Anamaria Ionescu, Radu Costescu
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Am citit celelalte cărți ale autoarei, dar acum e un roman scris în doi sau „la patru mâini‟. Totdeauna sunt interesante astfel de scrieri pentru că sunt două concepții, două moduri de-a scrie, dar aici chiar se armonizează foarte bine. În „AL PUNTO‟ autorii și-au plasat acțiunea în Spania (unde locuiesc acum) în – Sitges și Castelldefels. Avem descrieri de la malul mării, restaurant din București și din Spania, chefi și rețetele lor, mafia rusească, spălare de bani, crime, urmăriri și la final „câștigătorul‟, surpriza unei cărți bine structurate. (…) Romanul este cu atât mai interesant cu cât fiecare personaj ăși spune povesteaernativ. Din intersectarea personajelor și poveștilor lor aflăm întregul și explicația evenimentelor, pornind din trecutul lor până în prezent.
recenzie de Arci pe Literaturapetocuri
Călător prin lumea mare. Ediția a II-a
Bogdan Teodorescu
colecția Serie de autori, Tritonic, 2022
În toate locațiile autorul vorbește despre vreme, hoteluri, restaurant, servirea, salariații din hotel sau restaurant, meniurile interesante. Unele preparate seamănă ca și denumire cu cele de la noi, altele sunt deosebite. Este interesantă paralela făcută între bucătăriile diferitelor state și bucătăria românească. Aflăm chiar rețete ale unor preparate tradiționale. Pe de altă parte, ceea ce face acest volum foarte interesant este felul în care autorul ne spune poveștile. Fiecare loc are istoria lui din vremuri de demult până azi, monumente, biserici, muzee, locuri turistice. Ne este prezentată situația economic și politică a țărillor vizitate, dar și părerile altor turiști despre România, unele amuzante altele șocante.
recenzie de Arci pe Literaturapetocuri
Anamaria Ionescu, Radu Costescu
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2022
Ce mi-a plăcut mult la carte a fost alternarea prezentării vieții personajelor îmbinând trecutul cu prezentul. Totul se țese ca o pânză de păianjen, cu cât crezi că te apropi de adevăr cu atât pânza se face mai mare. Atenția la detalii, diferitele indicii au fost lăsate de cei doi autori tocmai pentru a face intriga mai interesantă. Să nu vă mai spun că romanul este foarte complex, întinzându-se pe mai multe ramuri exact ca tentaculele unei caracatițe. Mi-a plăcut mult descrierea regiunii Castelldefels, am simțit atmosfera locului. Cei doi autori s-au completat foarte bine, eu nu mi-am dat seama unde a început unul și unde termina celalalt, lucru care dovedește cât de mult s-a lucrat la acestă carte și cât de bine se cunosc cei doi. În acest roman avem de toate: intrigi, piste false, iubiri pierdute, prietenie, seriozitate și o poveste foarte frumos împachetată.
recenzie de Carolina Bianca Moroianu pe citescromaneste
Rodica Bretin, Michael Haulică, Alexandru Lamba
colecția SFFH, Tritonic, 2016
Meritul principal al autoarei (Rodica Bretin) este realizarea unei scriituri nespus de elaborate, cu multe metafore reușite, vădind o atenție demnă de respect pentru amănunte. Citindu-i povestirea, unii cititori își iau doza de atrocități, iar alții, renunțând la căutarea vreunei urme de verosimilitate, se delectează cu muzicalitatea cuvintelor bine alăturate. În Vremea zăpușelii, Michael Haulică dovedește abilitățile unui prozator manierist stăpân pe mijloacele sale scripturale. Vocea auctorială, împrumutată și personajului principal, îi aparține unui ins jucăuș, ajuns în fericita etapă a tinereții veșnice. Remarcabilă dezinvoltură! (…) Un autor din altă generație, Alexandru Lamba, este prezent în antologie cu povestirea Copiii întunericului, un sefeu sută la sută, unde înclinarea spre scene horror, prezentă la mulți autori români de azi, nu apare. (…) Autorul acumulează cu profesionalism diferite amănunte tehnice despre soluțiile adoptate de pământeni după ce Soarele și-a pierdut forța, aerul și apa au dispărut de pe suprafața Terrei, iar dispariția câmpului magnetic a lăsat planeta vulnerabilă la radiațiile cosmice. (…) O povestire remarcabilă, memorabilă și datorită unei încheieri de o poezie sumbră.
recenzie de Voicu Bugariu pe vocubugariu.ro
Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu
colecția Thriller & Mystery, Tritonic, 2021
Inițial gândit ca un uriaș volum cu titlul „Noir de Transilvania‟, proiectul a fost redimensionat într-o formă mai concentrată, lăsând loc unor posibile dezvoltări punctuale. Așadar, „Noir de Brașov‟ are zece povestiri, cu zece autori și un singur oraș. (…) Cei mai mulți dintre autorii cunoscuți au în portofoliu nu puține texte thriller apărute prin reviste sau în volume de sine stătătoare. Prin urmare, un asemenea volum colectiv are șanse mari să-și cucerească cititorii. (…) Povestirile fiind polțiste, nu vom vorbi despre subiectele lor; ar fi nedrept. Vă vom îndemna să le citiți. Veți avea surprise, cela mai multe plăcute.
recomandare de Stelian Țurlea în Scriptor nr. 5-6 (89-90) mai-iunie 2022
Divorțul părinților și înstrăinarea psiho-emoțională în relația tată-fiu
Marian Mocanu
colecția Sociologie, Tritonic, 2022
Mi-am propus să analizez efectele pe care le are divorțul asupra relației dintre tată-fiu, și anume, dacă această relație devine mai distantă în cazul în care, după divorț, copilul rămâne cu mama, tatăl părăsind domiciliul – și de asemenea, modul în care deteriorarea relației cu tatăl poate influența dezvoltarea și viitorul fiilor. Am optat pentru această temă, deoarece după divorțul părinților, mulți tineri pierd legătura cu tatăl lor, iar tatăl nemaifiind prezent în familie, fiul simte nevoia de prezența acestuia, de sfaturile și îndrumările sale. Cunoscând mulți băieți care au rămas în grija și ocrotirea mamei, iar tatăl părăsind domiciliul în urma divorțului, acestora le-au lipsit educația și suportul afectiv-moral din partea tatălui, astfel modelul patern fiind imperios necesar în viața fiilor.
semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 5 (83) mai 2022
Comunicare în asistența socială
Mirela Anghel
colecția Asistență socială, Tritonic, 2022
Cine stăpânește comunicarea își stăpânește propria viață și o poate influența esențial și pe a altora. Cum spune scriitorul Petre Anghel: cel mai important capital pe care îl are omul este cuvântul. Asistentul social este chemat să-și stilizeze stilul de comunicare într-un mod elegant în interacțiunea cu beneficiarul. Cartea de față își propune să evidențieze principiile unei comunicări eficiente prin îndemnul de a pune baza pe cuvintele rostite.
semnal editorial în Buletin editorial RADOR nr. 5 (83) mai 2022