1. Să presupunem că detectivului Theodor Alexandru Anghel i se recomandă să nu iasă din casă. Ce ar face el toată ziua, închis între patru pereți?
La cum îl știu eu, ar lenevi toată ziua până ce credinciosul său prieten și câine Qiqirn (musai în această ordine) l-ar forța să-și părăsească patul și sticlele cu spirit scoțian, măcar pentru a mai mânca, dacă nu și pentru altceva. Pe de altă parte, Alex e un tip cu imaginație bogată. Ar putea construi un întreg univers fără să miște un milimetru. Entități neobișnuite ar intra și ar ieși din scenă. Aventurile s-ar succeda cu rapiditate, Cetatea ar fi din nou, a mia oară, salvată. Fete frumoase s-ar perinda prin fața lui, și de toate s-ar îndrăgosti, doar pentru a fi părăsit pe rând. Alex nu este un spirit hoinar, însă poate fi greu de prins într-un singur răspuns.
2. Qiqirn descoperă în debara o poartă spre Lumea Tenebrelor. Detectivul trece în lumea nevăzutelor sau alege să respecte regulile impuse?
În afara Lumii Oamenilor și a Lumii Tenebrelor, cele două lumi între care pendulează Alex, mai există și alte lumi. De unele am pomenit în romane, cum ar fi Lumea Digitală, sau Lumile Extraterestre. Un portal spre aceste lumi a fost descoperit și deschis la finalul volumului Labirintul, de demonița Maze, cea adusă în Cetatea Timișoarei de marele Pavel Chinezu.
Altfel e greu de crezut că Alex, detectivul celor două lumi, ar respecta regulile vreunei lumi, oricare ar fi ea. Nu din răutate, sau rebeliune, ci din necunoaștere. În Lumea Oamenilor s-a născut și e de presupus că știe regulile, cel puțin la fel de mult pe cât le știm și noi. Măcar el are decența să se întrebe constant dacă le-a știut vreodată. Asta pentru că, după ce a pierdut jumătate din suflet și a ajuns să vadă și Lumea Tenebrelor, întrebările s-au înmulțit, în dauna răspunsurilor.
Și apoi, pentru ce ar fi bune niște reguli clare, dacă ele se dovedesc schimbătoare în timp, sau ca să folosesc termeni matematici, fluctuează proporțional cu mărimea averii, exponențial cu nivelul ierarhic în partidul de guvernământ și invers proporțional cu banalitatea jobului? Ori Alex, indiferent ce o fi fost el cândva, acum e doar un detectiv nevoit să-și plece spinarea în fața celor puternici, să-și ascută mintea în discuțiile cu cei mai înțelepți și să-și deschidă larg sufletul la întretăierea drumurilor pe care pășesc figurile istorice. Magia ce guvernează lumile are reguli, unele impuse, altele doar acceptate, dar singura regulă de care s-a lovit Alex în toate anchetele lui a fost cea a politeții.
3. Să presupunem că, de plictiseală sau din curiozitate, merge să-și vadă prietenii de pe tărâmul fantastic. Cum l-ar întâmpina Penbels Fastfuel? Dar Crystal Dezordine?
Cu siguranță, mica prințesă de goblini, Penbels, cea venită din Insulele de Vest, prin lungi tuneluri de contrabandă, l-a întâmpina cu brațele deschise. Ea nu este o oarecare ființă, cu un oarecare suflet, dintr-o oarecare urbe. Penbels este cea de-a doua soție a lui Alex, cât un braț de mică, iute ca o nevăstuică, isteață ca un drăcușor pus pe șotii. Penbels îl iubește pe Alex așa cum o soră este îndrăgostită de fratele ei mai mic. Cu dragostea neștirbită de poznele alintatului, neumbrită de aventurile lui. Detectivul s-a ales, odată cu căsnicia terminată înainte de a se consuma, cu o prietenă pe viață.
Cât despre vrăjitoarea Crystal Dezordine, cea școlită în aceleași Insule de Vest, șefa Sbatului din Elisabetin, surata vrăjitoarelor Aspra Vârtelnița, Timida Franjurăreasă, Alba Mătrăgună și ucenica teribilului Zid Valvârtej, ei bine, ea poate l-ar întâmpina cu drag, sau poate nu. Ea poate i-ar zâmbi, acoperindu-l cu dragoste tot așa o omidă se înfășoară în cocon, sau poate nu. Crystal Dezordine e o vrăjitoare, supusă capriciilor, prea mândră și puternică pentru a accepta dragostea altfel decât ca pe o corvoadă.
4. E posibil ca, dinspre Lumea Tenebrelor, locuitorii Timișoarei să primească sprijin în lupta cu bolile virale?
Supranaturalul rareori intervine în viața materială a muritorilor. A răsfățaților oameni, cei creați de Marele Arhitect, după chipul și asemănarea Sa. Entitățile preferă distanțarea, locurile părăsite de oameni, sau doar uitate. Acolo unde ele pot supraviețui, detașate de Umanitate, dar făcând totodată parte din ea. Pentru că aceste entități, imaginate de oameni și nu create, nu pot ființa asemenea noastră și deci nici nu ne pot face mai mult rău decât ne facem noi și, din păcate, nici mai mult bine. Singurii noștri salvatori suntem tot noi. Pentru că omul este singura ființă ce are conștiința păcatului și deci, poate evolua.
5. Ce sfaturi le-ar da Alex Anghel cititorilor seriei Tenebre pentru o zi de izolare?
Același sfat pe care l-ar primi și Alex de la cititorii seriei: stați acasă, citiți, ajutați pe alții, fără a vă pune în pericol, fiți alerți și mereu pe fază. Dacă, totuși, trebuie să mergeți la serviciu, luați-vă toate măsurile de precauție. Alegeți un traseu puțin umblat. Folosiți măști cu filtru corespunzător, mănuși, să aveți un dezinfectant în buzunar și, mereu, spălați-vă pe mâini cât de des puteți, iar când vă întoarceți în casă, printre cei dragi vouă, puneți-vă hainele la spălat și faceți un duș înainte de a-i îmbrățișa. Astea-s vremurile. Când ele peste noi, când noi sub ele.
cele trei volume ale seriei Tenebre, dar și alte cărți semnate de Daniel Timariu, pot fi comandate pe site Tritonic.
One comment
Pingback: #stauacasa, de vorbă cu autori Tritonic | Daniel Timariu