Home » Recenzii » BalkaNoir, un proiect ambițios

BalkaNoir, un proiect ambițios

balka-noirEditori:

Vassilis Danellis – Yannis Rangos

Editura:

Kastaniotis Publishing

Prima ediție: 2018

Limba: Greacă

Nr. de pagini: 432

Gen: Crime Fiction

Scriitori:

Boriana Dukova, Emanuel Ikonomov, Andreya Iliev (Bulgaria)

Robert Perisic, Ivan Sršen, Nenad Stipanić (Croația)

Andreas Apostolides, Vassilis Danellis, Yiannis Rangos (Grecia)

Lucian-Dragoş Bogdan, Bogdan Hrib, Lucia Verona (România)

Djordje Bajic, Verica Vinsent Cole, Marko Popović (Serbia)

Zoran Benčič, Renato Bratkovic, Avgust Demšar (Slovenia)

Ercan Akbay, Cenk Çalışır, Suphi Varim (Turcia)

Eseuri introductive:

Georgi Tsankov (critic literar), Anera Ryznar (scriitor, Croația), Philippos Philippou (scriitor, Grecia), Felix Nicolau (scriitor, critic literar și profesor universitar, România), Mirjana Novakovic (scriitor, Serbia), Mojca Pisek (critic iterar, Slovenia), Algan Sezgintüredi (scriitor și traducător, Turcia)

Descriere

Pentru prima dată în analele literaturii crime, volumul de față adună laolaltă povestiri aparținând unor scriitori importanți ai genului din șapte țări balcanice: Bulgaria, Croația, Grecia, România, Serbia, Slovenia și Turcia. Cartea cuprinde douăzeci și una de povestiri, scrise de un număr egal de autori (trei din fiecare țară), care pun în evidență varietatea și dinamismul din ultimii ani ai genului crime din Balcani. Mai mult, volumul conține eseuri ale unor academicieni, critici literari și scriitori în care sunt prezentate istoria, tendințele majore recurente, precum și o radiografie a situației actuale a literaturii de gen din fiecare țară participantă.

Dincolo de valoarea literară, acestă publicație originală oferă o oportunitate unică pentru iubitorii genului: aceea de a explora zone literare până acum necunoscute. În același timp, cartea sondează în profunzime temele și particularitățile stilistice ale scriitorilor incluși în această versiune balcanică a genului noir – BalkaNoir.

Principalul – s-ar putea spune chiar ambițiosul – scop al editorilor, scriitorilor și criticilor ce au participat la acest proiect este de a încuraja comunicarea între scriitorii balcanici, de a da naștere unor discuții serioase privind genul crime din Balcani, precum și de a pune bazele unor traduceri viitoare ale povestirilor crime balcanice.

Despre povestiri

BULGARIA

Boriana Dukova

O atingere feminină a thrillerului

Nevena află de la știri că prietenul ei, Sava, fost atlet și bine-cunoscut jurnalist, tocmai „s-a sinucis”. Ajunsă în fața locuinței lui, femeia își dă seama că a fost urmărită de niște persoane dubioase. În timp ce încearcă să scape de urmăritori, caută să investigheze circumstanțele misterioase ale morții lui Sava. Un thriller politic intens și alert.

Emmanuel Ikonomov

Punct limită

Trupul importatorului de mașini Bogdan Stanimirov este descoperit în portbagajul mașinii sale, parcate în interiorul unei expoziții de camioane și autobuze de la periferia Sofiei. Investigarea crimei cade în sarcina căpitanului Rangelov și a detectivului amator Belizar Belichkov, care au cunoscut personal victima. Un whodunit cu o structură elaborată, o intrigă ce surprinde în fiecare clipă și comentarii sociale pertinente.

Andreya Iliev

Dorit de înger și de diavol

Condamnat pentru omor prin imprudență în urma unei lupte, tânărul narator al povestirii sfârșește în închisoare. În perioada petrecută acolo, este nevoit să-și ucidă un coleg care vrea să-l violeze. Cazul său este luat de o tânără avocată de care tânărul se îndrăgostește. O poveste noir clasică care folosește cu măiestrie uneltele genului, învârtindu-se în jurul elementului central al îngerului și diavolului ce reprezintă conștiința antieroului.

CROAȚIA

Robert Perisic

Coborâre

Un grup mic de rebeli luptă în munți, la frontiera dintre două țări. La un moment dat, sunt chemați rând pe rând de comandant. Printre ei se numără și naratorul, el însuși rebel, care află că lupta este „temporar suspendată” și este obligat să plece de pe câmpul de luptă. O poveste despre război, despre moartea unei ideologii – pe scurt, despre crimele pe care le săvârșim în interiorul nostru.

Ivan Sršen

Surpriză

Naratorul trăiește o viață ordinară, plicticoasă. Într-o zi, la mall, se întâlnește cu o veche prietenă, Gabriella. Se pare că singurul scop al întâlnirii este de a îndeplini o promisiune pe care și-au făcut-o unul altuia cu mult timp în urmă: dacă, până la 45 de ani, niciunul nu are o carieră sau o familie, vor jefui o bancă. Un noir cu o atmosferă intensă, o intrigă solidă și un final neașteptat.

Nenad Stipanić

Ești un om de afaceri doar până când ei își dau seama că nu ești

Lucky” lucrează la un cazino semilegal din Zagrebul de după războiul civil. Printre cei care frecventează locul se numără mafioți, criminali de război, refugiați și polițiști corupți. Un crime plin cu gangsteri și mafioți, amintind de primele povestiri hardboiled americane, precum și de filmele lui Francis Ford Coppola și Martin Scorsese.

GRECIA

Andreas Apostolides

Sunt vinovat

În fiecare după-amiază, doi bătrânei inofensivi se întâlnesc într-un liniștit cartier atenian. Când unul dintre ei este găsit ucis, celălalt se prezintă la poliție și declară: „Sunt vinovat”. Versat în tainele creării unei intrigi originale, autorul alege să experimenteze cu formele genului, oferind doze sănătoase de umor și sarcasm.

Vassilis Danellis

Arată-mi calea

Naratorul disprețuiește fericirea celor din jur. În fiecare noapte bea singur la un bar situat sub apartamentul său. Acolo îi cad ochii pentru prima dată pe o tânără de care se îndrăgostește. Dar dragosta se transformă, încet, în obsesie. O povestire care scormonește adânc în cea mai pură formă a noir-ului, folosindu-i toate trucurile într-un mod fermecător și abil.

Yannis Rangos

18 februarie – Șapte variațiuni pe o temă

Un anarhist este atacat de o persoană care pretinde că este polițist. Anarhiștii răspund aruncând cocteiluri Molotov într-o secție de poliție. Șapte povești fragmentate, toate piese ale unui puzzle despre escaladarea conflictului între anarhiști, fasciști, huligani, refugiați și, în același timp, un comentariu dur asupra situației actuale din Grecia.

ROMÂNIA

Lucian-Dragoş Bogdan

Un caz de înec

Cunoscutul scriitor de crime Petru Miclăuș este găsit înecat la doar câteva ore după ce și-a lansat cea mai no carte. Inspectorul Pavel se întâlnește cu suspecții: scriitori, editori și agenți literari. Un whodunit clasic care oferă detalii despre lumea literară și editorială românească.

Bogdan Hrib

Crimă în cartier

Inspectorul Demetriade este bătrân și obosit. Totuși, tânăra lui asisitentă Anabella Păduraru, precum și flirtul lor discret, are rolul de a-l revigora. Perechea începe să investigheze uciderea arhitectului Dorin Teodorescu. Un whodunit cu elemente hardboiled, personaje bine conturate și un tur al Bucureștiului și al cartierelor sale.

Lucia Verona

Mort în ploaie

După o furtună teribilă care inundă străzile Bucureștiului, milionarul Florin Mardare este găsit mort. Stella Marian-Harrington, detectiv amator și stea a operei, ajută poliția la rezolvarea crimei. Autoarea oferă un whodunit clasic, în stilul Agathei Christie și a lui Ms. Marple.

SERBIA

Djordje Bajic

Căprioara

Inspectorul Liman este chemat să protejeze martorul cheie al acuzării în procesul secolului. Jovana Ilic a acceptat să depună mărturie împotriva lui Dejan Hiena” Filipovski, lordul crimei din Belgrad. O poveste dură”, în buna tradiției hardboiled americană, cu o intrigă solidă și un ritm alert.

Verica Vinsent Cole

Scenariul crimei

Una, o scriitoare tânără și idealistă, decide să participe la un reality show unde scriitorii sunt izolați într-o casă pentru a scrie un roman, telespectatorii judecându-le opera în fiecare săptămână. Un whodunit în stilul lui Cine l-a ucis pe Roger Akroyd de Agatha Christie, care ridică întrebări privind procesul scrierii și granița dintre realitate și ficțiune.

Marko Popović

Mușamalizare

Extenuat de munca sa, un polițist începe să investigheze uciderea lui Slobodan Zelenovic, un afacerist falit cu legături în sânul crimei organizate. Autorul construiește o intrigă solidă, oferind în același timp numeroase detalii privind realitatea actuală din Balcani.

SLOVENIA

Zoran Benčič

Poker mizantrop

În timp ce bea la bar cu prietenii, un om bolnav de cancer își dă seama că are goluri de memorie. Ultimul lucru pe care și-l amintește este uciderea unui fost coleg de clasă, membru al unui grup naționalist. O poveste „întunecată” cu o răsturnare de situație inteligentă și un echilibru bine păstrat între umor și cinism.

Renato Bratkovic

Minus unu

Joze” se ocupă de o linie suicidală, unde oamenii disperați caută curajul necesar pentru a-și pune capăt vieții. El consideră că munca sa reprezintă un serviciu în folosul comunității, pe care-l execută cu conștiinciozitate și profesionalism. Folosind elemente dramatice, autorul construiește dialoguri inteligente, unde atinge probleme existențiale prin intermediul umorului negru.

Avgust Demšar

Ochii doamnei Swoboda

Revenit după ce a fost să-și ia țigări, un bărbat își găsește iubita lângă cadavrul propriului ei soț. Autorul scrie un noir profund, existențialist și reușește să „dilate” timpul narativ pentru a acoperi viața protagonistului, de la trecut la diferite versiuni ale viitorului, lăsând doar prezentul deschis interpretărilor.

TURCIA

Ercan Akbay

O ușă încuiată

În timpul unei nunți, o femeie frumoasă, atrăgătoare, flirtează cu un străin misterios, fermecător. La finalul nopții, merge la el acasă, unde – în mijlocul decorului perfect pentru o aventură erotică de vis – femeia descoperă o ușă încuiată. Un thriller erotic ce folosește elemente din literatura pulp și filmele horror.

Cenk Çalışır

Sine Identitatem

Emre e un reporter novice care decide să petreacă o vreme printre oamenii străzii și drogați, pentru a filma viața lor cotidiană cu ajutorul unei camere ascunse. Chiar când este pe cale să-și termine munca, un necunoscut îl duce într-o clădire unde sunt recrutați jihadiști. Un thriller politic cu elementele specifice povestirilor cu spioni și referințe curajoase la evenimentele internaționale actuale.

Suphi Varim

Noaptea nunții

Într-un mic orășel din estul Turciei, căsătoria mogulului local Nurettin e tratată ca un eveniment social important. Un om înarmat își face apariția în mijlocul nunții și-l împușcă mortal pe mire, acuzându-l că i-ar fi necinstit fiica, Zeynep, care e acum însărcinată. Autorul creează o intrigă strălucită, unde o femeie fără apărare profită de reflexele conservatoare ale societății sale pentru a întoarce sistemul împotriva lui însuși.

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.