Home » Noutăți » #stauacasa, de vorbă cu autori Tritonic. Azi: Teodora Matei

#stauacasa, de vorbă cu autori Tritonic. Azi: Teodora Matei

1. Carantină 14 zile pentru comisarul ușor infidel Anton Iordan cu soția cu care nu se mai înțelege și cei doi copii rebeli. Care este secretul lui pentru #rezist?

Comisarul duce izolarea la nivelul 2.0; pentru evitarea disputelor domestice, reduce întâlnirile cu ceilalți la strictul necesar. Se închide singur în câte-o cameră și, printre mesaje schimbate cu Andreea, se uită la filme, la documentare, mai citește câte-o carte… Își asumă rolul de cap al familiei și, o dată pe săptămână, iese la cumpărături. Evident, alege un supermarket cât mai departe de casă, motivând că doar acolo găsește anumite produse. Iar drumul trece, lesne de ghicit, pe sub balconul mândruței. Ocazie numai bună să tragă pe dreapta 2-3 minute și să schimbe câteva bezele. El, la volan; ea, la fereastră. După care pleacă mai departe, mustrându-se pentru atitudinea adolescentină. Dar are bateriile încărcate pentru următoarele zile.

 

 

2. Lui Iordan îi ajunge la urechi că tânăra și frumoasa sa iubită (ascunsă de ochii și știința doamnei sale) își petrece carantina…cu altcineva. Trece peste reguli pentru a-l confrunta pe rival, sau se resemnează în infernul casnic?

Chiar și în chestiunile personale acționează cu profesionalism și meticulozitate. Mai întâi, verifică sursa dar și eventualul rival. Cercetează dacă vulnerabilitatea lui ar putea constitui un avantaj pentru vreunul dintre cei doi. Apoi, strânge dovezi, inclusiv mesajele telegrafice, întârziate sau seci ale tinerei. Nu se expune fără rost încercând să-i prindă în flagrant. Trece pe strada ei la vreme de seară, urmărind silueta sau siluetele ce ar putea apărea pe după perdele. Iar, dacă are dovezi despre infidelitatea ei, plănuiește o discuție la o cafea, după încetarea carantinei. Consideră că numai lașii se despart online. El preferă să se uite în ochii interlocutorului.

 

 

3. În veme de carantină și COVID Iordan și tânărul său partener anchetează o serie de crime. Informațiile culese spun că suspectul s-ar ascunde într-o mahala din Țăndărei. Ce vor decide cei doi? Să se ducă după el pentru a-l opri să ucidă și alte persoane sau amână prinderea acestuia pentru după ridicarea carantinei?

Iordan și Matache expun detaliile cazului superiorilor și fac rost de niște permise speciale, apoi, bineînțeles, se alătură colegilor din teritoriu. Din fericire pentru ei, aceștia deja capturaseră niște arme de asalt, însă vor apela, totuși, la ajutorul echipelor speciale de intervenție. Vor conduce operațiunea din teren și vor încolți suspectul. Arestarea se va face fără mare tevatură, elementul-surpriză constituind un avantaj al forțelor de ordine.

 

 

4. Zilele acestea, Netflix este unul dintre cei mai buni prieteni ai noștri. Ce seriale ar urmări Toni pentru a trece mai ușor peste autoizolarea familială? Sau preferă cărțile?

În primul rând, ar termina cărțile începute, pentru care nu prea avusese timp. Își va pregăti un teanc nou de volume, pe noptieră, din cele semnate de autorii editurii conduse de prietenul lui, Dan. Apoi, va trage tare pe seriale polițiste scandinave. Ar începe cu unele islandeze. Acțiune, proceduri specifice, însă ori e noapte, ori ninge, ori se circulă pe șosele ca-n palmă prin întinderi nesfârșite de zăpadă. Asta i-ar aminti de drumurile românești, pe jumătate pline de gropi. S-ar întreba de ce oamenii ăia și-ar lua numai mașini negre, bleumarin, sau gri. Ar trece, apoi, la seriale finlandeze. Acolo mai iese soarele, mai vede culmi înțesate de brazi, mai trece câte-o mașină roșie sau un taxi cu firma galbenă. Totuși, niciun vehicul verde sau galben. Actori mai frumușei. Dar îmbrăcați tot în alb, negru și diverse nuanțe de gri. Dacă n-ar avea ochi albaștri, ar crede că filmul e alb-negru. Dar e atras de acțiune, de personaje, așa că le duce la bun sfârșit. Le intercalează, printre ele, pe cele suedeze. Altă viață! Culoare, soare, cazuri ce seamănă mult cu unele instrumentate de el de-a lungul vremii.

 

5. Schimbăm registrul dar menținem tema. Recunosc, seria pe care tu și colegul nostru Lucian Dragoș Bogdan ați scris-o – „Omul Fluture” va rămâne una dintre „my all time favourites”! Cum ar arăta epidemia de COVID-19 în universul virtual al seriei?

O, pentru șarmantul hacker Lucas ar fi Raiul pe pământ… Sau, mă rog, pe Rețea, că aceea e lumea lui. Cum majoritatea tranzacțiilor s-au mutat în online, ar profita de toate oportunitățile pentru a-și îngroșa conturile, sărăcind diverși baroni locali sau magnați ai foilor de varză. Evident, cu scopul de a ajuta comunitatea copiilor cu trăiri speciale, simțind că e momentul potrivit pentru a schimba, cu adevărat, lumea. Sandra și Andreas ar scotoci după tot felul de subiecte inedite pentru a-și scrie cărțile și articolele. Producătorii de venodrame s-ar îmbogăți cum nu speraseră vreodată, cererea de telenovele speciale ducând la extenuare scenariștii și actorii. Polițiștii Dana și Oliver ar scăpa de izolarea impusă sau autoimpusă rătăcind prin virtual după infractori mai noi sau mai vechi. Ar avea tot mai multe dispute personale generate ba de nemulțumiri mocnite, ba de stresul stării de urgență. Căci, nu-i așa, sunt și ei oameni… Cu oarece îmbunătățiri sintetice în cazul ei, dar na…

Cărțile Teodorei Matei pot fi comandate pe Tritonic, libris, librarie.net

Scrie un comentariu

Emailul nu va fi făcut public. Câmpurile marcate cu steluță sunt obligatorii *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.