colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona
Cei 13 autori vin cu stiluri diferite și povestiri interesante și captivante, toate legate într-un fel sau altul de Cluj-Napoca. (…) O povestire este chiar inspirată din fapte reale – cea scrisă de Tony Mott, Moarte utilă. Alte povestiri vin cu subiecte care provoacă – inclusiv cea care deschide volumul și care aduce în atenție oameni care voiau să se ofere drept hrană unor canibali, în timp ce poliția încerca, desigur, să prindă membrii rețelei. S-ar putea ca unele povestiri să vi se pară prea scurte, să vă doriți să fi fost mai lungi pentru a rămâne mai mult timp alături de personajele lor; altele vă vor face și să zâmbiți (deși sunt povestiri cu crime); altele poate vă vor șoca. Cu siguranță însă toate vă vor plăcea, la fel ca volumul în care povestirile au fost incluse într-o ordine inspirată. (…) Eroi cunoscuți, dar și noi reprezentanți ai legii, crime care au loc în diverse locuri din Cluj-Napoca și prezintă straturi sociale diferite, acțiuni deloc molcome și o seamă de autori de recitit sau de descoperit în Noir de Cluj!
recomandare de Violeta-Loredana Pascal pe prwave
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona
Avem 13 povestiri noir, care au loc la Cluj. A fost interesant să citesc despre locuri pe care le ştiam, dar am întâlnit şi unele noi. Majoritatea povestirilor mi-au plăcut. Unele voiam să fie mai lungi. Îmi place acest gen de cărți pentru că descopăr mai mulți autori într-o singură carte şi pot să văd cu ce stil rezonez, iar mai apoi să citesc şi alte cărți ale respectivului autor. M-am tot gândit dacă pot alege o preferată din cele 13, dar este prea greu. Următoarele mi-au plăcut cel mai mult: „Toți sunt copiii mei” de Anamaria Ionescu, „Moarte utilă” de Tony Mott, „Pe cine a supărat doamna M de la 2?” de Bianca Tamas, „Umbra” de Teodora Matei
recomandare de books.and.nutella pe Instagram
Remy Lasource
colecția Thrille & Mystery, Tritonic, 2022
Un infractor mărunt și o prostituată vor să renunțe la viețile periculoase și lipsite de căldură pe care le duc și să-și clădească împreună un viitor. Este posibil să ieși dintr-o astfel de lume și să te înscrii cu succes la o viață normală și fericită? Aflați din romanul noir „Împușcături pe sub neoane” de Rémy Lasource.
recenzie de Cristina-Maria Mitrea pe canal youtube 4arte.ro
Introducere în studiul stratificării și mobilității sociale: Teorii, măsuri și modele de analiză
Cătălin Augustin Stoica
colecția Sociologie, Tritonic, 2022
Cătălin Augustin Stoica’s volume Introduction to the Study of Social Stratification and Mobility: theories, measures and models of analysis can be considered a starting point in developing a theoretical understanding of the concepts mentioned in the title. Although the book is mainly addressed to students in the area of social sciences, we can say that the language is widely accessible to the general public. It should be appreciated that the reader does not need a theoretical background before reading the book, as each concept is defined and analyzed in such a manner, that makes the transition from common knowledge to scientific knowledge. Stratification and social mobility could not be dealt with separately, and in order to make intelligible how these concepts are intertwined in the dynamics of social life, the author presents them in a theoretically evolutionary scale.
recenzie de Horia Mihai în revista Sociologie Românească
Sociologi în comunism. Începuturile unei profesii fără status
Sorin Mitulescu
colecția Sociologie, Tritonic, 2021
This reviewed book is the first authentic document about sociological education between 1966 and 1989 in Bucharest. The testimonies, interviews and analyzes of Sorin Mitulescu and his colleagues describe the unfair employment of young graduates. This was due to the unprofessional preparation of the establishment of sociological education.
recenzie de Zoltán Rostás în revista Sociologie Românească
Noile vieți de apoi. Imortalitatea socială în contextul tehnologiilor digitale
Ștefania Matei
colecția Sociologie, Tritonic, 2020
Following doctoral studies in sociology, an interesting work has been published on the impact of digital technologies on the commemorative practices of cultural heroes. The book is structured around the analysis of many case studies that help the reader to better understand the new social and cultural contexts of the hereafter. The research author is Dr Ștefania Matei, who carefully analyses the social processes that articulate the posthumous presence and highlights the mutations she observes în practice and the meanings of social immortality due to the influences of digital facilities.
recenzie de Laurențiu D. Tănase în revista Sociologie Românească
Dănuț Ungureanu
colecția Lit, Tritonic, 2022
Dincolo de subiectul abordat în volumele sale, eu m-am îndrăgostit de felul în care scrie Dănuț Ungureanu. Are omul ăsta un talent de a croșeta cu cuvintele și de a ticlui fraze și vorbe memorabile. Iar în „Orgasmul muzei” am simțit cel mai bine treaba asta. Îl descoperim pe Amadeu Pompeiu, „Maestrul, prozatorul fără egal al secolului, președinte al Societății Scriitorilor Contemporani, împărat al cenaclului „Pygmalion””. Autorul ne poftește să-l însoțim în periplul său creativ, bântuit de aroganțe, obsesii, pasiuni și aparențe. A fost o călătorie savuroasă, în care satira se îmbină frumos cu realitatea noastră românească dulce-amăruie. Am râs în hohote la unele pasaje, am zâmbit amar la altele, am aprobat cu convingere inevitabilul, am adorat sarcasmul genial și mi-au plăcut și secvențele revederii cu comisarul Dănuț Luna. All in all, un deliciu!
recenzie de Raluca Furdui pe Instagram
Anamaria Ionescu, Radu Costescu
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Al Punto ne duce într-o călătorie plină de suspans, mafia, crime, vieți blocate și trauma pe plaiuri iberice. Semnat de Anamari Ionescu și Radu Costescu, volumul este plin de suspans, relatat la persoana I din diferite perspective ale personajelor și combină atât elemente iberice, cât și române.
recomandare de thereadingotter pe Instagram
Teodora Matei
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2018
Lumânări vii este primul roman din seria Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan ce prezintă viața inspectorului Sorin Matache și a comisarului Anton Iordan, trecut de 40 de ani, însurat, cu 2 copii și plictisit de existența sa.
recomandare de thereadingotter pe Instagram
Emilia Toma
colecția Lit, Titonic,2021
O numărătoare inversă și jumătatea ei, De la zero, sub condeiul Emiliei Toma, spun povestea de viață a lui Ovidiu și a Vandei, atât împreună, cât și separate. Se pot citi în ce ordine vrei tu, fiind romane individuale, dar care, odată citite, fac puzzle-ul complet.
recomandare de thereadingotter pe Instagram
Dănuț Ungureanu
colecția Lit, Tritonic, 2022
„Orgasmul muzei” de Dănuț Ungureanu (Tritonic, 2022), cu un titlu și cu o copertă-capcană, e un roman amețitor, din partea unui autor care scrutează viața și îi surprinde remarcabila abilitate de a imita ficțiunea. Am avut privilegiul de a fi coleg cu Dănuț la un ziar renăscut la Revoluție și faptul că e jurnalist sadea cred că e relevant în modul în care observă și redă excepționalul banal de lângă noi. Maestru al genului SF și al prozei scurte, Dănuț Ungureanu e și un romancier hărăzit, cronicar satiric al lumescului din spațiul urban.
recomandare de Horia Ghibuțiu pe ioanabaldea.com
MASS MEDIA DIN COMUNISM pe înțelesul tinerilor
Alexandra Bardan, Antonio Momoc, Gheorghe Anghel
colecția Comunicare media, Tritonic, 2022
„Mass media din comunism pe înțelesul tinerilor”, coordonat de Alexandra Bardan, Antonio Momoc și Gheorghe Anghel, este un volum de interviuri realizate de studenți și profesori de la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității București cu persoane care și-au trăit tinerețea în comunism. Intervievații povestesc despre ziarele, aparatele de radio, tv și videocasetofoane, despre emisiunile difuzate pe atunci, dar și despre multe alte elemente ale vieții de dinainte de ’89.
recenzie de Cristina-Maria Mitrea pe canal youtube 4arte.ro
Teodora Matei
colecția Mystery & Thriller, 2021
Este un roman polițist alert în care comisarul Anton Iordan și inspectorul principal Sorin Matache încearcă să dezlege misterul decedării mai multor bărbați, din orașele menționate mai sus, în feluri asemănătoare. În urma investigațiilor se constată că soțiile acestora au câteva lucruri în comun, lucruri care le fac principalele suspecte în acheta întreprinsă. Misterul e la cote înalte, motiv pentru care simți că zbori printre pagini. Foarte repede se parcurge cartea și e o plăcere să urmărești ancheta comisarului și a inspectorului, e o plăcere să vezi cum totul se așază precum piesele unui puzzle. Ca în orice roman polițist, nu m-am putut abține și mi-am format tot felul de teorii, însă m-au dus pe piste greșite, finalul fiind surprinzător pentru mine. Tare mult mi-au plăcut personajele principale și am apreciat că au fost combinate elementele ce țin de scenele criminaliste cu cele ce țin de viața lor personală.
recenzie de ale.citeste pe Instagram
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Teodora Matei, Bianca Tamas, Danut Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminita Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragos Bogdan, Lucia Verona
Recomandarea de weekend vine de la Editura Tritonic: Teodora Matei, Bianca Tămaș, Dănuț Ungureanu, Tony Mott, Ovidiu Pecican, Radu Costescu, Luminița Rusu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Lucian-Dragoș Bogdan, Lucia Verona, autori pe care i-ați mai întâlnit în celelalte noir-uri și pe care i-ați mai citit în colecția Mystery & thriller, dar sunt și trei autori clujeni care n-au mai publicat povestiri cu „mistere și fiori” la Tritonic.
recomandare de Book Corner Librarium pe Facebook
Tony Mott
colecția Thriller & Mystery, 2022
Eroina Gigi Alexa este medic legist, lucrează împreună cu poliția la diferite cazuri de omoruri, este un personaj complex, a trecut prin traume diverse, o copilărie tulbure, un viol și câțiva iubiți neserioși pe care i-a abandonat, are momente de instabilitate psihică, cu dorințe de sinucidere (asta în primele volume, în precedentul să-și fi revenit) – toate par puțin exagerate pentru meseria eroinei și față de modul cum acționează. Dar Gigi Alexe își iubește meseria, e admisă la un doctorat în Olanda; e tenace, cu idei și firește lesne invidiată de o parte dintre colegi. (…) Și totul pornește de la un studio de video-chat care ascunde o rețea de prostituție, cu implicarea unor polițiști corupți, nu se putea altfel, cu ramificații în Italia, unde erau duse adolescente naive și neștiutoare și cu un deznodământ în care sunt implicate polițiile din ambele țări. Firește, un final victorios, dar care lasă loc de o continuare sau noi continuări.
recomandare de Stelian Țurlea în revista Scriptor nr. 1-2 / 2023