțeles portrete surprinzătoare ale unor personalități politice. Și concluzii argumentate, de genul: „Catastrofa politică a țării noastre în ultima jumătate de veac nu-și are decât congenital vreo relație cu ethosul românesc.”

prezentare de Stelian Țurlea pe amosnews

 

Zodiac. A Noir Novel from Romania

Anamaria Ionescu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Stylistically the novels differ: Zodiac is pacey, impatient, international, with a touch of a Bond fantasy. Living Candles is much more low-key, quieter, understated. And dangerous. Both books, however, are strongly anchored within the recent history of Romania which demonstrates itself in the social attitudes and past perceptions of women.

 

 

 

 

Living candles. A mystery story from Romania

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Female characters seem to be in the background of the society, essential yet not recognised for their own abilities. There’s a hint of fury in a female assassin and eagerness of a young pathologist to make a mark in a man’s world. Nevertheless, machismo rules on most of the fronts. Anamaria Ionescu and Teodora Matei observe what happens around them, and are fully aware of all changes.

review by Ewa Sherman on nordiclighthouse.blog

 

 

The greek connection

Bogdan Hrib

colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2011

Bogdan Hrib’s varied career encompassed the professions of photographer, journalist, lecturer and book publisher as a co-founder of Tritonic Publishing Phillips. He has been instrumental in bringing other Romanian crime writers into English publication. He also contributed short stories to and edited several crime fiction collective books such as: Noir de Bucuresti, GastroNOIR and Noir de Timisoara. His debut as a crime fiction writer came in 2007 with Filiera greceasca / The Greek Connection.

presentation by Ewa Sherman on nordiclighthouse.blog

 

 

Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2019

Lectura urmărește un tânăr, Andreas, cu un IQ foarte ridicat care vrea să trăiască la maxim și să descopere tot ceea ce lumea are de oferit. Dar acesta alege să încerce politica, un mediu ce curând va descoperi că nu este ceea ce păre a fi, unde aparențele sunt totul și unde se fură și minte într-o veselie. (…) Caracteristicile principale ale cărții sunt absurditatea și umorul negru, care uimesc cititorul prin detaliile uimitoare ale unei comunități corupte ce de multe ori nu părea foarte departe de realitatea pe care o trăim în zilele noastre.

recenzie pe ciobanuldeazi

 

Noir de București

Danut Ungureanu, Daniel Octavian Bejan, Michael Haulica, Stefan D. Guta, Bogdan Hrib, Daniel Timariu, Ligia Enache, Horia Garbea, Olga Delia Mateescu, Bogdan Teodorescu, Petru Berteanu, Lucia Verona, Tony Mott, Teodora Matei, Dan Radoiu, Anamaria Ionescu, Silvia Chindea, Lucian Dragos Bogdan

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2017

Am fost foarte fericită să descopăr stilul unic al fiecărui scriitor și să pătrund în mintea lor, astfel, reușind să-mi aleg și niște preferați, ale căror opere mi-au rămas în minte și în suflet și despre care aș fi foarte fericită să vă vorbesc și vouă, într-atât încât să vă pot convinge să dați o șansă cărții.

recenzie pe angelswithbooks

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Este un mystery story super captivant. (…) Mi-a plăcut foarte tare faptul că Tony a ales să ne țină atenți la întreaga acțiune, ducându-ne alternativ  prin poveștile fiecărui personaj. Acestea sunt descrise atât de bine încât îi poți vizualiza foarte ușor. Descrierea nu este nici prea complexă, dar nici superficială. Este perfectă. Ori pentru mine a fost.

recenzie pe mydigitalbubble.ro

 

 

 

Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2019

Subiectul este în sine o paranghelie: viața politică dintr-o Românie imaginară (bine, nu e că nu poți face o paralelă de un perpendicularism desăvârșit cu anumite personaje politice de pe la noi). Dar combinația dintre răhățișurile politicie și experimentul ăsta (despre care nu vă zic nimic, aș strica toată paranghelia) este excelentă. Bref, dacă aveți chef să râdeți la modul corespunzător, luați cartea asta. Sau luați altele, doar să citiți!

recomandare de Cristian China-Birta pe Facebook

 

 

Luna in orasul blestemat de Danut UngureanuLuna în orașul blestemat

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2017

Dănuţ Ungureanu este unul dintre cei mai inteligenţi scriitori români, inteligenţă dublată de o mare sensibilitate, contrazicând cumva faptul că profesia lui de bază este cea de inginer. În fiecare dintre scrierile date la iveală până acum, povestiri sau romane, se vede repede că are o ştiinţă deosebită de a construi structuri narative, de a pune în scenă personaje de o mare diversitate, de a alimenta intrigi şi de a introduce nuclee de suspans pentru a dinamiza acţiunea. (…) Te şi sperii când observi că ficţiunea din Luna în oraşul blestemat nu este departe de realitatea curentă, anticipată cu atâta… realism! Limbajul este frust, dur, divers, fără a fi însă vulgar, contribuind decisiv la caracterizarea personajelor, ceea ce arată rafinament scriitoricesc. Desigur, personajele sunt individualizate şi prin caracteristicile fizice, prin ticuri şi obişnuinţe, conturând o lume pestriţă, savuroasă, cumva ireală. Printre aceşti suberoi sau promisiuni de eroi literari evoluează oameni cum este comisarul Luna, partenera lui, devotaţi unul altuia şi meseriei, întruchipând o speranţă de ieşire la liman, într-o lume care nu face altceva decât să se prăbuşească.

recenzie de Lucian-Vasile Szabo în revista ARCA – Uniunea scriitorilor Arad

 

Experimentul-Papusa_rgb (1)Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2019

Noua poveste reduce din apetitul aventuros, intriga poliţistă este înlocuită cu una politică, thrillerul lasă loc dramei satirice, iar istoria contrafactuală este înlocuită de ficţiunea politică. Ne aflăm însă în faţa unei ficţiuni foarte… realiste, aproape de documentar, deoarece în centru se află fapte şi personaje din istoria recentă a României. Satira grosieră, anihilantă, mai reduce din senzaţia apăsătoare a delirului evenimenţial ca realitate istorică. Autorul intră în subteranele şi detaliile, adesea scabroase, ale vieţii politice româneşti, având grijă ca universul diegetic să se contureze fără fisură. În acest sens, Dănuţ Ungureanu este permanent atent la coerenţa interioară a operei, capabilă să supravieţuiască şi după ce reperele concretului se vor fi şters din memoria unor martori reali.

recenzie de Lucian-Vasile Szabo în revista ARCA – Uniunea scriitorilor Arad

 

Cartea haosului II. Criptele timpului

Lucian Dragoș Bogdan

colecția SFFH, Tritonic, 2019

Cartea haosului II are o acțiune ce se desfășoară în mai multe universuri, fapt ce face lectura mult mai incitantă. (…) Finalul mi-a plăcut tare mult deoarece mi s-a părut o îmbinare inedită dintre fantezie și magie, dar și pentru că îi ofera posibilitatea cititorului de a-și crea un scenariu asupra evenimentelor viitoare. (…) Pasajele care m-au impresionat cel mai mult au fost reprezentate de legendele locale pe care personajele le aud în timp ce strabat drumul către un nou început. (…) Dacă vreți să citiți un fantasy pur românesc, vă recomand să încercați seria ‘’Cartea haosului’’ de Lucian Dragoș Bogdan.

recenzie pe anareadss

 

 

 

DOMINO 2. Misterele Râșnovului

Petru Berteanu, Lucian Dragos Bogdan, Bogdan Hrib, Anamaria Ionescu, Teodora Matei, Daniel Timariu

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018

Dupa Domino apele pareau ca se vor linisti, dar iata ca eroii nostrii sunt chemati iar la datorie. Cat de grava sa fie situatia? Daca Tony Demetriade e chemat e clar ca relele s-au inors. Fiecare personaj are parte de experienta proprie din cetatea Rasnovului, dar toate au in comun un singur lucru: o neurotoxina foarte periculoasa si multe crime pentru a musamaliza totul. Cartea e impartita in tot atatea parti cate personaje sunt. (…) Un roman politist, scris la 6 maini, care te tine in priza de la inceput pana la final.

recenzie de Irina pe Goodreads

 

Experimentul-Papusa_rgb (1)Experimentul Păpușa

Dănuț Ungureanu

colecția Serie de autori, Tritonic, 2019

Autorul însuși spune despre acest roman că este un „thriller politic”, adică „o tragicomedie a zilelor noastre, o satiră socială acidă, debordând de umorul nebun al absurdului, dar și thrillerul care te ține cu sufletul la gură, din care nu lipsesc intriga, suspansul, crima, loviturile de teatru.” Cam mult, dar în orice caz destul din acestea se găsește în cartea despre un tânăr care decide să afle ce e politica, adică arta de a-i conduce pe alții și nimerește într-o societate românească cât se poate de coruptă.

recomandare de Stelian Țurlea pe mediafax

 

Sub apa dragonului strâmb

Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucian-Vasile Szabo, Teodora Matei, Liviu Surugiu, Raymond Clarinard, Catalina Fometici, Monica Ramirez, Danut Ungureanu

colecția SFFH, Tritonic, 2019

Obiectivul Cătălinei Fometici este deosebit de ambițios, vizând o posibilă continuare a spectacolului de operă Turandot. (…) Chiar dacă nu am rezonat întru totul cu elementele de structură narativă sau de construcție teleologică a personajelor, povestirea Cătălinei Fometici surpinde în mod plăcut prin cadența susținută a obiectivelor, secondată de o somptuozitate specifică stilului elaborat în care autoarea știe să construiască imagini anistorice, cu iz gotic, romantic sau medieval. (…) Latura demonică a personajului cheie amortizează, prin urmare, șocul deznodământului implacabil și încheagă, astfel, întreg angrenajul narativ propus de Cătălina Fometici.

recenzie de Ciprian Ionuț Baciu a povestirii „Blestemul lui Timur” în Galaxia 42 # 4

 

Sub apa dragonului strâmb

Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucian-Vasile Szabo, Teodora Matei, Liviu Surugiu, Raymond Clarinard, Catalina Fometici, Monica Ramirez, Danut Ungureanu

colecția SFFH, Tritonic, 2019

Povestirea începe lent, cu un triunghi familial bolnăvicios, în care fata, orfană de tată, este abuzată fizic, emoțional și sexual de către George, soțul de conjunctură al unei mame etern refugiată la slujbele de la biserică. (…) Ideea răzbunării feminine ca răspuns la abuzuri domestice, în această dimensiune ritualic-fantastică, nu este nouă și m-a dus în primul rând cu gândul la Borges, cu a sa eroină Emma Zunz din volumul Aleph, însă modul în care Anamaria Ionescu a ținut să o pună în pagină este pe cât de original, pe atât de inspirat în ceea ce privește registru mistico-fantastic la care autoarea apelează cu siguranță și dezinvoltură.

recenzie de Ciprian Ionuț Baciu a povestirii „Satul părăsit”  în Galaxia 42 # 4

 

Sub apa dragonului strâmb

Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucian-Vasile Szabo, Teodora Matei, Liviu Surugiu, Raymond Clarinard, Catalina Fometici, Monica Ramirez, Danut Ungureanu

colecția SFFH, Tritonic, 2019

Un personaj aparținând Marelui Război se trezește într-un spital din Florența, martor fără voia sa la o serie de experimente periculoase. Forța de sugestie a lui Liviu Surugiu se regăsește în pasaje precum: „Avea unghii lungi, încovoiate, umeri ascuțiți ca niște coarne, șira spinării prefăcută într-un șir de spini. Coastele i se defăceau precum aripile de liliac, dar hidos cu adevărat era organul sexual, devenit un os curbat și alungit peste abdomen.” (…) Având parte de o intrigă luxuriantă, dar cu multe semne de întrebare în locul deznodământului, povestirea dă dovadă de efervescență, pe măsura experimentelor galvanizate la care suntem invitați să asistăm.

recenzie de Ciprian Ionuț Baciu a povestirii „Bătrânul din Florența”  în Galaxia 42 # 4

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.