Home » Recenzii » Recenzii de martie, 2024

Recenzii de martie, 2024

Anotimpul mireselor

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

A debutat în 2008, cu un roman despre revenirea în țară, după douăzeci de ani, a unei fugare din comunism, apoi s-a îndreptat spre genul polițist și a început să publice la Editura Tritonic, a semnat până acum mai multe romane, între ele seria „Julieta avea un pistol”, „Un glonț pentru Julieta” și „Nu dați cu pietre în Julieta”, apărute în 2014, 2016 și 2017. Dar și seria începută cu „Iarna crimelor perfecte”, apărută la sfârșitul anului 2019, în care eroina este un medic legist, Gigi Alexa. Romanul de față este al cincilea al acestei serii și în mod cert va continua. Eroina Gigi Alexa este medic legist, lucrează împreună cu poliția la diferite cazuri de omoruri, este un personaj complex, a trecut prin traume diverse, o avut copilărie tulbure, un suferit un viol, a avut câțiva iubiți neserioși pe care i-a abandonat, are momente de instabilitate psihică, cu dorințe de sinucidere – toate par puțin exagerate pentru meseria eroinei și față de modul cum acționează. Imaginea ei: mică de statură, subțire, cu părul blond și creț prins de regulă într-un coc complicat. Are patruzeci de ani. A avut o sarcină pe care a pierdut-o, acum nu mai poate avea propriul copil și se păcălește că nu și l-a dorit. Se judecă pe sine, de multe ori, „absurd de aspru”. Subiectul cărții de față e unul complicat, cu eroi care au apărut în toate romanele precedente ale seriei. În centru se află un individ atins de porfiria variegata, o afectiune ereditară, incurabila, o boala ce determină acumularea precursorilor hemului in ficat.

Stelian Țurlea pe amosnews

 

Iarna crimelor perfecte

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2019

Cartea explorează teme profunde despre natura umană, despre lupta dintre bine și rău din fiecare individ și despre consecințele alegerilor pe care le facem în viață. Este un thriller psihologic captivant, care te va ține cu sufletul la gură de la prima pagină până la ultima. Cu toate că unele aspecte ale poveștii pot părea previzibile pentru unii cititori, Mott reușește să surprindă și să captiveze cu fiecare întorsătură a acțiunii. Finalul neașteptat și plin de învățăminte lasă cititorul cu o amprentă puternică și o dorință de a reflecta asupra a ceea ce înseamnă alegerea între viață și moarte. În concluzie, „Iarna crimelor perfecte” este o lectură fascinantă și profundă, care te va încânta cu suspansul său și te va face să te întrebi despre limitele morale și psihologice ale ființei umane. O recomand cu căldură tuturor celor care apreciază un thriller psihologic bine construit și plin de intrigă.

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

Toamna se numără cadavrele

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Structura romanului, divizată în două părți, m-a ținut cu sufletul la gură de la început până la sfârșit. Intrigile și indiciile strecurate în paginile cărții m-au făcut să încerc să ghicesc identitatea asasinului în serie, iar finalul plin de surprize și răsturnări de situație m-a lăsat fără cuvinte. Un alt aspect care m-a impresionat este modul în care autoarea a construit firul narativ, legând cu dibăcie fiecare capitol și creând o poveste originală și captivantă. Mott m-a surprins cu fiecare dezvăluire și mi-a ținut atenția captivată până la ultimul cuvânt. Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care le-am găsit mai puțin plăcute. Deși povestea este narată la persoana a treia, ceea ce poate împiedica unele conexiuni emoționale cu personajele, și mi-aș fi dorit un ritm mai alert al acțiunii, „Toamna se numără cadavrele” este cu siguranță o lectură ce merită patru stele și mai mult. Este un thriller captivant, care te va ține lipit de pagini și îți va provoca mintea până la ultimul cuvânt.

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

VOCI DIGITALE ÎN PANDEMIE. Mediatizarea online a scriitorilor prin autoexpunere. Strategii de promovare a cărților

Corina Ozon

colecția Comunicare media, Tritonic, 2024

Volumul Voci digitale în pandemie. Mediatizarea scriitorilor prin autoexpunere online. Strategii de promovare a cărților este rezultatul unei aprofundări a literaturii de specialitate  pe o perioadă de aproape cinci ani și a monitorizării timp de un an a peste 600 de postări publice de pe Facebook. Cercetarea, care consituie o abordare inedită, pandemia nefiind studiată din perspectiva scriitorilor, cel puțin în România, s-a desfășurat în cotutelă româno-franceză, Universitatea București și Universitatea Paul Valéry Montpellier, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Daniela Rovența Frumușani și Prof. Univ. Dr. Mihaela Tudor. (…) „Cartea prezintă rezultatele unei investigații a modului în care noile tehnologii de comunicare au influențat promovarea scriitorilor într-o perioadă neobișnuită. De la obiectivele inițiale de promovare a scriitorilor pe rețelele sociale în viața de zi cu zi la adaptările necesare în contextul unei pandemii globale, această carte oferă o privire detaliată asupra experiențelor și strategiilor a zece autori într-un mediu digital în continuă schimbare. Conceptele de autoexpunere și mediatizare au stat la baza cercetării, iar metoda autoetnografică a contribuit la asamblarea unui tablou complet al anului 2020 și la înțelegerea modului în care s-a produs o mediatizare totală a vieții.”, Corina Ozon, Doctor în Științe ale Comunicării Universitatea București- Universitatea Paul Valéry Montpellier

semnal editorial în historia, radioromaniacultural, bucuresti.info, bookhub.ro, prwave, agentiadecarte

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

„Când vine primăvara” este ca o răsuflare proaspătă în lumea literaturii române de mister și suspans. Tony Mott reușește să surprindă din nou, ducându-ne într-o călătorie plină de tensiune și intrigă în inima Brașovului. (…) Pe lângă suspansul bine construit și intrigile captivante, „Când vine primăvara” abordează teme puternice și actuale, precum traficul de persoane și lupta cu trecutul. Tony Mott jonglează cu abilitate între elementele de mister, dramă și chiar un strop de romantism, oferind cititorului o experiență completă și satisfăcătoare. (…) În concluzie, „Când vine primăvara” este o capodoperă a genului, care merită fiecare dintre cele cinci stele. Recomand cu căldură acest roman tuturor celor pasionați de mister și suspans, dar și celor care apreciază un stil narativ captivant și personaje memorabile. Tony Mott demonstrează încă o dată de ce este considerată o maestră a genului, iar acest roman este o dovadă strălucitoare a talentului său remarcabil.

Cristina Lazăr pe carti.blog

 

Anotimpul mireselor

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

Am mai semnalat romane semnate de brașoveanca Tony Mott, numai din această serie, Gigi Alexa, acesta este al cincilea. Numele e un pseudonym, o cheamă de fapt Antoneta Galeș, s-a născut în 1970. “Am ales să scriu sub pseudonym din două motive: primul a afost acela că Tony era apelativul care-mi era familiar, iar Mott e numele de fată al mamei mele. Am vrut să fie un symbol al recunoștinței față de ea și de bunicul meu.” (…) Dracula pur și simplu – romanul e plin de trimiteri la celebra carte a lui Bram Stoker, fiecare capitol are un motto din acea carte. Victimele sunt părăsite în diferite locuri publice, îmbrăcate în mirese. Firește, criminalul scapă de sub urmărirea poliției, fuge din țară, iar polițiștii pleacă după el. Prin urmare, va exista cert o continuare.

Stelian Țurlea în mediafax

 

Himere

Teodora Matei

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2020

Mi-a plăcut din multe privințe acest volum, chiar dacă am intrat în lumea celor doi polițiști cam târziu, nu am pornit-o cu primul volum. Mi-a plăcut că acțiunea are loc în mai multe orașe din țară, cazul a fost unul ce a necesitat multă cooperare, au fost introduse și picanterii din viețile lui Iordan și Matache, iar construcția a fost destul de bine realizată, simțind mereu că apare ceva nou și că dezlegarea misterului nu se apropie deloc de final. De ce nu a fost totuși o carte de 5stele pline pentru mine? Nu știu – așa am simțit. Am simțit că ar fi mers poate puțin mai multă dezvoltare și nu am rezonat foarte mult cu tot comportamentul lui Iordan (deși .. cine sunt eu să îl judec?). Micile lipsuri sau comentarii personale sunt pur subiective, acest lucru nu mă împiedică să vă recomand cartea și să vă spun că sigur veți sta lipiți de ea până spre final. Și veți susține și un autor român care scrie foarte bine.

the.land.of.stories pe Instagram

 

Anotimpul mireselor

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

De la primele rânduri, Brașovul este transformat într-un decor înspăimântător, iar descoperirea unei tinere îmbrăcate într-o rochie de mireasă pe banca îndrăgostiților amplifică senzația de tensiune și mister. Întâmplările stranii care însoțesc acest eveniment, de la temperatura scăzută brusc și până la comportamentul ciudat al animalelor din zonă, m-au făcut să simt fiecare palpitație a suspansului. (…) Pe lângă intrigă și suspans, „Anotimpul mireselor” emite o aură specială, perfectă pentru a fi savurată în preajma sărbătorii de Halloween. Atmosfera creată de Tony Mott m-a transpus într-un univers fascinant și plin de surprize, în care fiecare pagină ascunde un nou secret de descoperit. Recomand cu căldură acest roman tuturor celor pasionați de poveștile alerte, cu personaje complexe și cu un scenariu imprevizibil. Este un must-read pentru fanii genului thriller și pentru cei care doresc să descopere talentul remarcabil al autoarei Tony Mott. „Anotimpul mireselor” este una dintre acele cărți pe care nu le poți lăsa din mână și care îți va rămâne în suflet mult timp după ce ai închis copertele ei.

Cristina Lazăr în carti.blog

 

 

1991. Prima anchetă a lui Sharko

1991. Prima anchetă a lui Sharko

1991. Prima anchetă a lui Sharko

Franck Thilliez

colecția Mystery & Thriller, Tritonic, 2023

Am citit cu încântare și multă curiozitate romanul polițist „1991. Prima anchetă a lui Sharko”, în primul rând pentru atmosfera anilor ’90, care îmi amintește de propria copilărie și adolescență și care nu mai are mare lucru în comun cu cea a prezentului. Să citești o poveste în care oamenii se informează din documente scrise pe hârtie, din discuții la telefon și din mersul pe teren și care își fac meseria fără să aibă nici internet și nici telefoane mobile și comunică prin fax cu iubitele… este ceva absolut fermecător. În al doilea rând, mi-a plăcut subiectul în sine, greu de digerat, expus cu mare talent, și mi-au plăcut personajele frumos construite, consistente, deloc idealizate, ci îmbogățite și cu calități și cu defecte, ca orice persoană reală. Viața secției de poliție este aproape ca o entitate cu mai multe brațe care acționează când separat, când împreună, când urmând procedurile, când ignorându-le, orice pentru a ajunge la adevăr și a pedepsi vinovații. Și mi-a mai plăcut și chinul la care autorul Franck Thilliez l-a supus pe bietul Sharko. Decis să facă totul după litera legii, tânărul află rapid că una e teoria pe care o înveți la școală și alte e realitatea din teren și că, uneori, ai de făcut alegeri care te costă ori liniștea personală, ori vreun principiu la care țineai… ori poate chiar viața, dacă nu ai noroc.

Cristina-Maria Mitrea în 4arte

 

Marea despărțire. 7 povestiri aproape romantice

Danut Ungureanu, Anamaria Ionescu, Mirela Oprea, Teodora Matei, Lucian-Dragos Bogdan, Daniel Timariu, Bogdan Hrib

colecția Cașmir, Tritonic, 2023

De mult timp nu mai citisem o carte de proză scurtă care să îmi placă atât de tare. Cuprinde o colecție de povestiri în care majoritatea au fost fix pe gustul meu, surprinzându-mă și la un moment dat chiar făcându-mă să râd. (…) Cărțile care cuprind povestiri scrise de mai mulți autori sunt ideale dacă vrei să descoperi noi autori și noi moduri de scriere, astfel încât în viitor să citești un roman întreg de la un autor care ți-a plăcut în mod deosebit. „Marea despărțire. 7 povestiri aproape romantice” se parcurge repede, povestirile oferindu-ți diferite stări și emoții. Mie mi-a plăcut foarte mult!

ale.citeste pe Instagram

 

În tăcerea nopții

Dragoș C. Costache

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

“In tacerea noptii” a fost o lectura superba si asa de placuta la citit. Este scrisa de un autor roman si recunosc ca a devenit una din preferatele mele. Actiunea se petrece in anul 1926, iar traumele din primul razboi mondial sunt inca foarte prezente in viata protagonistilor nostri, dar si asupra orasului. Mi-a placut sa ma plimb pe strazile din Bucuresti cu fiecare pagina citita si sa le recunosc. Ii avem pe comisarul Popescu si sub-comisarul Popova, o echipa perfecta si numai buna de dezvaluit mistere. Popova este inteligenta, curajoasa, iar Popescu tupeist, chiar nepoliticos de direct, dar absolut amuzant. Am ras maxim cu ei. Cartea este o combinatie de mister, istorie si mai tarziu in lectura, descoperim ca avem parte si de fantasy, fix pe gustul meu. Abia astept sa apara al doilea volum in toamna si sa descopar si mai mult din universul autorului.

carti.cu.maria pe Instagram

 

Marea despărțire. 7 povestiri aproape romantice

Danut Ungureanu, Anamaria Ionescu, Mirela Oprea, Teodora Matei, Lucian-Dragos Bogdan, Daniel Timariu, Bogdan Hrib

colecția Cașmir, Tritonic, 2023

Pe majoritatea autorilor care au lucrat la dezvoltarea cărții Marea Dezamăgire, i-am descoperit dinainte. Astfel, eram tare curioasă să citesc poveștile de dragoste eșuate pe care le-au născocit. Preferatele mele au fost cele scrise de @teo.matei.9 , @bogdanhrib , @luciandragosbogdan și @daniel.timariu M-a amuzat că au fost descrise ca “aproape romantice”. Mie mi s-au părut o satiră asupra oamenilor care se îndrăgostesc sau se cuplează în fel și chip cu persoane total nepotrivite sau, descrierea perfectă a cum să ai ghinion în dragoste.

unbias.books pe Instagram

 

Marea despărțire. 7 povestiri aproape romantice

Danut Ungureanu, Anamaria Ionescu, Mirela Oprea, Teodora Matei, Lucian-Dragos Bogdan, Daniel Timariu, Bogdan Hrib

colecția Cașmir, Tritonic, 2023

Volumul „Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice” m-a transpus într-o adunătură de cuvinte ce au făcut o înțelegere unică, acea de a surprinde cititorul de rând și a-l face părtaș la acțiuni unice. Autorii schimbă constant formula scrierii ceea ce face ca această antologie să placă aici și acum, alegând să nu cadă în conformism și comoditate uimind, uluind chiar. Printre texte am simțit cât de simplificatoare este pasiunea, sau cât e de înnodată prin gânduri mute, și totuși ea poate fi sau eliberatoare sau o grea încercare a vieții. Nu o dată mi-am dorit o prelungire a poveștii … și nu de puține ori mi-am imaginat un alt scenariu. Însă acesta este și secretul succesului unei antologii, să lase lor de întrebare, de interpretare și o hotărâre a cititorului de a căuta autorul din spatele poveștii în sine și de a-i citit și alte texte, pentru că merită. Volumul „Marea despărțire – 7 povestiri aproape romantice îi revine acea calitate de a opri timpul în loc și de a-l reporni, după bunul plac ocupând în mintea fiecăruia ce parcurge scrierea un loc de cinste. Le mulțumesc fiecărui autor în parte pentru această minunată călătorie literară, și pentru că mi-au dat un imbold să văd dincolo de orizont.

Cristina Apostol pe Instagram

 

Când vine primăvara

Tony Mott

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022

“Când vine primăvara”, scrisă de Tony Mott Antoneta Gales este una din cărțile aduse de prietenii din Răcădău la raftul de cărți aflat lângă Cafeteca Magnolia. Cunoașteți seria cu Gigi Alexa?
Este al patrulea volum din această serie, în care medicul legist Gigi Alexa, lucrează îndeaproape alături de comisarul-șef Matei Vălean pentru a proteja Brașovul. Împreună încearcă să dezlege misterul uciderii unui controversat avocat local. Povestea se dezvoltă treptat, cu suspans bine dozat, cu umor și un pic de romantism. Un cocktail mystery & thriller marca Tony Mott.

Magnolia Brașov pe Facebook

 

În tăcerea nopții

Dragoș C. Costache

colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2023

Romanul de debut al lui Dragoș C. Costache, În tăcerea nopții (Tritonic 2023) începe, așadar, cu un Prolog, cum altfel, în care aflăm că „De ani de zile, Bucureștiul încearcă să fie un Paris, un Berlin sau un Țarigrad, dar rămâne tot o fundătură de rangul al doilea din Balcani. O mahala sinuoasă, cu străzi desfundate, pline de noroi, biserici dărăpănate și tramvaie nou⁠-⁠nouțe ce-și fac drum printre orduri, șobolani și degenerați ce mișună ziua în amiaza mare”. Am ridicat din sprâncene și mi⁠-⁠am zis că poate fi un început promițător. Pe măsură ce avansam, însă, cu lectura, sprâncenele îmi tot coborau, căci scriitura autorului nu părea să facă față unui subiect atât de ofertant. (…) Registrul e bun, personajele sunt credibile, folosesc un limbaj adaptat condiției și preocupărilor lor (…) Din păcate, Dragoș C. Costache se concentrează exagerat de mult pe crearea atmosferei, oferind detalii prea amănunțite (…) Poate că era timpul ca și la noi să pătrundă tipul de narațiune⁠-⁠magazin, comercială, de citit în tren, căci într⁠-⁠un interviu acordat unei agenții de știri, autorul însuși spune că sfatul lui pentru scriitorii aspiranți e ca aceștia să „își vadă rolul ca un entertainer, cineva care spune o poveste sau un banc în pauza de țigară, nu ca Sadoveanu”.

Narcis Amariei în Ficțiunea

 

The impact of social media on international tourism: a crossgenerational
analysis of Romanian tourists

Maria-Irina Ana

colecția Smart Books, Tritonic, 2024

Astăzi, buna guvernare și comunicare sunt mai conectate ca niciodată. Acum înotăm în bazine de informații, dar în comparație cu vremurile în care informațiile erau confirmate din minim 3 surse diferite înainte de a fi publicate, suntem în situația de a decide noi care informații sunt corecte și care sunt false. Acest lucru i-a făcut pe turiști mai atenți și conștienți, deschiși la informații noi, dar și capabili să decidă între poveștile autentice și cele înșelătoare. Așadar, pentru oamenii care încă se gândesc că rețelele sociale sunt un dar trimis de Dumnezeu, sfatul meu pentru tine este să îți cântărești sursele de informații, să ții mereu minte că rețelele sociale singure ar putea să nu răspundă la toate întrebările tale într-un mod sincer (…). Răzvan Pascu – Entrepreneur & Travel Consultant

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 3 (105) / martie 2024

 

VOCI DIGITALE ÎN PANDEMIE. Mediatizarea online a scriitorilor prin autoexpunere. Strategii de promovare a cărților

Corina Ozon

colecția Comunicare media, Tritonic, 2024

Cartea Corinei Ozon poartă o promisiune, aceea de a deschide, cu mare curaj, o reflecție asupra unei domeniu de realitate, cel al scriitorului, care este supus transformărilor si provocărilor digitalizării și ale Inteligenței Artificiale. O reflecție non-normativă, prin imersiune dar cu distanță, realizată cu instrumente academice, dar și cu cele ale unei antropologii directe, ale unei experiențe trăite cvasi-epidermic cu câmpul literar dat fiind ca autoarea este și scriitoare. – Mihaela-Alexandra Tudor (Montpellier)

Teza elaborată de Corina Ozon participă la interconectivitatea internațională (cunoașterea și fructificarea rezultatelor cercetărilor privind mediatizarea efectuate la scară internațională), dar și la perspectivele de reînnoire teoretică și metodologică a domeniului comunicării în spațiul românesc, oferind piste fertile de explorare. Autoarea evidențiază rolul esențial al mediatizării, proces fundamental al societății contemporane. – Daniela Rovența-Frumușani (București)

semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 3 (105) / martie 2024

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.