Home » Interviuri » „Să vedem reacțiile, ca să știm dacă are rost să continuăm” – un interviu cu Daniel Timariu

„Să vedem reacțiile, ca să știm dacă are rost să continuăm” – un interviu cu Daniel Timariu

Mini-interviu de Lucian-Dragoș Bogdan, cu ocazia lansării volumului doi din seria Tenebre: Labirintul de Daniel Timariu, la Gaudeamus 2017.

  1. La târgul de carte Gaudeamus de anul acesta le pregătești cititorilor multe surprize. Ce ne poți spune despre ele și cum ai reușit să vii cu o ofertă așa bogată?

Mă întreb și eu, pe bună dreptate, cum am reușit. Cred că pur și simplu a fost o conjunctură favorabilă. Să iau cele patru proiecte pe rând. Pe măsură ce scriam la volumul Tenebre. Cazul Laura, îmi veneau tot felul de idei, pe care nu le mai puteam băga în text fără a-l umfla mult, sau fără a duce povestirea în locuri negândite. Așa că încă de pe atunci am avut schițat al doilea volum și câteva povestiri. Mai greu a fost să-I găsesc un final, fără a mai părea grăbit. Sper că l-am găsit. Cititorii beta mi-au transmis multă încredere.

Al doilea proiect vine din zona mystery & thriller și se coace de mai mult de un an. Se numește Noir de București. Aici trebuie să fac o mică paranteză, tocmai pentru a sublinia ce am spus la început. Prima mea povestire polițistă a fost scrisă pentru acest volum. Se numește Fete în roșu și a apărut în 2016, la editura Tritonic, în volumul omonim, alături de alte cinci povestiri. Toate îl ca personaj principal pe inspectorul Ovidiu Danelescu. Ei bine, în povestirea pentru Noir de București, Danelescu nu mai e numărul unu. Locul lui este luat de tânăra inspectoare Simona Boanchiș, ce se lovește pentru prima dată de realitatea zilei.

Al treilea proiect este din zona Fantasy. Și acesta e un proiect care s-a tot amânat și doar perseverența lui Michael Haulică a făcut să iasă la Gaudeamus. Volumul se numește Povestiri cu dragoni și apare la editura Tritonic. Cred că nu mai trebuie să spun că am o povestire cu dragoni. Dar unii faini!

Pentru ultimul proiect am scris o povestire science-fiction, potrivită temei volumului Exit plus: existența după moarte, sau după ceea ce noi, pe bună dreptate, știam a fi sfârșitul vieții. E o poveste dintr-un univers la care (mă) muncesc  de câteva luni. În el va prinde contur un roman.

  1. Primul volum al seriei Tenebre, Cazul Laura, a atras interesul cititorilor prin atmosferă, personaje și intrigă. Am auzit persoane lăudând cartea, am văzut oameni care au venit special la evenimentele de gen pentru a o cumpăra. Acum vei lansa volumul al doilea, Labirintul. Unde-i vei purta pe cititori, la ce să se aștepte?

În Tenebre: Labirintul, al doilea volum din seria Tenebre, se continuă aventurile detectivului Alex în lumea nou descoperită a Timișoarei ascunse. O lume populată cu ființe venite din mitologia antichității, din folclorul popular sau din teozofia iudeo-creștină. Entități locale precum strigoii, vampirii, vârcolacii, pricolicii sau știma apelor, conviețuiesc alături de demoni și îngeri, de entități venite de pe alte meleaguri, goblini, elfi, nimfe, satiri, vrăjitoare, dar și de supereroi așa cum este Pavel Chinezul.

Alex, detectiv în ambele lumi, în Timișoara reală, a oamenilor, și în cea ascunsă, a tenebrelor, pare de multe ori doar un împiedicat, pasionat de bere și discuții în contradictoriu cu înțeleptul satir Otis. Dar, dincolo de acest chip anonim, se ascund frământările datorate unui trecut prea puțin cunoscut, brăzdat de amintiri ce adâncesc misterul în loc să-l limpezească. Qiqirn, un câine cu puteri magice, îl însoțește peste tot, chiar și în realitate, acolo unde puține creaturi ale tenebrelor pot păși fără să fie vânate.

Dacă în primul volum Alex povestește despre primele cazuri detectiviste din Lumea tenebrelor, sau despre momentul în care l-a cunoscut pe bunul său prieten Qiqirn, în al doilea volum suntem luați părtași la un complot ce poate schimba în totalitatea lumea în care trăim. Detectivul află cu această ocazie că dragostea pentru Dumnezeu poate stârni forțe distrugătoare, aparent contradictorii, ale unor ființe ce străbat istoria împovărate de ură și dorințe periculoase. În lupta cu aceste puteri Alex se poate bizui atât pe vechii tovarăși, cât și pe unii noi, cum ar fi supereroul Pavel Chinezul sau Știma Subteranelor.

  1. După Tenebre: Labirintul va urma o pauză mai lungă, sau mai ai în pregătire ceva în același univers?

Tenebre. Labirintul, de Daniel TimariuOh, cât de bine mă cunoști. Labirintul trebuia, după mintea mea, să apară la FF 2018, acolo unde în urmă cu un an apărea Tenebre: Cazul Laura. Între timp au intervenit alte comandamente și iată că Tenebre 2 apare la șase luni distanță de primul volum. Așadar, dacă îți voi spune că probabilitatea ca al treilea volum să apără la Tg. Mureș sau la Gaudeamus 2018 e aceeași, voi fi susceptibil de incertitudine, fără a fi cuantic. Totuși, ca să rămân în aceeași mecanică, deși nu știu locul lansării, știu cu siguranță că la anul va mai exista un volum. Și, deși nu sunt sigur că voi scrie doar un volum, cu siguranță știu că unul va fi din seria Tenebre.

Până atunci am de sărit două pârleazuri. Primul este primirea făcută noului volum, iar al doilea va fi o nuvelă din acest univers al Tenebrelor. Așadar, să vedem reacțiile, ca să știm dacă are rost să continuăm. Zic și eu.

 

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.