Crimă la Grădina Botanică, de Irina Munteanu
Editura Tritonic, 2017
Colecția Mystery & Thriller
Când și-a pierdut slujba de ziarist, Irina Muntenau a făcut diverse alte meserii, dar ”probabil că mi-a lipsit atât de mult activitatea de a scrie ca reporter, încât a trebuit să mă apuc de scris o carte.” A apărut romanul de față, de debut, lansat în toamna trecută, pe care autoarea însăși îl prezintă într-un interviu: ”În perioada în care nu am avut serviciu, printre alte lucruri am făcut și voluntariat alături de Team Work la Grădina Botanică, un spațiu pe care îl iubeam. Acolo, după o zi de săpat, smuls buruieni, tăiat placaj, lipit, bătut cuie, vopsit, plimbându-mă agale pe o alee am văzut o cărare ce era aproape ascunsă de ierburi. Și am avut o revelație: am văzut un cadavru pe cărare, ascuns, și am știut că acolo va începe povestea. Mai mult decât acel cadavru din imaginația mea nu aveam în acel moment, dar apoi lucrurile s-au legat, nu știu cum. Am căutat pe internet informații despre Dimitrie Brândză, întemeietorul Grădinii Botanice, și am văzut că nu se găsește mare lucru, în afară de propriile lui opere, în întregime, în format electronic pe un site gestionat de Biblioteca Metropolitană. Astfel, a apărut ideea unui al doilea fir în roman, pe lângă cel al anchetei polițiste: o tânără află că biologul a fost strămoșul ei și începe să cerceteze trecutul. Cele două fire se întâlnesc la un moment dat, evident.”
Cam acesta este romanul – cercetarea unei crime petrecute la Grădina Botanică și cercetarea vieții unui mare savant român din veacul al XIX-lea despre care nu se știe mare lucru. Un roman curat, bine scris, mai degrabă jurnalistic, cu anume lungimi, a cărui acțiune trenează (sunt multe pagini nu numai jurnalistice, ci de-a dreptul de dicționar, de enciclopedie – cu informații despre viața savantului și mai ales despre plante și denumirile lor latinești).
Tot articolul, semnat de Stelian Țurlea, poate fi citit pe site-ul Amos News sub titlul Cartea de luni: Crimă la Grădina Botanică.