Un polițist în spațiu, de Nic Dobre
Colecția SFFH
Tritonic, 2017
„Un polițist în spațiu” vorbește despre nevoia de echilibru, despre tabuuri și cutume ce pot genera conflicte mocnite până în cele mai adânci straturi ale societății. E despre cumpătare și lăcomie, despre valoarea evidentă a bunurilor materiale și cea spirituală a celor imateriale, despre sacrificiul ce trebuie, implacabil, să însoțească un câștig.
Recenzie de Teodora Matei în Gazeta SF #84.
Oameni și zei, de Rodica Bretin
Colecția SFFH
Tritonic, 2017
Stilistic, scriitura este ireproșabilă. Clară, limpede, eficientă și în același timp minuțios studiată, este genul de scriitură care denotă ani buni de practică și un mare număr de reveniri asupra textului, o grijă specială pentru ochiul cititorului. Rodica nu se mulțumește să spună o poveste, ea o proiectează imaginile cinematografic dar, în același timp, șlefuiește textul până când ultimul cuvânt se potrivește ca o piesă de puzzle în peisaj.
Recenzie de Alexandru Lamba în Gazeta SF #84.
Parfumul Cracoviei, de Lucian-Dragoș Bogdan
Colecția Cașmir
Tritonic, 2017
N-as zice ca “Parfumul Cracoviei” e un volum de dragoste in sens conventional. Da, niste oameni se indragostesc, se doresc, se cauta, traiesc ce n-au trait, experimenteaza cu mai mult sau mai putin curaj si asa mai departe. Mai degraba, insa, l-am vazut ca pe un roman-declaratie de dragoste pentru Cracovia, orasul care serveste drept fundal pentru actiune si ca pe un roman de viata, al unor oameni care sunt urmariti de trecut, care au vicii de care nu pot scapa, care isi fac ordine printre prioritati, care incearca si esueaza sau dimpotriva si care isi aleg mai mult cerebral decat emotional fiecare miscare.
Recenzie de Cristina Mitrea în 4arte.ro.
Tenebre. Labirintul, de Daniel Timariu
Colecția SFFH
Tritonic, 2017
În ciuda grozăviilor care se petrec, avem de-a face cu o relatare simplă, ușor de înțeles și condimentată cu un simț al umorului extrem de uman. De altfel, tipologiile lui Timariu sunt cele pe care le regăsim în viața de zi cu zi, chiar dacă ele sunt atribuite unor satiri, goblini, vampiri, demoni. Un alt punct forte al cărții sunt personajele. Fie că vorbim despre cele deja consacrate în primul roman al seriei – satirul Otis, frumoasa sa fiică Penbels, câinele Qiqirn – sau ne referim la cele noi – diavolița Maze, silfida Thumi sau Aura, știma subteranelor timișorene – avem de-a face cu personalități creionate cu grijă, extrem de umane prin manifestările lor.
Recenzie de Anamaria Ionescu în Revista de Suspans numărul 48.
Noir de București, volum de povestiri mystery & thriller
Colectia Thriller & Mystery
Tritonic, 2017
Cred că inițiativa lui Bogdan Hrib de a realiza această antologie a fost una nu doar bună, ci și salutară, în contextul unei piețe care avea nevoie de așa ceva. Noir de București poate fi o bornă a genului crime din țara noastră, deși nu știu dacă am eu căderea să fac asemenea afirmații. Ce pot face însă, cu siguranță, este să vă îndemn s-o citiți. Merită! Și sunt sigur că veți descoperi destule texte care vă vor plăcea și vă vor îndemna să urmăriți cariera autorilor lor.
Recenzie de Lucian-Dragoș Bogdan în Revista de Suspans numărul 48.
Duelul inimilor, de Mirela Oprea
Colecția Cașmir
Tritonic, 2017
Cu romanele semnate de Mirela Oprea nu dau niciodată greș. Ea are o doză mare de sensibilitate, transmite foarte ușor emoțiile pe care le transpune cu ajutorul personajelor sale. Ce am apreciat foarte tare la toate cărțile Mirelei, asta pe lângă sensibilitate, emoții și stilul de scriere, este faptul că autoarea este super talentată când vine vorba de răsturnări de situație.
Revoluție și tranziție la români într-un secol scurt 1918-1989, de Constantin Hlihor
Colectia Istorie
Tritonic, 2017
Istoricul pleacă de la ideea că momentele de cotitură din 1918 și 1989 au fost urmate de perioade de tranziție care trebuiau să ducă țara către modernitatea europeană printr-un amplu proces de reforme ce nu se puteau derula decât pe parcursul câtorva decenii. Ca urmare, a comparat diferite aspecte ale vieții politice, sociale și economice în cele două epoci, constatând mari similitudini.
Recenzie de Stelian Țurlea în Amos News.
În mintea comisarului, de Teodora Matei
Colecția mystery & thriller
Tritonic, 2017
Autoarea aparține noii generații aplecată spre scris, tineri care scriu ușor și fluent, care semnează cărți cu deosebire în genuri periferice, foarte apreciate însă de un anume public, promovate de un număr de editori (Tritonic, Librex, Herg Benet ș.a.), autori care au cu deosebire știința de a se promova reciproc excesiv prin toate mijloacele (facebook, turnee de lansări). Iar această promovare le aduce o anume audiență. Un fenomen ce nu trebuie ignorat și din care pot ieși la un moment dat scriitori mari.
Recenzie de Stelian Țurlea în Amos News.
Iubire periculoasă, de Georgiana Sandu
Colecția Cașmir
Tritonic, 2017
Colaps, volumul al patrulea al seriei Iubire periculoasă continuă în același stil antrenant cu care ne-a cucerit deja intense poveste de dragoste dintre Kath și Harris.
Recenzie de Oli, în Delicatse Literare.
Fă-ți patul și dormi, de Stelian Țurlea
Colecția LIT
Tritonic, 2018
La 21 de ani de la prima ediție, într-un an în care se sărbătorește centenarul Marii Uniiri, Editura Tritonic a retipărit romanul lui Stelian Țurlea Fă-ți patul și dormi!, un roman în care, între altele, sunt amintite mai multe episoade puțin cunoscute ale acelei epoci, extrase din memoriile, însemnările, notele sau rapoartele unor iluștri oameni ai neamului.
Recenzie în revista Amos News.
Cine doarme și visează, de Cezarina Anghilac
Colecția SFFH
Tritonic, 2017
Prozele din acest volum, deși neunitare tematic, se întâlnesc într-un loc mai greu de atins pentru orice prozator, în regiunea superioară a literaturii bine articulate. Textele Cezarinei Anghilac, autoare aflată cu această carte la debut, sunt dovada clară a maturității artistice sub aspectul formei. Această dexteritate îi permite să se miște elegant și captivant în subiectele alese.
Recenzie de Mircea Pricăjan, revista Familia nr. 2 (februarie) pe 2018.
Tenebre. Cazul Laura, de Daniel Timariu
Colecția SFFH
Tritonic, 2017
Se simte pasiunea pentru descrierea trăsăturilor șocante, făcută și cu o doză de umor, uneori poate exagerat și căutat. Și tocmai această pasiune trădează, de fapt, scopul lui Daniel Timariu: acela de a realiza tabloul Lumii Tenebrelor, un spațiu incredibil, suprapus peste cel cunoscut, banal prin comparație. În ciuda ființelor care agresează vizual, olfactiv și auditiv, descrierile lor nu sunt, din fericire, dezgustătoare. Este una din reușitele celor două volume din Tenebre, axate pe mistere și stranietate. Intriga este una polițistă, și ea specifică fanteziilor urbane.
Recenzie de Antuza Genescu, Paralela 45, suplimentul Renașterii.
One comment
Pingback: Recenziile lunii martie 2018 pe blogul Tritonic | Daniel Timariu